Halmos Monika| fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író
Textúrák, színek, ízek játéka egyetlen tál főzelékben: egy tál nemszeretem-főzelékben. De csupán addig, amíg a kanál belemerül, azután a nyelven olvad szét az enyhén karamellizálódott, ha jól csináltuk, csöppet még roppanós répa és az azt körülölelő fűszeres krém. Játszik vele a gondolat: mitől ilyen selymes, mi az, amitől extra, valami más. Amitől a sárgarépa-főzelék egy szelet rántott májjal elsőrangú menüvé lép elő, a máj finom kesernyés zamata éppen jól rímel rá. Ez nem az a menzás változat, amivel sokakat ki lehet űzni a világból – érdemes kipróbálni! Igazi böjti étel, sőt: vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes.
Hozzávalók
60 dkg sárgarépa
6 dkg vaj
1 citrom
szerecsendió
3 dl növényi tej: legjobb a rizs- vagy a mandulatej
2 ek keményítő
só
nagy csokor petrezselyemzöld
Hirdetés
Elkészítés
A meghámozott, vagy kefével alaposan ledörzsölt sárgarépát vékonyan fölkarikázzuk, vagy uborkagyalun legyaluljuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a répát, és szorgalmasan kevergetve majdnem puhára pároljuk. Ez a répa zsengeségétől függően 6-12 perc lehet.
Eközben a növényi tejben simára keverjük a keményítőt, és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Ha a répa majdnem puha, de még roppanós, „al dente”, hozzáadjuk a megfőtt krémet. Reszelt citromhéjjal, citromlével, szerecsendióval ízesítjük, megsózzuk.
Hirdetés
Végül egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel gazdagítjuk.
Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!
Halmos Monika fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író
A konyhában és a kertben érzem jól magam: gyógyító füvek, ragyogó zöldségek, jóízű gyümölcsök és szép virágok társaságában. Sütök-főzök a nekem kedveseknek és népes családom gyönyörűségére, természetes virágdekorációkat komponálok. 1991 óta publikálok magazinokban, írok ételről, italról, utazásokról, világunk apró csodáiról. Cikkeimet, megjelent könyveimet saját fotóimmal illusztrálom. Szeretem járni az ország zegzugait, gyűjteni élményeket, recepteket, ízeket, illatokat, kapcsolatokat. Tapasztalataimat, tudásomat élményszerű oktatás keretében osztom meg másokkal, növénysétákon, kóstolókon, közös örömfőzésen.