Egészség

Zsírmáj, depresszió és idő előtti öregedés – a túl sok cukor fogyasztása nem csak súlygyarapodáshoz vezethet

A túlzott cukorfogyasztásról elsősorban az elhízás jut eszünkbe. Pedig emellett még számos káros egészségügyi hatása lehet, ha nem figyelünk oda tudatosan arra, hogy mennyi cukorral bombázzuk nap mint nap a szervezetünket.

Szeretem a cukrot. Nem a kristálycukrot önmagában, nagykanállal, hanem az édességeket. A csokikat és a kekszeket, a süteményeket és a tortákat, a fagyikat és a pudingokat. Persze előfordul, hogy valamilyen édesítőszerrel vagy mézzel helyettesítem az ún. „hozzáadott” kristálycukrot, de hajlamos vagyok legyinteni, és ha úgy jön ki a lépés, (szinte) mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül megeszem a cukorral készült édességeket.

Pedig figyelhetnék jobban is, mert észrevettem, hogy ha kissé túlzásba esem, másnapra a túl sok szénhidrát miatt felpuffadok, de nemcsak a hasam, az arcom is. Szerintem egy-két pattanás is a cukor rovására írható, a súlyom ingadozása szintén. Már csak azért is gondolom ezt, mert amikor tartok olykor egy cukormentes (sőt, szénhidrátmentes!) diétát, ezek a „tünetek” jellemzően nem jelentkeznek.

Igaz, nagyon nehéz lemondani a szénhidrátról. Már-már elvonási tünetek kínoznak, amikor több napon keresztül nem eszem ilyesmit. Egy hét elteltével viszont határozottan energikusabbnak és egészségesebbnek érzem magam. Ezért is próbáltam utánajárni, hogy jól gondolom-e: valóban nem csak a testsúlyomra van hatással, ha túl sok cukrot fogyasztok? A válasz pedig egyértelműen igen.

Súlygyarapodás

Ha túlzásba visszük a hozzáadott cukorral készült ételek fogyasztását, az egyik legegyértelműbb és talán leglátványosabb következmény az elhízás. Eleinte túlsúly alakulhat ki, de ha nem vesszük elejét, könnyen elhízáshoz vezethet. Általában azt javasolják a különféle étrendekkel foglalkozó cikkek és tanulmányok, hogy

a napi (hozzáadott, tehát nem természetesen előforduló) cukor bevitele legfeljebb 10 százalék legyen, de inkább ez alatti mennyiséget kellene fogyasztanunk.

Ehhez képest én sokszor ennek a többszörösét fogyasztom, mert mindenképpen szükségét érzem még egy szelet tortának… Ahhoz, hogy mértéket tudjunk tartani, elengedhetetlen, hogy megnézzük az üzletekben vásárolt termékek hátoldalát, hiszen még az egyes zabpelyhek, müzliszeletek és gyümölcslevek is tartalmazhatnak cukrot.

cukorszórás

 

Problémás étrend, problémás bőr

A szénhidrátban gazdag étrend, beleértve a cukros ételeket és italokat is, összefüggésbe hozható a pattanások megjelenésével – erről több tanulmány is született már. Növelik az aknék és pattanások kialakulásának esélyét, főleg azoknál, akik egyébként is hajlamosak erre (vagyis nálam mindenképp). A cukros ételek ugyanis gyorsan megemelik a vércukor- és inzulinszintet a szervezetünkben, ami többek között a bőr fokozott zsírosodásához és a gyulladások kialakulásához vezethet.

Kevesebb cukor, fiatalosabb megjelenés

A ráncok az öregedés természetes velejárói. A nem megfelelő étrend azonban felgyorsíthatja a bőr öregedését, ami a ráncok idő előtti megjelenéséhez vezethet. A cukor feldolgozása közben ugyanis többek között olyan végtermék is keletkezik a szervezetünkben, amely károsíthatja a kollagént, ami a bőr feszességéért és rugalmasságáért felel. De nem csak a bőrsejtek vannak veszélyben: az egyes kutatások szerint a túlzott cukorfogyasztás általában véve felgyorsíthatja a sejtjeink öregedését.

Növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A kutatók egyértelmű kapcsolatot fedeztek fel a túlzott cukorfogyasztás és a cukorbetegség kockázata között. Ráadásul az elhízást (amelyet gyakran a túl sok cukor fogyasztása okoz) a cukorbetegség legerősebb kockázati tényezőjének tekintik. Ráadásul a hosszan tartó, mértéken felüli cukorfogyasztás rezisztenciát vált ki az inzulinnal (a hasnyálmirigy által termelt hormonnal) szemben, amely szabályozza a vércukorszintet. Az inzulinrezisztencia pedig a vércukorszint emelkedését okozza, s ez jelentősen növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

cukros fánk

 

Közvetve a szívünk is veszélyben lehet

A magas cukortartalmú étrend követése számos betegség megnövekedett kockázatával járhat, beleértve az egyes szívbetegségeket is. Többek között ugyanis az elhízás, a gyulladások, a magas vércukorszint, a magas vérnyomás is a szívbetegségek kockázati tényezői.

Zsírmájunk keletkezhet

A magas hozzáadottfruktóz-bevitelt számos tanulmány összefüggésbe hozza a zsírmáj kialakulásának veszélyével is. A fruktózt ugyanis szinte kizárólag a máj bontja le, ahol a fruktóz energiává alakul, vagy glikogénként elraktározódik. A szóban forgó szervünk azonban csak egy bizonyos mennyiségű glikogént képes tárolni. A fruktóz formájában hozzáadott, nagy mennyiségű cukor azonban már túlterheli a májat, ami túlzott zsírfelhalmozódással járhat, s ez a zsírmáj kialakulásához vezethet.

A rák kockázata is megnövekedhet

A túlzott mennyiségű cukor fogyasztása növelheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítják a szakemberek. Többek között azzal magyarázzák, hogy például az elhízás, a szervezetben kialakuló gyulladások és az inzulinrezisztencia is növelheti a rákos megbetegedések esélyét, tehát a túlzásba vitt cukorfogyasztással közvetve ugyan, de közelebb és közelebb kerülhetünk akár az egyes rákos megbetegedésekhez. Bár a túl magas hozzáadott cukorbevitel és a rák közötti kapcsolat kutatása folyamatban van, és további vizsgálatokra van szükség ennek az összetett kapcsolatnak a teljes megértéséhez, mégis érdemes lehet emiatt is visszafogni a fogyasztását.

Depressziósok is lehetünk a túl sok cukortól

Tapasztalatom szerint is javíthatja a hangulatunkat, ha egészséges(ebb)en étkezünk, de ugyanígy megtapasztaltam már azt is, hogy amikor túlzásba viszem a cukorfogyasztást, rosszabb lesz tőle a kedvem. Na nem azonnal,

előbb elönti az agyamat a cukormámor,

de ha huzamosabb ideig eszem cukros ételeket, az rányomja a bélyegét a kedélyállapotomra. Megállapították, hogy a sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása, beleértve a magas cukortartalmú termékeket is, a depresszió kialakulásának magasabb kockázatával jár együtt. A kutatók úgy vélik, hogy többek között a vércukorszint ingadozása és a gyulladások kialakulása is oka lehet a cukor mentális egészségre gyakorolt ​​káros hatásának.

cukor kávéhoz

 

Enerváltak lehetünk tőle

A sok hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek gyorsan megnövelik a szervezetünk vércukor- és inzulinszintjét, ami energiát ad. Ez az energiaszint-emelkedés azonban múlékony. Ráadásul elég hirtelen bekövetkezhet ez az elmúlás, szinte összeomlik a rendszer. Érdemesebb inkább olyan szénhidrátokat fogyasztani, amelyeknél minimális a hozzáadott cukor mennyisége és rostban gazdagok.

Egyéb egészségügyi kockázatok

S ha mindez még nem lenne elég, maradt még néhány káros egészségügyi hatás, ami a túlzott cukorfogyasztás számlájára írható. Ilyen például a fogak egészségére gyakorolt negatív hatása, vagyis a fogszúvasodás kialakulásának kockázata, az egyes vesebetegségek, a köszvény és a kognitív hanyatlás, a demencia esélyének megnövekedése. És az ezzel foglalkozó kutatások még tartanak, nem kizárt, hogy a közeljövőben további közvetett vagy közvetlen egészségügyi veszélyre hívják fel majd a figyelmünket a túlzott cukorbevitellel kapcsolatban.

Hogyan vehetjük elejét mindennek?

Nyilván úgy, hogy csökkentjük a cukor jelenlétét az étrendünkben. Például cseréljük le a cukros üdítőket és édesített italokat cukrozatlanokra. Igyuk cukor nélkül a teát és a kávét – tegyünk bele mézet vagy természetes édesítőszert. Igyekezzünk kerülni a cukrozott joghurtokat, müzliszeleteket, együnk inkább friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, magvakat, házi készítésű granolát. Keressük a csökkentett cukortartalmú termékeket. Kerüljük a zseléket és az alkoholokat. A cukorbevitel korlátozásának egyik legjobb módja, ha otthon készítjük el az egészséges ételeinket. Ez persze nem mindig egyszerű, extra időt és energiát igényel. De mint annyi minden, hosszú távon ez is a hasznunkra válhat, a szervezetünk minden bizonnyal hálás lesz az erőfeszítésünkért.

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X