GolfÁramlat

Nem is gondolnánk, milyen sokat köszönhetünk az élősködőinknek

Elsőre nehéz elhinni, hogy egy bélféreg vagy egy kullancs is jó lehet bármire a bosszantásunkon kívül. Pedig lehet, hogy az egész civlizációt nekik köszönhetjük. Talán eljött annak is az ideje, hogy néhányukat védetté nyilvánítsunk?

Bár egy ideje nem véletlenül nem divat nálunk a légi szúnyogirtás (hivatalos nevén „szúnyoggyérítés”), ha mégis sor kerül rá, akkor mindig hallani olyan hangokat, amik szerint a legjobb lenne valahogy egyszer és mindenkorra megszabadulni ezektől az idegesítő vérszívóktól. Hiszen nemcsak a nyári estéinket teszik tönkre, de mindenféle betegséget, sárgalázat, maláriat, sőt, a rettenetes zika-vírust is ők terjesztik. 

A biológiában jártasabbak persze ilyenkor rá is vágják, hogy attól, mert egy állat idegesít, a természetben máshol még lehet hasznos is – a szúnyogok (és a lárváik) például rengeteg állatnak jelentik a mindennapi betevőt, sőt, még bizonyos növények beporzásában is segítenek. Hasonló a helyzet a kullancsokkal is: mi ugyan félünk az általuk terjesztett Lyme-kórtól, és bizonyára élvezetesebbnek tartanánk egy hétvégi kirándulást, ha utána nem kellene jó alaposan átkutatni az egész testünket őket keresve, de azon kívül, hogy a szúnyogokhoz hasonlóan ők is értékes táplálékot jelentenek másoknak, akár bizonyos állatpopulációk túlszaporodását is megakadályozhatják (mert bár az oroszlán látványosabban öl, azért néhány tízezer kullancs is le tud teríteni egy zsiráfot – és itt most egy megtörtént esetről beszélünk!).

Talán sokan nem tudják, de bizonyos paraziták még segítenek is azoknak, akiken élősködnek. Nézzük, hogyan!

1. Pozitív hatással lehetnek az immunrendszerre

Ha valaki az élete során nem találkozik fertőzésekkel, parazitákkal, az immunrendszere kevésbé válhat fejletté – de hogy tovább menjünk, nemcsak az ellenük való védekezés, de még maguk a paraziták is segíthetnek bizonyos betegségek leküzdésében is. Egy 2016-os tanulmány szerint  a horogférgek (mérsékelt) jelenléte segíthet az irritábilis bél szindrómában vagy a Crohn betegségben szenvedőkön. Bizonyos férgek pedig a gazdatestül szolgáló halak szervezetéből vonnak ki olyan anyagokat, amelyek nagy mennyiségben mérgezők lennének számukra.

2. Paraziták nélkül talán nem lenne szex

Vörös királynő hipotézis szerint minden fajnak folyamatosan fejlődnie kell, ha életben akar maradni az őt körülvevő ellenséges és gyorsan változó világban – ami pedig sokszor pont a parazitáknak köszönhetően ilyen. Fejlődni viszont csak úgy lehet hatékonyan, ha a génjeinket másokéval keverjük, így hozva létre tőlünk különböző utódokat. Azt pedig mindenki tudja, mi a legjobb módja annak, hogy a saját génjeinket másokéval keverjük össze...

3. Szépülő világ

A '80-as években egy W.D. Hamilton és egy Marlene Zuk nevű kutató észak-amerikai madarakat vizsgálva arra jutott, hogy azoknál a fajoknál, amiknél gyakoribbak voltak a vérben található élősködők, az egyedek színesebb tollakkal rendelkeztek, és a hímeknek is szebb volt az éneke. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a nőstények azokhoz a hímekhez vonzódtak, amiknek van elég energiájuk a parazitáiktól legyengítve is ilyen vonzó tulajdonságokat kialakítani és őket ezekkel csalogatni. Hasonló ez ahhoz, ahogy az emberek igyekeznek párt találni... csak éppen mi nem színes tollakkal, hanem például kreativitással próbálunk bevágódni az ellenkező nemnél.

Már ennyiből is látszik, hogy az élősködőknek, amik a Föld összes élő organizmusának 50 százalékát teszik ki, mennyi mindent köszönhetünk, annak ellenére, hogy látszólag csak bosszantásképpen alkotta meg őket a természet.

Nem is csoda, hogy néhány tudós szerint ideje lenne néhányukat felvenni a veszélyeztetett fajok listájára is, az óriáspanda, a hegyi gorilla és a többiek mellé. Persze például az egyszerű kullancs valószínűleg nem kerülne ebbe a kategóriába – de azért jussanak eszünkbe a fentebb leírtak akkor, amikor egy kirándulás után csipesszel rángatunk ki egyet a hónaljunk tájékáról. Meg akkor, amikor Mozartot hallgatunk, vagy éppen szerelmes verset írunk valakinek.

Ajánljuk még:

TÚL SOK SZEMÉTTEL JÁR AZ OTTHONTEREMTÉS: EGY KÖRNYEZETVÉDŐ HÉTVÉGI KUDARCAI

FESD A RUHÁDRA A NYARAT! – RUHAFESTÉS KÖRNYEZETTUDATOSAN, NÖVÉNYEKKEL

Ha a gyereked jövője múlna rajta, akkor sem lennél zöldebb?
A környezetszennyezés és túlfogyasztás témáját a többség pont úgy kezeli, mint a láncdohányosok a cigaretta-kérdést: megvonják a vállukat, és azt mondják, valamiben úgyis meg kell halni. De ha magunkért nem is megy a lemondás, mi van a gyerekeink jövőjével?