Rakott kelkáposzta

Gasztro

Rakott kelkáposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 50 dkg darált sertéshús (lehetőleg dagadó)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 tk fűszerpaprika

  • 20 dkg rizs
  • 2 ek olaj

  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tejföl
  • só ízlés szerint

Elkészítés

A kelkáposztát megmossuk, négy részre vágjuk, majd forrásban lévő sós vízbe dobjuk a darabokat, hogy a levelek enyhén megpuhuljanak.

A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük.

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a sertészsíron kis sóval teljesen üvegesre dinszteljük. Ne pirítsuk le, mert attól keserű lesz a töltelék! Ha megpuhult, rádobjuk a húst és alaposan körbepirítjuk. A hús kevés levet fog ereszteni, így párolódni tud, ha viszont elfogyott alóla a víz, és sistereg a serpenyőben az étel, akkor már sül. Ha kicsit sült is már a darált hús, borsozzuk, fűszerpaprikát adunk hozzá, majd belekeverjük a kifőtt rizst.

Végül rétegezzük az ételt: egy tepsit vékonyan kikenünk sertészsírral, rátesszük a káposztaleveleket három-négy rétegben. Erre kerül a húsos töltelék, amit jól meglocsolunk a tojásos tejfölös keverék felével, majd zárásul a káposzta másik felét is rátesszük. Ha a tetejére nagy leveleket teszünk, az étel szép is lesz, nem csak finom. A záró rétegre rakjuk a maradék tejfölös keveréket.

Amikor pirul a teteje, nagyjából negyven perc után, akkor elkészült az étel. Tejföllel tálaljuk.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el: