Kert

A halhatatlanság jelképe, az ősz utolsó virága – Mindent a krizantémról

Az ősz utolsó virága, a halhatatlanság jelképe, az előkelőség és az erényesség szimbóluma, a kegyelet kifejezője, ízletes saláta vagy fejfájást gyógyító tea – mindez igaz a krizantémra, attól függően, hogy ki, mikor, honnan közelít.

Egykor a temetőkhöz, sőt, kifejezetten a halottak napjához kötődő virág volt a krizantém. Elsősorban a nagyfejű, szinte gömbalakot formáló, hosszúszárú fehér virágok voltak ilyenkor a legkelendőbbek, de a sárga is szóba jött. A vágott virágok a vázában akár 2-3 hétig szépen mutatnak, a cserepesek pedig még tovább is, hacsak a korai tél nem borít rájuk túl vastag zúzmaraköntöst. Az emlékezés virágait fagytól védve óvták a kertészek, és esdekeltek azért, hogy az első mínuszok csak november 1. után érkezzenek.

Az ezredfordulóra már változott a helyzet, megjelent a pók-krizantém, mint modern virág, de merészség volt még ezt is ajándékcsokorba kötni. Jópofa szerteágazó szirmai kedveltté tették ikebanákban, fiatalos vonalvezetésű csokrokban, ám óvatosan kell vele bánni, mert a sziromlevelek karmos vége bármibe könnyen beleakad, kiszakad, és akkor az egész virág felbolmlik, a szirmok lepotyognak. Szállításnál ezeket a virágokat műanyag hálóval védik. A fejek sérülékenysége egyébként minden krizantémra igaz, a nagy fejekkel kesztyűs kézzel kell bánni, bár azok a gömb geometriából fakadó védelme alatt állnak.

Ma már a kertészetek egészen másféle krizantémokat is kínálnak: színes, sok-sok apró virággal díszítő bokrocskákat, amelyek nemcsak a temetőbe valók, sőt, kifejezetten a kertbe, a teraszra, a balkonra szánták őket. Hosszan virágzanak, sokféle színben léteznek, tehát mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. A virágok formája is lehet pompon, margaréta, félgömb vagy gömb, ernyős vagy ezek kombinációja. Feldobja a bejáratot, ha az ajtó két oldalára egy-egy nagy cserepes bokrot elhelyezünk. Tehetjük az előkertbe, az örökzöldek mellett hangulatfokozóként muzsikálhat.

Az október végi-novemberi tökös dekorációkhoz is passzol: a narancssárgákat kiemelik a fehér és vajszínű virágok, de fokozhatjuk a sárgák vidámságát a narancs és az okker árnyalataival. Nálunk a téli álomra készülő levendulás kert árnyában halványlilák nyílnak, hogy visszaidézzük a nyár színvilágát, a teraszon pedig idén a bordókkal játszom, most nem öncélúan: néhány selejtes növényt megmentettem az elmúlástól, és arra készülök, hogy a terasz adventi díszítésében is szerepet kapnak majd. Hiszen ha szerencsénk van, ezek a virágok sokáig örvendeztetnek meg virágzásukkal – ehhez azonban az elnyílt virágokat folyamatosan el kell távolítani. Ne feledkezzünk meg arról, hogy igaz, hogy ősz van, de ezek a növények szorgalmasan hozzák virágaikat, tehát szükségük van vízre, tápanyagra. Vegyük figyelembe a csapadékot, a hőmérséklet változásait, és ehhez igazodva adjunk nekik folyadékot. Ha hosszú és enyhe az ősz, mint a tavalyi volt, akkor majd némi virágzást segítő tápoldat is szóba jöhet. Legtöbb krizantém évelő, tehát a kertbe kiültetve sok éven át hozhatnak színt a novemberbe!

 
Őszi dekorációban jól mutat

A távol-keleti kultúrákban a krizantém egészen különleges szerepet játszik. Királyi virágként tisztelik, a kitartás, a hosszú élet, az előkelőség és az erényesség szimbóluma, a japán császár címerében is helyet kapott. Nem véletlen, hogy sok fajta Ázsia távoli vidékeiről érkezett Európába. A japán ikebana művészet szívesen használja, mint az ősz és a nyugalom virágát.

Bármily meglepő, a krizantémok közt van ehető is. A Chrysanthemum morifolium, vagy más néven Shungiku kicsit a margarétára hajazó, igénytelen növény. A többi krizantémtól eltérően nyár közepén virágzik, de ha félárnyékos helyre ültetjük, és gondoskodunk a megfelelő öntözésről, hajtásait pedig időről-időre visszacsípjük, akkor őszig élvezhetjük. Leveleit, szirmait salátában fogyaszthatjuk, kellemesen savanykás ízükkel kellemes ízélményt szereznek az ínyenceknek.

 
Teának is kiváló

Ez a krizantém a hagyományos kínai orvoslás egyik legrégebbi gyógynövénye. Az ókori művek elsősorban fejfájásra, szédülésre ajánlják – hasonlóan a magyar népi orvoslás margitvirágához. A virág forrázata antibakteriális hatású, tágítja a szív-koszorúereket, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő. A kínaiak egészségmegőrző célzattal is szokták kínálni, szárított formában is be lehet szerezni teaboltokban. Érdemes kipróbálni, ahogyan libegnek a forró vízben a virágfejek, a finom illatú gőz kerti boldogságot idéz, érdemes belekortyolni és egy kicsit másként tekinteni ezután a krizantémra.

Fotók: Rózsakunyhó

Ajánljuk még:

Aranyló élet teában, szörpben, pesztóban – becsüljük többre az ezerarcú pitypangot!

Idén korábban csörgött a természet ébresztőórája, ezért hamarosan itt a pitypangszezon, és megtelnek a kertek, rétek élénksárga virágokkal. Utálatos, makacs gyom, gyerekek játéka, értékes gyógynövény vagy egy ehető virág? Földrajzi környezet és megítélés kérdése, hogy ki mit gondol a pitypangról. Egy kis pitypang-marketinggel megkísérlem most szalonképessé tenni nagyobb közönség számára is a gyermekláncfüvet, amely e hetekben pöttyözi sárgával a gyepet.

 

Már követem az oldalt

X