Egészség

Rothadó növények szagát érzem hetek óta: fantozmia és parosmia, a covid rejtélyes tünetei

Szagláshallucinációkkal, szaglástorzulással, de akár a szaglás elvesztésével is járhat a koronavírus-fertőzés, legalábbis egyre több érintett számol be ilyesféle tünetekről.

Több Covid-fertőzésen átesett ismerős is beszámolt arról, hogy a tünetek múltán, már negatív tesztek birtokában sem állt vissza a teljes és egészséges szaglásuk és ízlelésük. Sőt, nemcsak nem állt helyre az ízek-illatok megfelelő érzékelése, hanem csúf tréfát űznek velük érzékszerveik, olyan szagokat éreznek, amelyek nincsenek jelen és olyan ízeket, amelyeket nem érezhetnének. Mindezt még nehezebbé teszi, hogy a fantom szagok és ízek borzasztóan kellemetlenek, egy fiatal lány a Covid-fertőzést követően, már hosszú hetek óta rothadó növények szagát érzékeli mindenen, ami érthető módon nemcsak lehangoló, de folyamatos undort is kelt benne. Így enni se tud, mert minden falat étel íze „megváltozik” a szájában, rémálom minden étkezés. És tüneteivel nincsen egyedül.

Egy másik ismerős arról számolt be, hogy a frissen őrölt kávé aromáját – ami, mint tudjuk egy meglehetősen intenzív és sokak által kedvelt illat – fémes szag kíséri, és ugyanez a fémes íz telepszik rá az ételekre-italokra. Még az öblítő illatát is elnyomja a száradó ruhákon. 

Fontos különválasztani három zavart: az egyik a szaglás elvesztése (anosmia), a másik a fantomszaglás vagy szaglási hallucináció (fantosmia), a harmadik pedig az, amikor teljesen más szagokat érzékelünk, mint amit indokolt volna (parosmia).

A fantomszaglás (vagyis fantosmia) ismert jelenség az egészségügyben, bár nem túl gyakori betegségről van szó. A szaglással összefüggő elváltozások körülbelül 10-20%-át teszi ki – és a Covid-fertőzésekkel való összefüggéseinek vizsgálata valószínűleg várat magára, de a tünetekről egyre többen beszélnek. Azt mindenesetre tudjuk róla, hogy a szagláshallucináció valóban nagyon kényelmetlen, hiszen kifejezetten zavaró, irritáló, akár undort keltő szaglás hallucinációkat is átélhetnek a benne szenvedők.

Ilyenek lehetnek:

  • rothadó növények szaga
  • penészszag
  • vegyszerszag
  • leégett pirítós vagy odakozmált ételek szaga
  • fémes-véres szagok

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a fent említett esetekben szagláshallucinációkról van szó, hiszen az is előfordulhat, hogy egy másik betegség, a parosmia lépett fel. Eltérően a fantomszaglástól itt az érintett nem képzelt szagokkal helyettesíti az elvesztett szagokat (ízeket), hanem érzékeli a megfelelőt, de azt eltorzítja – teljesen más szagokat érez a beteg, mint amit éreznie kellene.

A koronavíruson átesett betegeknél a szaglás elvesztésének (ezt az állapotot anosmiának nevezzük) két oka is lehet: az egyik, hogy a fertőzés következtében nagyfokú tápanyaghiány lép fel az idegsejteknél, a másik szerint a szaglógumó gyulladásos állapota idézi elő a szaglásmentes állapotot. Ez az állapot azonban a fertőzésen átesett betegek több mint 70 százalékánál egy hónapon belül helyreállhat, az ízérzékelés ennél is magasabb pozitív eredményt mutat, de akadnak közöttük olyanok is, akiknél parosmiás állapot lép fel, és esetükben akár hónapokig is elhúzódhat ez a helyzet.

Az igazi veszteség azonban az, amikor a beteg „véglegesen” elveszíti e két nagyon is fontos érzékelés lehetőségét. Előfordulhat az is, hogy egyáltalán nem tér vissza (vagy a jelenlegi időszakban, egy évre visszatekintve még nem tért vissza az érzékelés), és könnyen meglehet, hogy ennek hátterében a szaglószervek neuronjainak pusztulása állhat.

A parasmia kellemetlen, és a beteg folyamatos diszkomfortérzete súlyos mentális és (a táplálkozási nehézségek okán) fizikai károkat is okozhat, de az anosmia is éppolyan kellemetlen, sőt akár veszélyes is lehet, hiszen a beteg nem érzékeli a veszélyes, akár a romlott élelmiszerek szagát sem, ahogy nem érzékeli a füstöt vagy a maró vegyszerek szagát sem.

A hosszú távon fennálló tünetek esetén mindenképp szakemberhez kell fordulni, mert az is előfordulhat, hogy a fertőzés ugyan lezajlott, de az érzékelés megváltozása nem köthető a Covidhoz, azt valami egészen más, valamilyen idegrendszeri betegség / epilepszia, Parkinson-kór okozza, de fül-orr-gégészeti háttere is lehet, akár egy addig fel nem tárt orrmelléküreg-gyulladás, polip vagy daganat. 

Nyitókép:  Richárd EcsediUnsplash

 Ajánljuk még:

PRO ÉS KONTRA – A KORONAVÍRUS A BOLYGÓ MEGMENTŐJE?
5 PERC MÉMTERÁPIA: NEVESD KI A KORONAVÍRUST!
A „NYUGGEREK” MIATT VISZ EL MINKET A KORONAVÍRUS?

 

Már követem az oldalt

X