Gasztro

Kelkáposzta nyolcféleképpen – ropogós maradékmentő, levesbe gombóc és chips is készíthető belőle!

A kelkáposzta jótékony hatásairól egy korábbi írásunkban már esett szó: legnagyobb értékét a benne található vas, a rostok, ásványi sók és B-vitaminok adják, ezenfelül kalciumtartalma jó hatással van a csontokra, továbbá A-, C- és E-vitaminhoz is hozzájuthatunk belőle. Most viszont azt nézzük meg, mi minden készülhet belőle.

Krémleves kelkáposztából

Szokásos krémlevesalappal kezdünk: egy kis zsiradékon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darabokra tépkedett, megtisztított kelkáposztát. Kicsit megdinszteljük, egy kevés hámozott, felkockázott burgonyát teszünk hozzá, és felöntjük vízzel. Még szerencsésebb az, akinek van félretett leves alapleve, és azzal tudja felönteni.

Ha azonban nincs, a vizes felöntés után fűszerezünk: sózunk, borsozunk. Van, aki vegetával is ízesít, de a majoránna és a kömény is illik ehhez a leveshez. Amikor minden megfőtt, egy kevés főzőtejszínnel összeturmixoljuk, és kedvenc levesbetétünkkel tálaljuk. Nálunk a pirított szalonna az abszolút kedvenc, vagy a maradék kenyérből készített fűszeres kockák. De készíthetünk hozzá galuskát is, és akár reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére.

Tovább olvasok

Gyümölcsös kelkáposzta-saláta

A megmosott kelkáposztát apró csíkokra vágjuk. Csíkozunk még mellé egy kevés tisztított répát, illetve édesköményt is. Jól összekeverjük, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Közben egy almát vékonyra szeletelünk a héjával együtt (a legjobb csíkozni a szeleteket), és kevés citromlével összeforgatjuk. Amikor ez kész, lecsöpögtetjük a zöldséges tálból a só által kioldott levet, és a jól kinyomkodott káposztás, répás, köményes keveréket az almához adjuk. Innen két változat lehetséges.

Van, aki simán, hidegen sajtolt olívaolajjal szereti, más egy kicsit a szaftosabb, majonézes változatra esküszik. Bármelyiket is választjuk, fűszerezhetjük ízlésünk szerint: a markánsabb karakterek kedvelői használhatnak koriandert, a kevésbé bevállalósak egy kis borsot.

Ropogós maradékmentő

Az egyik legszuperebb maradékmentő fogás pörköltre: megmossuk a kelkáposztát, felcsíkozzuk és puhára főzzük sós vízben. Közben a maradék pörköltet összeturmixoljuk egy darab tejbe áztatott, majd kifacsart kenyérrel (vagy zsemlével, kiflivel), egy tojással és annyi zsemlemorzsával, amennyi a megfelelően formázható állag eléréséhez kell.

Ehhez az elegyhez keverjük hozzá a csíkozott kelkáposztát, és adunk hozzá még 1-2 kanál tejfölt. Ezután kroketteket formázunk a masszából, megforgatjuk felvert tojásban, majd zsemlemorzsában, és bő, forró zsiradékban megsütjük.

Kelkáposztás gombóc

A kelkáposztából kiváló gombócot is készíthetünk kedvenc hús- vagy csontlevesünkhöz. Elkészítése nagyon hasonlít az alap gombócéhoz: felforrósított zsiradékon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, az apróra vágott vagy tépkedett kelkáposztát és egy kevés reszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük hűlni. 

Egy darab kenyeret beáztatunk tejbe, kifacsarjuk, majd aprítóban összedaráljuk a zöldségekkel. Amikor ez kész, egy mélyebb tálba tesszük, és hozzákeverünk tojást, lisztet a kívánt állag eléréséig. Végül fűszerezzük. A megformázott gombócokat forró, sós vízbe tesszük. Ha feljöttek a víz tetejére, még további 3-5 percig főzzük őket. Kész is a különleges levesbetét, amit sokan még bableveshez, rántott leveshez is szívesen fogyasztanak.

Chips káposztából

A nassolni való, amit még azok is szeretnek, akik alapvetően nem rajonganak a káposztáért. Számos variációja létezik, az alaprecept a következő: a megmosott, kisebb darabokra tépkedett kelkáposztaleveleket megforgatjuk egy olajos-fűszeres pácban: az olívaolajba sót, borsot, chilit, egy kevés citromot és fokhagymát teszünk. Hagyjuk állni egy rövid időre, majd zsiradékban kisütjük.

A másik az aszalós változat: egy csésze kesudióból, vízből, sóból, sörélesztőpehelyből, citromléből és őrölt pirospaprikából egy aprítóval vagy egy erős turmix segítségével marinádot készítünk, és ebben forgatjuk meg a kelkáposztadarabokat. Állni hagyjuk, majd az aszalóba tesszük, és ropogósra aszaljuk. Ha nincs aszalónk, az sem baj! A sütőben is elkészíthetjük: készüléktől függően 40-80 fokos hőmérsékleten. Kiváló ropogtatnivaló lesz az esti filmnézéshez!

Végül következzen receptajánlónk Borbás Marcsi gyűjteményéből:

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X