Kert

Egy filléres növény, amivel luxuskertet varázsolhatsz

A városi virágágyások mostanra lila-fehérbe öltöztek, ahol nem tarka árvácskákkal ültették be őket. Szép nagyfejű, cakkos-cafrangos szirmú virágok díszlenek az októberi fényben – vagy nem is virágok, hanem dísz-zöldségek?

Díszkáposzta: sok évtizede meghonosodott már, és egy ideje népszerű ágyáslakója a városoknak. Dekoratív, könnyen lehet vele geometriai formákat alakítani akár a kertben is. A kertészetek ilyenkor többfélét is kínálnak, válogathatunk a fehér, lila, fodrosabb és simalevelűek közül. Érdemes hazavinni, mert a kertben, a balkonon, a lépcsőházban, de még a vázában is jól mutat a díszkáposzta.

Ahogy beköszöntött az igazi ősz, az egynyári palántáknak búcsút kell mondanunk. Ha kiszedegetjük őket, helyükre kerülhet pár darab hetyke díszkáposzta. Ágyásszegélyt is képezhetünk néhány darabból, szépen fogja keretezni az ősz virágait vagy az örökzöldeket. Beültetés után öntözzük be alaposan, további gondozást nem is igényel. Az eső megitatja, a szél nem borzolja fel szirmait, és további tápanyagra sem lesz szüksége. Ha beköszöntenek a hideg reggelek, a díszkáposzták fehér zúzmararuhát öltenek majd, így talán még szebben mutatnak, lehet a fotókkal villogni, ha az alacsonyan járó felkelő nap sugaraiban sikerül lencsevégre kapni őket. Nálunk az előkertbe mindig kerül néhány darab, a fehér rózsafa alatt dideregnek tavaszig, ki nem hagynám őket a kerti repertoárból. Idén még a bejáratot őrző üdvözlő-ládikába is került belőle egy szép példány.

 
Fotó: Rózsakunyhó

A balkonkertészek is örülhetnek, mert a díszkáposzta nagyon jó választás ahhoz, hogy a balkon, az erkély is zöldüljön őszre. Néhány díszkáposzta, egy-két cserép csarab vagy néhány tő mélylila árvácska, és készen is van egy olyan összeállítás, amely nem okoz sok fejfájást a gazdájának, és őszi örömmel köszönt minden nap. Később néhány fenyőágat közé tűzve, és egy fényfűzért beleigazítva igazi szomszédpukkasztó erkélyjelenetet varázsolhatunk.

 
Fotó: Rózsakunyhó

A díszkáposzta lila-fehér-zöld színekben utazik, ezért az őszi tökös-terméses kompozíciók egyik kísérő eleme is lehet, hiszen pompás ellenpontja a sárgáknak, narancsoknak, aranybarnának. Jól kombinálhatjuk őszi kompozíciókba a lila bogyós, színes levelű vadszőlő-indákkal, tarka krizantémokkal, körtével, almával, vadgesztenyével. Üdítő színfoltként fog tündökölni.

Virágüzletekben találkozhatunk hosszabb száron billegő, ám kisebb fejű díszkáposztákkal. Ezek szinte vágott virágként viselkednek, jól mutatnak őszies hangulatú csokrokba kötve. A fehér színűek később a téli ajándékcsokrokban teljesíthetik be küldetésüket. Modern menyasszonyi csokorban is megjelenhet, hiszen annyira szép, hogy versenyre kelhet bármely őszi dísznövény virágával is. Rejtély, hogy miért jutott eszébe egy növénynemesítőnek, hogy éppen a káposztával játsszon ilyen szépséges játékot, de jól tette, hiszen egy olyan növénnyel lettünk gazdagabbak, amely megjelenésével eleganciát, hűvös mértékletességet sugároz, de egyben játékos, kedves és látványában lenyűgöző. És ami különösen fontos, hosszú ideig gyönyörködhetünk bennük!

 
Fotó: Rózsakunyhó

A díszkáposzta a salátába is belekerülhet, de legyünk vele óvatosak, és mindenképpen kóstoljuk meg a leveleket, mielőtt beleaprítanánk a zöldségek közé. Egyes fajták, egyes példányok igen keserűek lehetnek!

Ha megunjuk a díszkáposztánkat, vagy elér élete végére, lehullatja leveleit, tán beköszönt rá a tavasz, dobjuk a komposztra, hogy ott élje tovább földi küldetését.

Fotók: Rózsakunyhó

Ajánljuk még:

Egyetlen hagymáért több mint félmillió forintot is megadtak – a holland tulipánláztól az idei tulipánszüretig

Egy üde és színes tulipáncsokor alighanem otthonunk egyik legbájosabb díszítőeleme tavasszal. Volt olyan időszak, amikor az Európába főleg a törökök közvetítésével érkező virág egyes hagymái felbecsülhetetlen kincset értek az egyre mohóbb étvágyú kereskedők köreiben. E titokzatos virág népszerűsége máig töretlen – bár vagyonokat talán már nem költünk rá, a szépség és a nőiesség jelképeként, szerelmi szimbólumként szellemi kultúránk, örökségünk szerves része. Csodáljuk meg együtt!

 

Már követem az oldalt

X