Egészség

Teafaolaj – az univerzális segítőnk

A természet patikája tele van jobbnál jobb szerekkel! Nem írom, hogy csodaszerekkel, mert nem lenne igaz. Semmilyen anyag nem tud csodát tenni, de vannak olyan növények, amelyek elég sokoldalúan használhatóak: ilyen a teafaolaj, ez a furcsa illatú kis növény, ami sebre, fertőzésre és egy sor minden másra is jó.

Meghan Markle például annyira szereti és bízik benne, hogy elmondása szerint egy tapodtat se tesz nélküle. Nem vagyok hercegné – bár ahogy a dolgok mostanában állnak, lehet, ő se marad az – de a teafaolajban én is bízom, hurcolom is magammal mindenhova.

De mit tud ez a „minden bajra jó”, szépséges kis növény olaja?

Például gyógyítani!

A teafaolaj különleges, úgynevezett széles spektrumú szer, a megbetegedéseket okozó organizmusok mindhárom fajtája ellen védelmet biztosít: a baktériumok és a vírusok mellett a gombákat is irtja, még a penész ellen is hatásos. Az pedig tényleg szinte már csoda, ugyanis a penésznél makacsabb ellenséget aligha találunk otthonunkban.

Elsődleges felhasználási területe a bőr. Aligha lehetne utána számolni, hány bőrgyógyászati termékben van jelen valamekkora mennyiségben teafaolaj, ráadásul tényleg elég néhány milligramm is belőle, ugyanis erőteljes gyógyhatással bír.

Én az újra meg újra kiújuló ajakherpesz miatt hordom magamnál,

és amikor érzem, hogy duzzad a szám sarka (mindig ugyanazon a ponton), akkor csak előkapom a gyógyászati célra csomagolt kis teafaolajas üvegcsét, és egyetlen cseppel óvatosan bedörzsölöm vele a belobbanás előtt álló területet. Az esetek kilencven százalékában ez már elég: a duzzanat nem nő tovább, nem tud erőre kapni a herpesz.

De használtam már akkor is, amikor borultam egy nagyot kerékpárral és fertőtleníteni kellett a sebesült területet. Nem ég, nem feszül tőle a seb, mint sok más fertőtlenítő szertől. Különleges hatása miatt pedig jónéhány, égési sebekre fejlesztett szerben is előfordul.

Nekem ugyan erre soha nem volt szükségem, de a pattanásos arcbőr kezelésére is ideális, ahogy a kelések, fekélyek is jó arányban gyógyulnak a teafa olajától.

De nézzünk még néhány konkrétabb felhasználási területet:

  • Szájöblögetés, fertőtlenítés: Egy perc alatt remek szájöblögetőt készíthetünk belőle. Jól hat a fájó fogra is, érdemes alkalmazni, ha nem tudunk elmenni még a fogorvoshoz, mert segít a szuvas, gyulladt, gennyes foggal fertőzött szájüreg tisztításában.
  • Dezodor: a legtermészetesebb alapanyaga a házi dezodoroknak, igazából már az is segít, ha egy-egy csepp teafaolajat a hónaljunkban szétdörzsölünk, ugyanis elpusztítja a kellemetlen izzadtságszagot előidéző baktériumokat.
  • Nátha ellen: ha megfázunk, tegyünk a gőzölőbe teafaolajat! Kámforos illata segít a beduzzadt orrnyálkahártya lelohasztásában, és fertőtleníti a légutakat is.
  • Körömgomba: annyira csúnya terület és látvány a körömgomba, hogy még beszélni is nehéz róla, de a teafa olaja a körömgomba és más, gombás megbetegedések területén is nagyágyú.

Természetesen a teafaolajra nem tekinthetünk teljes értékű „gyógyszerként”, ennek a cikknek sem az a célja, hogy egy általános, tényleg minden bajra jó szerként mutassa be. Ám az tény, hogy kisebb problémákat lehet vele orvosolni, ha meg nagyobb a baj, akkor kiegészítő terápiás szerként fantasztikus támogatást ad a szervezetnek az egészség visszanyerésében.

A teafa olaja azonban veszélyes a háziállatokra, nagyon figyeljünk, ha kutyánk, macskánk van otthon, mert nagy mennyiségben még külsőleg használva is árthat nekik. Továbbá lenyelés esetén embernél, állatnál is súlyos állapotot idézhet elő, ezért nagy gonddal bánjunk vele. Gyerek kezébe például még véletlenül se kerüljön! 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X