Kert

Levélseprésen túl: kerti feladatok, amiket nem éri meg elbliccelni

Ha őszi mezőgazdasági munkát említünk, az emberek nagy többségének feltehetően a szőlőszüret jutna eszébe. Való igaz, hogy a pincék környékén igencsak zajlik mostanság az élet, a kisebb kertekben azonban az egyre hűvösebb idő ellenére is számos egyéb növénnyel kell foglalkoznunk!

Ha már a szőlővel kezdtük, érdemes megemlíteni, hogy a bor mellett számos egyéb finomságot is csinálhatunk belőle. Itt van rögtön a must, amit megfelelően hőkezelve akár hosszabb időre is kamránk polcára tehetünk, míg a friss bogyókból rendkívül finom szörp és lekvár készíthető. A szőlő bármilyen jellegű feldolgozása során leválasztott szőlőmagot semmiképpen ne dobjuk ki, rendkívül sok értékes táp- és gyógy-hatóanyagot tartalmaz. (Felhasználásáról, élettani hatásairól itt írtunk bővebben.)

Meleg őszi idő esetén a must és a bogyók felhasználásával rendkívül finom szőlőecetet is készíthetünk, melyet nemcsak a tél során fogyasztott ételekhez kínálhatunk, de a többi ecethez hasonlóan számos gyógyhatása is van. Ha az ecetkészítés során mégis hűvösebbre fordulna az idő, a levet a csikótűzhely vagy a cserépkályha környékén is készre érlelhetjük!

Bármilyen gyümölcsöt szüretelünk, a nagy munkák végeztével térjünk vissza a növényekhez, hogy az esetleg fennmaradt vagy földre hullott termést összegyűjtsük. A kint maradt gyümölcsök számos kártevő számára ideális áttelelő kuckót jelentenek, begyűjtésükkel ezek téli túlélésének esélyét is csökkenthetjük.

Könnyen előfordulhat, hogy a magaságyásokban, fóliasátrakban esetleg nem érnek be a növények, a termés egy része csak a zöld állapotig jut. Az ilyen gyümölcsöket se dobjuk ki, rendkívül finom ételkiegészítőket kreálhatunk belőlük! Gondoljunk csak a különféle fűszerekkel gazdagított zöld paradicsom lekvárokra, savanyított mini dinnyékre

Míg tavasszal és nyáron a növények többsége a föld feletti részeit növeszti, fejleszti vagy érleli,

az ősz és a tél a visszahúzódás, a föld alatti részek ideje.

A gyümölcsfák telepítését nemcsak a tavaszhoz képest általában bővebb csapadékmennyiség miatt, de a jobb gyökeresedés okán is javasolt inkább az őszi időszakban végezni. Az ültetőgödör aljának megtrágyázása mellett a kezdeti időkben ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem!

Az átültetés során nagyon kevesen törődnek a kicsi fák tájolásával, pedig némi odafigyeléssel a termőre fordulás idejét akár egy-két évvel is korábbra hozhatjuk! Ha egy faiskolában kiválasztunk magunknak egy kis előnevelt fácskát, jelöljük meg, hogy nevelésének első időszakában melyik oldala nézett észak (vagy valamely másik égtáj) felé. Ha végleges helyére ugyanilyen pozícióban ültetjük, a Nap járását a már kialakított ág- és levélrendszer szerint tovább tudja követni, nem kell szervezetét átstrukturálnia. Apróságnak tűnhet, de egy gondos kertésznek semmi nem kerüli el figyelmét!

A gyümölcsfák mellett számos gyógynövényt is ültethetünk ilyenkor.

A tőosztással szaporítható fajok (pl. levendula, rozmaring stb.) esetében a szaporítást is most végezzük: az éles eszközzel széthasított növényeket jól előkészített ültetőgödrökbe telepítsük!

Ideje van a télire betárolható gyümölcsök, jellemzően a körték és almák betakarításának is. A megfelelően eltett gyümölcsöket akár még húsvétkor is fogyaszthatjuk!

Az őszi szelek és viharok portánkon szinte az összes diót leverték a fákról, amit a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele még tovább súlyosbított. Az Amerikából behurcolt kártevő nyűvei a dió zöld burkában rágnak, amitől az megfeketedik, elfolyósodik, súlyos esetben az egész termés tönkremehet. A következő évi kártétel megelőzése vagy mérséklése érdekében ezeket a lehullott diókat szedjük össze, és ha már a belsejük is menthetetlen, az összeset semmisítsük meg.

A betakarított parcellákon visszamaradt növényi részeket is vágjuk le, hogy a következő tavasz friss növényei ne kórók között kezdjenek hajtani. A használat intenzitásától függően a parcellákat 2-4 évente érdemes ilyenkor szerves istállótrágyával megszórni. Bár az istállóból rögtön a kertbe kerülő 24 órás marhatrágyánál kevés jobbat lehet erre a célra találni, kiskertekben a már előkészített, esetenként granulált, zsákokban kapható verzió is áldás lehet.

Bár a nappalok még kellemesen melegek is lehetnek, az éjszakák és hajnalok egyre komolyabb hideget hoznak. Ne feledkezzünk meg a dézsákban vagy hordozható állványokon lévő, fagyérzékeny dísznövényeinkről! Idejében tároljuk be őket fagymentes helyre, vagy gondoskodjunk a dézsák megfelelő fagyvédelméről, és a kiültetett növények tövét szénával vagy egyéb fagyvédő eszközzel takarjuk be! 

Egyre kevesebb szükség van a kert öntözésére. A nyáron sokat használt öntözőrendszereket lassan ideje vízteleníteni. A slagokat, öntözőcsöveket fellógatva teljesen szárazra üríthetjük, de akár légkompresszorral is tisztára fújhatjuk. A tisztán, gondosan elrakott eszközöket tavasszal sokkal nagyobb öröm lesz újra használni! 

Ajánljuk még:

Fenyő, orgona, galagonya – Az első gyűjteni- és befőznivalókról

A befőzés szezonja, a téli élelmiszertartalékok és csemegék elkészítésének dandárja ugyan még várat magára, azonban aki szakítani szeretne az alma-körte-cseresznyekompót szentháromságával, már most, a tavasz második felében is számtalan holmit tehet a kamra polcaira. 

 

Már követem az oldalt

X