Abricoma-szósz
Egészen mélyre kellett ásnunk, hogy megleljük ezt a titokzatos szószt. Egy 1916-os The Press számban találtunk rá, ahol a Frank A. Cook Ld. kínálta eladásra pudingok mellé. Egy kellemesen édes és pikáns szószról van szó, ami cukorból, barackból és vaníliából készül. Felhasználható édességek és változatos desszertek ízesítéséhez. A konkrét fűszerezését a mai napig titok övezi, a gyártók nem hozták nyilvánosságra a titkos összetevőket, de mi kitalálhatunk hozzávalókat ehhez az összeállításhoz!
Fotó: 123RF
Café de Paris
Újabb üzleti titok. Az eredeti receptet szigorúan őrizték, amióta a Café de Paris megnyílt Genfben az 1930-as években. Puha vajban kevernek el olyan összetevőket, mint a curry, a mustár, a szardella, a citrom és még sok kérdőjeles összetevő… Ehhez később tejszínt adnak, és steakekhez kínálják. Érdekes módon annyira felizgatta a gasztronómia szerelmeseit, hogy több kutatómunkát indítottak az összetevők felfedezéséért. Van, aki szerint baromfimájból, friss kakukkfűből és kakukkfűvirágokból, teljes tejszínből, fehér dijoni mustárból, vajból, vízből, sóból, és borsból készül. Ezt azonban a jogtulajdonosok elég pontatlannak minősítették, úgyhogy amíg a titok titok marad, nincs mit tenni. Maximum kísérletezhetünk egy Café de Paris made in Hungaria változattal…
Ideal-szósz
Paradicsom, malátaecet és sokfajta fűszer felhasználásával készülő barna színű, pikáns szósz. Sült húsokhoz, halakhoz és salátákhoz is használják. Ideal szószként igen nehéz rábukkanni, mostanában a HP Brown szósz nevet viseli, és Angliában olyan mindennapos alapanyag, mint idehaza a tejföl vagy a tejszín. Az eredeti brown szószt 1895-ben, Notthingamben készítette el egy Frederick Gibson Garton nevű fűszeres. Ma már paradicsomon, malátaeceten és melaszon kívül datolyával is ízesítik, és kukoricaliszttel vagy rozsliszttel sűrítik. Kapható gyümülcsös, diétás és BBQ-s változatban is. Szendvicsekbe is teszik, fasírt mártásaként is kínálják.
Fotó: 123RF
Mint mártás
Hagyományosan borsmenta friss leveléből, cukorból, ecetből és karamellből készül. Leginkább bárány és ürü mellé tálalták, de ma már számos más ételhez is felhasználják. Modernebb változata mellőzi a karamellt, és fehérborecettel készül: a mentaleveleket megszórjuk sóval és apróra vágjuk. Kancsóba tesszük, cukrozzuk, majd felöntjük forrásban lévő vízzel. Amikor kihűlt, hozzákeverjük az ecetet és beállítjuk a fűszerezést. A klasszikus brit receptek szerint az a legjobb, ha egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük, mert így az ízek tökéletesen összeérnek.
Sparerib-szósz
Az ismeretlenség homályában úszó ajánlás, amibe beletört a bicskánk. Ladocsi Teréz fűszerkalauza szerint cukorból, gyömbérből, ecetből, sóból, őszi- és kajszibarackból készül és húsok, rizses ételek, sajtok, omlettek ízesítésére használható. De hiába a mindent tudó internet, a tudományos művek keresője: egyszerűen sehol sem lehet a nyomára bukkanni. A Sparerib-oldalast ismerjük, és a klasszikus szósz összetevőivel is tisztában vagyunk. A Sparerib-oldalas alapvetően ketchup, barna cukor, fehér ecet, méz, szójaszósz, gyömbér, só, mustár, fokhagyma és bors felhasználásával készül.
Fotó: 123RF
A boltokban kapható változat pedig cukor, víz, paradicsompüré, só, fermentált szójabab-paszta, szezámpaszta, módosított kukoricakeményítő, fűszerek, szezámolaj, karamellszín, szárított fokhagyma, ecetsav és xantángumi keverékéből áll. No de akkor hol van a barack? Nem tudtuk minden kétséget kizáróan kideríteni, ezért úgy döntöttünk, hogy olvasóink segítségét kérjük, hátha együtt sikerül megfejtenünk az összetevők és az elkészítés titkait. Arra kérjük, ha ismeri a Sparerib-szószt, tudja hogyan kell elkészíteni, esetleg receptje is van hozzá, küldje el nekünk!
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: