Egészség

Sokévnyi szenvedéstől menthetünk meg egy nőt, ha figyelünk rá a menopauza idején – dr. Margitai Barnabás nőgyógyásszal beszélgettünk

A menopauza minden nőt érint, hiszen előbb-utóbb mindenki belép a változókorba. Összetett tünetegyüttesről van szó, egyénenként változó, ki hogyan éli meg ezt az időszakot, de könnyíthetünk a helyzetünkön az orvosunkkal együttműködve. A menopauzáról beszélgettünk dr. Margitai Barnabás nőgyógyásszal.

Mikor beszélünk menopauzáról, mik a jellemző tünetei?

Abban az esetben, ha egy éve már teljesen elmaradt a menzesz, kimondható a menopauza diagnózisa. Átlagosan 53 éves kor körül szembesülnek a nők a tüneteivel, amelyek jelentkezhetnek a menopauza előtt, alatt és utána is. Az, akinek az első vérzése 9-10 évesen jött meg először, hamarabb tapasztalhatja a változást, de ez nem törvényszerű. Nem csak a menzesz elmaradása a menopazua egyetlen jele, ennél összetettebb a kép. Jellemző az álmatlanság, a rossz alvás, a kialvatlanság, továbbá a napközbeni, hirtelen jelentkező hőhullámokhoz „leizzadás” is társul. A hangulatzavar, kedvetlenség gyakran testsúlyproblémával jár együtt, tapasztalható vizelettartási zavar és csökkent szexuális vágy is. Az ösztrogénszint süllyedésével

gyakran alakul ki csontritkulás, a menopauza után megemelkedik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása.

A tünetek a nyári melegben talán még elviselhetetlenebbek, mint más évszakban. Ilyenkor a ruházat megfelelő kiválasztása, hűvös helyiségben tartózkodás segíthet a hőhullámok elviselésében. A kánikulában változik az ingerküszöbünk, ilyenkor türelmetlenebbek lehetünk, de a kapcsolódó hangulatingadozások egyébként is megnehezíthetik a hétköznapokat. Az önértékelés, a testkép megváltozása miatt a strandon kényelmetlenebbül érezhetik magukat a nők. Jó hír viszont, hogy az esetek jelentős részében a tünetek enyhíthetőek.

Hogyan?

Fontos leszögezni, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot, aminek a lefolyása összefügg az életmóddal és az egészségi állapot minőségével. Ha ezekre már megelőzően odafigyelnek a nők és igyekeznek tudatosan élni, egészségesen táplálkozni, rendszeresen sportolni, akkor könnyebb ezt az időszakot testileg és lelkileg megélni. Hogy ki hogyan éli meg a menopauzát,

attól is függ, milyen a stressztűrő képessége.

Lehetőség van hormonkezelésre, minden esetben az orvos feladata eldönteni, szükség van-e ilyenfajta terápiára vagy sem. A tünetek gyorsan mérséklődnek a hormonpótló kezelés elkezdését követően, de a pácines életmódjára vonatkozó ajánlások követése fontos a várt hatás szempontjából a terápia teljes időtartama alatt és utána is. A gyógyszeres kezelés tarthat egy évig, három, öt vagy akár tíz évig is, attól függően, mikor kezdik – de legfeljebb 60 éves korig.

Manapság könnyebb megélni ezt az időszakot az egészségtudatosabb életmód népszerűsége vagy a kezelés lehetőségeinek bővülése miatt?

Korábban a nők társadalmi helyzetükből adódóan és terápiás lehetőségek hiányában kiszolgáltatottabbak voltak a változókori tünetekkel szemben, mint napjainkban. Az időközben végbement társadalmi változások és a tudomány fejlődése lehetővé tették, hogy minél többet foglalkozzunk a menopauza problémakörével, a tünetekkel és azok enyhítésével. A 20. század elején még egyszerűen

hisztériának nevezték a menopauzával járó tünetegyüttes megjelenését a nőkön.

Gyakran maradt számukra az elfojtás, a némán szenvedés, ha valaki nem engedhette meg magának, hogy kimutassa és megélje a hangulatának változását. A gyógyszerek fejlesztésének köszönhetően az első hormonális fogamzásgátló tablettát szedő nők részesülhettek hormonpótló terápiában. 

A modern menopauzális hormonpótló kezelés a 90-es évek elejétől érhető el. A 2000-es évek elején megjelent tanulmányok kritikus értékelése hozzásegített bennünket a napjainkban követett szakmai irányelvek lefektetéséhez, a modern terápiás gyakorlat kialakításához. Pontosan ismerjük a készítmények hatását, előnyeit, mellékhatásait, esetleges kontraindikációit, tudjuk, mikor indíthatjuk a terápiát, mikor mérlegelendő gondosan az alkalmazásuk. Napjainkban nemcsak a 20-30 éves korosztály foglalkozik tudatosan a testével, fittségével, az életmódjával, de nagyon helyesen az 50-60 évesek is. A 2010-es évektől a nők érzékelhetően egészségtudatosabbak, többet mozognak, helyesebben táplálkoznak, mint korábban. A tünetek enyhítésében a helyes életmód szerepe megkérdőjelezhetetlen, de a sok információ között könnyű eltévedni. A páciensek személyre szabott terápiájának feltétele, hogy időt szánjunk a végighallgatásukra, hogy elmondhassák, mit éreznek, milyen tüneteik, tapasztalataik vannak. Ez azért fontos, mert a tünetek eltérő intenzitással 5-10 évig is eltarthatnak.

De nemcsak a dolgos hétköznapokra, hanem az intim együttlétekre is kihat a menopazua.

A menopauza jelentkezésével a szexualitáshoz való hozzáállás is megváltozhat. Eleve ott lehet a nőkben az a lelki nyomás, hogy megváltozik a testük, már nem termékenyek, meginoghat a nőiességükhöz való viszonyuk. Másrészt a menopazuával járó tünet lehet a bőr, a nyálkahártyák rugalmasságának, feszességének változása, szárazsága, amely a hüvelyhámnál is jelentkezhet, megnehezítve az együttlétet. A fájdalmas együttlét nem okoz örömöt, az együttlét minősége, a vágy intenzitása csökken. Ezen a helyzeten is segíthet a helyileg alkalmazott hormonpótló kezelés hozzájárulva a korábbi életminőség megtartásához.

Az érintett nőknek érdemes leülni beszélgetni a partnerükkel,

elmondani, éppen milyen tüneteket tapasztalnak, ez az életszakasz milyen kihívás elé állítja őket. Ez segíthet a helyzet megértésében, elfogadásában, a partner támogató hozzáállásának kialakításában. Jelezzék a nők, hogy partnerük legyen türelmesebb velük, szóljanak a hangulatingadozásaikról, a fáradságukról, a hőhullámok jelentkezéséről vagy éppen a szexuális együttlét minőségének megváltozásáról. Szánjanak több időt az egymásra hangolódásra. Léteznek olyan készítmények, amelyek kifejezetten hüvelyszárazság esetén alkalmazhatóak, ezért kérjenek orvosi tanácsot, segítséget, ugyanis többféle megoldás is elérhető.

Munkahelyi szinten számít, ha egy nő a változókorba lép?

Már több olyan munkahely van Magyarországon is, ahol szem előtt tartják a dolgozók egészségét és jóllétét, aminek megtartó hatása van, és kihat a vállalati hatékonyságra is. Felismerték, hogy a menopauza alatt a nők koncentrációkészsége és terhelhetősége változik, ezt figyelembe véve az érintett nőknek javul a közérzetük és az elköteleződésük is a munkáltató irányába. Fontos hangsúlyozni, hogy a változókor nem betegség, hanem egy állapot, aminek az elfogadása és támogatása közös érdek.

Hogyan érdemes készülni a menopauza időszakára?

Mindenekelőtt a szűrővizsgálatok fontosságát szükséges hangsúlyoznunk. Negyvenéves korig általában elegendő évente, kétévente elvégeztetni a méhnyakrák-szűrést, 45 éves kor felett már fontos elmenni emlőszűrésre. A változókorral veszi kezdetét a csontok kalcium-tartalmának csökkenése, az ötvenedik életévtől a csontsűrűség vizsgálatra is ajánlott kétévente elmenni. A laborvizsgálatokkal jellemzően különböző anyagcsere betegségeket zárunk ki vagy erősítünk meg. Emelkedett lehet a vérzsír és a vércukor érték is. Az erek és a hasi szervek állapotáról azok ultrahangvizsgálata adhat pontos képet. Rendszeresen kell ellenőrizni a vérnyomásunkat és a testsúlyunkat otthon. Ha idejében fedezzük fel a problémáinkat, módunk van azok kezelésére, a folyamatok megállítására vagy akár visszafordítására. Az alkalmazott terápiák mellett az egészséges életmód csökkenti a tünetek intenzitását, támogatja a gyógyszeres kezelések hatását.

Mit takar az egészséges életmód?

Szól az étkezésünkről, lehetőség szerint a mediterrán étrend követéséről, a rendszeres, hetente legalább százötven perces testmozgásról, a pihentető alvásról, a függőségeink (alkohol, dohányzás) elhagyásáról, a stresszszintünk csökkentéséről, a minőségi én- és közösségi idő megéléséről. Ha az életmódunkon nem tudunk változtatni, kérjünk segítséget. A helyes és megfelelő életmód nem helyettesíti a gyógyszeres terápiát, de javítja annak hatékonyságát, csökkenti a szükséges gyógyszerek mennyiségét. Ez igaz a változókori tünetek jelentkezése és azok kezelése esetén is.

 Nem kell félni a menopauzától, a változó kori tünetektől, ahogy jönnek, el is múlnak, viszont

nem kell feleslegesen szenvedni tőlük.

Kérjenek segítséget a nők, a legjobb, ha az első tünetek jelentkezésekor felkeresik a nőgyógyászukat, és együttműködve megtalálhatják a legmegfelelőbb módot a tünetek csökkentésére.

 

Már követem az oldalt

X