Kiürültek az élelmiszerek, mert öljük a talajt: húsbavágóan fontos, hogy minél többen felfedezzék a biokertészkedést
Olvasási idő: 6 perc

Kiürültek az élelmiszerek, mert öljük a talajt: húsbavágóan fontos, hogy minél többen felfedezzék a biokertészkedést

A spanyolviasz helyett találjuk fel újra magunk számára a biogazdálkodást, mert ezzel nemcsak önmagunkat, de a Földet is megmenthetjük! Az első lépés mindig rajtunk múlik!

Mi kell még ahhoz, hogy elhiggyük, amit a hazai és a nemzetközi kutatások évtizedek óta szajkóznak a talaj minőségének romlásáról? Tényleg nem fáj még eléggé, hogy vitamin- és ásványianyag-deficiteink nagyobbik részét a kimerülő földekben megtermelt zöldségek és gyümölcsök egyre csökkenő beltartalmi értékének köszönhetjük? Vagy, hogy immunrendszerünk ellenállóképessége nem a csodapirulákkal bevitt „pótszereken”, hanem a természetes és tiszta élelmiszerek fogyasztásán múlik? Tényleg elfelejtettük már két generáció távlatából, milyen is volt a nagymama kiskertjéből asztalra kerülő zamatos paradicsom, paprika, roppanós uborka és micsoda élmény volt a kert fűszeres illatát magunkba szívni? 

Gyermekként még ismertük a kert megannyi ízét és illatát, tudtuk, hogy ami a földből kikerül, azon földmaradványok vannak, meg kell mosni, és nem biztos, hogy tökéletesen egyenletes a répa felülete, de az íze fantasztikus. Majd felnőttünk, eljött a jó világ, amiben minden elérhető, ellenben mindenki elfoglalt, ezért gyors megoldásokat keres. Besétáltunk az első hipermarketbe, ahol már mosott, koptatott répát és krumplit is vásárolhattunk, rájöttünk, mennyivel kényelmesebb úgy élni, hogy a valóság egy részét letakarjuk a heti akciós újsággal.

Fotó: Unsplash / Markus Spiske 

Cinikus játéka a sorsnak, hogy a kényelemért oly’ gyorsan leszoktat minket arról, ami helyes. Ráadásul rendszerint csak akkor vesszük észre, hogy valami nem stimmel, amikor már benne vagyunk a pácban. Akkor érezzük, hogy gond van a testsúlyunkkal, mikor a kitartó evésnek hála felszaladt az a pár kiló, és akkor vesszük észre, hogy valami nem olyan a földben, mint eddig, amikor a benne termő zöldségek tartalmi értéke drasztikus mértékben lecsökkent. Ilyenkor még laikusként is megfogalmazzuk, hogy az allergiák, intoleranciák, betegségek, immungyengeség és a kimerültségünk nem holmi összeesküvés-elméletek főszereplői, hanem kollektív gondatlanságunk jele.

Ezen a ponton senkire sem mutogathatunk, hiszen a tükörképünkért csakis magunk lehetünk felelősek. De a jó hír az, hogy az egykori tudás bennünk szunnyad, és felébreszthető. A jóhoz hozzá lehet szokni még egy kis erőfeszítés árán is, tehát ha látjuk a mostani rendszer hibáit, és az előttünk álló feladatokat, minden esélyünk megvan rá, hogy változtassunk azon, amit egyszer elrontottunk.

Fotó: Unsplash/ Markus Spiske

Mi adhat okot az optimizmusra? Többek között az, hogy Magyarország a biogazdálkodási technológiák élvonalában van világviszonylatban, a magyar szakemberek tudásáért állnak sorba külföldön is, és hogy

a magyar talajban még van annyi erő, hogy meghálálja, ha abbahagyjuk a mérgezését.

Márton Balázs a fenntartható mezőgazdaság szakértője pontos helyzetképet mutat, amiből mindannyian levonhatjuk a megfelelő következtetéseket.

„Számos magyar és nemzetközi kutatás megállapította már, hogy az elmúlt ötven-száz évben – a túlzott kemikáliahasználat miatt – világviszonylatban folyamatosan és rohamosan csökken a talajok szervesanyag-tartalma. Ástunk olyan európai talajszelvényt, ahol a talaj felső termőrétegében semmiféle biológiai életet nem találtunk. A mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája a termőtalajok pusztulása, leépülése: Prof. Dr. John Crawford, a Sydney Egyetem Fenntartható Megoldások Intézet, Fenntartható Mezőgazdaság tanszékének vezetője szerint Amerikában 10-szer, Európában 17-szer, Kínában 57-szer gyorsabban pusztulnak a talajok, mint ahogy újraépülnek. Ha egy talajhoz 100 évig nem nyúlnak hozzá, akkor 100 év alatt kb. 1 százalékot nő a humusztartalma, a talaj elrontásához viszont másfél év is elegendő. Minden „szűz” talajban él egy mikroflóra, amely talajbaktériumokból, gombákból, algákból és sokféle mikroorganizmusokból áll, amelyek elpusztulnak a főként nagyüzemi termelésben túlzott mértékben használt kemikáliáktól. 

Aki viszont nem használ kemikáliákat, hanem biológiai szerekkel segíti a növénytermesztést, az jó eséllyel megállítja a talaj szervesanyag- és humusztartalmának romlását, sőt: ilyen helyeken jelentős talajminőség-javulás tapasztalható, hiszen a talaj elkezdni visszaépíteni magát, ami persze több éves folyamat. Szerencsére

Magyarországon – Európa-viszonylatban nézve – még jobb állapotban van a talaj, ezért is nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben és minél előbb abbahagyjuk a kemikáliák használatát”

– magyarázza a szakértő.

Fotó: Unsplash / Jed Owen 

Hogyan hatnak a kemikáliák a talajra?

A kémiai alapú növényvédőszerek és kemikáliák alkalmazása olyan a talajnak, mint az emberi szervezetnek a drog: miközben leépíti az természetes védekezőrendszert, egyre több kell belőle, hogy a talaj valamennyire termőképes maradhasson. Ebben az ördögi körben mi magunk vagyunk az elkövető és az áldozat egyaránt, hiszen a silány talajminőség következményeit a saját szervezetünk szenvedi el.

„1975–2005 között magyarországi kutatók a Gödöllői Egyetemen vizsgálták a sárgarépa vitamintartalmát, ami 30 év alatt 100 százalékról 4 százalékra csökkent.

Tehát amit 30 éve még egy sárgarépa elfogyasztásával juttattunk be a szervezetünkbe, azt a vitaminmennyiséget ma 25 sárgarépával tudnánk fedezni, ami képtelenség – ezért virágzik a táplálékkiegészítők piaca. Ne csodálkozzunk, hogy a boltban kapható sárgarépának víz íze van, és három nap alatt megromlik a hűtőben” – mondja Márton Balázs, aki minden rémisztő adat dacára optimista a biogazdálkodás jövőjével kapcsolatban.

Mit ér a bio?

A nagyüzemi termelésre kevesebb ráhatásunk van – gondoljuk részben joggal, –, emiatt úgy érezhetjük, hogy a saját mikrokörnyezetünkben elindított változások csupán cseppek a tengerben. Valójában azonban nagyon is sokat tehetünk a magunk erejéből, hiszen a legtöbb kiskert és kisebb gazdaság nem a nagyüzemi területek közelében helyezkedik el, így talajjavító intézkedéseink eredményét fokozatosan megtapasztalhatjuk a ház körül is. A „ha a szomszéd mérgezi a földjét, én hiába akarom tisztán tartani”-logika gyakorlatilag ugyanaz a felelősséghárító mechanizmus, amit a nagyüzemi gazdálkodással kapcsolatban már ismerünk – ne essünk ebbe a csapdába se. Számít, hogyan döntünk a saját kertünkben!

Fotó: Unsplash / Markus Spiske

A kémiai növényvédő és terméshozam növelő szereknek megvannak a biológiai alternatívái, tehát bárki, aki ma Magyarországon akár kis-, akár nagyobb volumenben gazdálkodik, könnyedén hozzáférhet hazai szakemberek által fejlesztett talajjavító és növényvédő biológiai készítményekhez, illetve a szakemberek készségesen állnak rendelkezésre a fenntartható technológiák elsajátításában is.

„Régóta nem utópia, hogy a nagyüzemi termelésben is át lehet állni a biogazdálkodásra, hiszen tíz-tizenöt éve már, hogy igen széles termékválasztékot lehet elérni a hazai piacon: ha betérünk egy boltba, 80-20 százalékban vannak kemikáliák és biológiai szerek, ez utóbbiak aránya pedig folyamatosan nő. Attól sem kell tartanunk, hogy ezek a készítmények többe kerülnek. Ugyanakkor (újra) meg kell szoknunk, hogy a földmunka időigényes, ellenben az eredményben is meglátszik a befektetett energia. Meg kellene ismét szoknunk az idényszerűséget is: nem lesz mindig mindenféle zöldség-gyümölcs a háznál, és még az azonos termékek sem lesznek egyformák. Ha ezeket az alapvetéseket nem fogadjuk el, az egészséges alternatívákról jószerivel lemondhatunk, hiszen a józan eszünkkel felmérhetjük, nem természetes például az, hogy egész évben kapható a paradicsom. Amit télvíz idején veszünk – és nem biotermék –, azt

jó eséllyel Spanyolországból hozták, és termőföldet soha nem látott, antibiotikumos tápoldatba lógott a gyökere, míg megnőtt”

– mondja a szakember, aki a saját kertjében évtizedek óta nem használ vegyszereket.

Fotó: Unsplash / Oppo Find 

Talán nem sokan tudják, mennyire szerencsés helyzetben vagyunk mindannyian, akik vissza szeretnénk térni az elfelejtett tudáshoz, praktikákhoz, hogy ismét tiszta körülmények között gazdálkodhassunk, ugyanis van miből táplálkoznunk!

A világ mezőgazdasági szereket gyártó nagyvállalatainak jelentős része támaszkodik magyar mikrobiológusok tudására, amire méltán büszkék lehetünk. 

Ez a tudás a mai mikrobiológiai készítmények piacán is megmutatkozik: Magyarország világviszonylatban is első az ilyen készítmények fejlesztéseiben.

„A magyar piacon kb. 50-60 hazai biológiai növényvédő- és -tápláló szer és jó néhány import termék van. Utánunk Litvánia következik, ahol összesen hét darab termék van – ebből is látszik, hogy Magyarországon minden lehetőség adott, hogy áttérjünk a biogazdálkodásra és lecseréljük a talajt mérgező kemikáliákat” – mondja Márton Balázs.

Fotó: Unsplash / Elaine Casap 

A kertészkedés mentálhigiénés előnyeiről sokat cikkeztek már, mi is írtunk róla, többször is, a gyermekneveléssel, és a gyermekek fejlődésével kapcsolatban is otthoni és iskolai környezetben. Szimbolikusan is lelkünk jelképe a kert, ha pedig ezt komolyan vesszük, azonnal megértjük, mi múlik azon, hogy tisztántartjuk-e vagy tovább mérgezzük.

Az anyag megjelenését az AGRO.bio Hungary Kft. támogatta.

Kapcsolódó tartalom
7 illatos növény a kertbe – jókedvre derítenek
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. április 25

7 illatos növény a kertbe – jókedvre derítenek

Ezúttal kertünk illatosabb lakóiból mutatunk be párat.