Kult

5 perc mémterápia: Nevesd ki a koronavírust!

„Nincs jobb dolga az embereknek, mint hogy a koronavírussal viccelődjenek?” „Hol van ezeknek a jóízlése, miközben egyre többen halnak meg a vírus miatt?” – lehet olvasni a koronavírusos mémek alatt. A kommentelők másik része nem érti, mi ezzel a probléma, szerintük a sötét órákban szükség van nevetésre. A mémek ezt adják meg. Vajon hol az igazság? Szabad-e viccelődni a koronavírussal?

Szinte a járvány első pillanatától ontani kezdte magából az internet népe a koronás mémeket. Előbb a megfogyatkozó vécépapírt pécézték ki maguknak, aztán a gyerekekkel küzdő, otthon dolgozó szülők, a távoktatásban tanulás lett a téma, és persze Győrfi Pál sem úszta meg, hogy ne váljon mémmé arcával együtt az általa hangoztatott szállóige: „Maradj otthon!”

Ezzel egyidőben megindultak a különféle kihívások és körfeladatok:

  • ossz meg magadról régi képet,
  • oldd meg a rajzos metekfeladványt,
  • csináld meg videóban azt, amit én is,
  • másolj le egy festményt házilag.

És ez csak néhány a sok közül, amibe mindenki lelkesen belevetette magát.

Félvállról vennénk ezzel a veszélyt?

Szerintem nem. A humor mindig is jó eszköz volt arra, hogy oldja a feszültséget, gondoljunk csak arra, amikor a kínos helyzeteket kezeljük egy vicces beszólással, vagy ha jót nevetünk magunkon egy szerencsétlenül alakult szituációban.

Nyilván, aki jobban érintett a járvány miatt, például elkapta a vírust, nem veszi jó néven az ezzel való humorizálást, de sokaknak segít elviselni a nevetés a bennük dolgozó szorongást.

A legtöbb mém ugyanis azokat a pillanatokat ragadja meg, amelyeket mi is átélünk. Ezáltal megéljük azt, hogy nem vagyunk egyedül, hiszen valaki másban megfogalmazódott a helyzet fonáksága, csinált rá egy riposztot mém formájában. Jó érzés tudni, hogy nem egyedül úszunk ebben a pocsolyában, és még jobb rajta nevetni. A nevetés ugyanis feszültségoldó és boldogsághormonokat szabadít fel a testben, jobb lesz a közérzetünk tőle. 

Erre pedig nagy szükségünk van, különösen most, hogy lehet, bár nem mindenkit döntött le a lábáról a koronavírus, de mindannyian küzdünk vele mentálisan. A járvány miatt kialakult gazdasági válság, a bizonytalanság, a szeretteink féltése és az új kihívások a tanulásban és az, hogy több szerepnek kell megfelelnünk egy nap alatt, mint eddig, meglehetősen frusztrálttá tesz mindenkit. 

A mémek éppen ezekben a mélypontokban tudnak segíteni egy jól irányzott humorbombával.

Összekötnek embereket, akik hasonló dolgokon mennek keresztül, és jó eszközt jelentenek bárkinek az érzéseik feldolgozásában is. A nevetés és a mémek gyártása ugyanis egyfajta kontrollt is jelent: az érzést, hogy ha egy rövid időre is, de visszavettem az irányítást az életem és az érzéseim felett.

Megvan a helye a humornak

Én a saját hallássérülésemmel is gyakran poénkodom, és mások is viccelődnek velem ezzel kapcsolatban, és sosincs ebből gond, mindenki szert tesz ezáltal pár felszabadult pillanatra, de nyilván vannak határok. Ha a poént rosszindulatúan sütik el, vagy éppen rossz passzban vagyok, aminek még köze is van a hallássérülésemhez, akkor nem esik jól. Nincs ez másképpen a koronavírusos mémekkel sem.

Nem érdemes azokra rázúdítani a mémcunamit a messengeren, akik különösen rosszul élik meg a járványhelyzetet, vagy erősen érintettek a következmények miatt. Ott sokkal inkább empátiára és megértésre van szükség. 

Na de hogyan kontrolláljam a mennyiséget?

Úgy, ahogyan a kellemetlen ismerősöket, az érdektelen, idegesítő híreket. A közösségi oldaladat és azt, hogy mit fogyasztasz és olvasol, te befolyásolod. Tilthatsz, korlátozhatsz, törölhetsz, és kérheted az ismerőseidet, hogy ne küldjenek ilyen mémeket pivátban, mert nem esnek jól. 

Ha pedig jól esnek, akkor nézegesd őket, vegyél részt a készítésükben, és nevess sokat! És akkor most jöjjön öt perc mémterápia, ha az utóbbi csoportba tartozol. Ha nem, akkor nyomj a kilépésre!

Moss kezet helyesen!

Nem is olyan régen még az egész világot arra tanították, hogyan és mivel kell helyesen kezet mosni. Az emberek rövid idő alatt meglátták a potenciált ebben a témában, és elárasztották az internetet a kézmosásra buzdító, és azt kifigurázó kontentek. Külön imádtam a TikTok-on hódító #HandWashChallenge kihívást, ahol mindenki táncos mozdulatokkal próbálta átadni a helyes kézmosás csínját-bínját.

 
 
 
 
 
Liszt, cukor, wc papír
 
Az első pánikhullámban az emberek egy része kifosztotta a boltokat, különösen a lisztes, cukros és a vécépapíros polcokat pucolták le. Eközben az emberek másik fele döbbenten nézte, hogy mi történik, és nemtetszését szóvá is tette.
 
 
 

 

Távoktatás 

Az egyetemista hallgatók leginkább S. Oszkár egyetemista oldalára járhatnak derülni egyet, mert ők aztán tényleg megragadják a távoktatás vicces oldalát.Torz kép, csámcsogás óra alatt, az órába alsógatyában besétáló szülők. És hát a távoktatás egyáltalán nem olyan jó buli, mint amilyen a kívülállók szerint.

 

 
 
 

 

Home office

Az otthonról végezhető munka minden  aspektusát kivesézték már mémekben: a soha véget nem érő konferenciahívásokat, a gyerek melletti munkavégzés nehézségein át az olyan szórakoztató momentumokig, mint hogy egy métert teszel meg a munkahelyedig, és hogy vajon az asztal alatt van-e mindenkin nadrág.

 

 
 
 

 

Elmaradt esküvők

Nem könnyű a helyzet most azoknak, akiknek a karantén keresztülhúzta az esküvői terveiket. Szolgáltatók, házasulandó párok maradtak hoppon, de a humor most sem hagy senkit cserben:

 

 

Győrfi „Maradj Otthon” Pál

Már a csapból is folyik a #stayhome üzenet, és szinte alig van már platform, ahol ne találnánk szembe magunkat Győrfi Pállal, ahogyan benéz, hogy otthon vagyunk-e – még a TikTok-on is hódít!

 

 

 
 
 
Kihívások karantén-unalom ellen

A karantén ideje alatt megszaporodtak a különféle challenge-videók, mint az #oldphoto kihívások, amikor gyerekkori képet kell újraalkotnod, a táncos páros videók, de a kedvenceim a WC papír kihívások, amikre a #toiletpapercheck hashtagre keresve tudsz megnézni TikTok-on. De a kreativitás nem ismer határt.

 

 

De a kultúrára szomjazók sem maradtak hoppon, az Instagramon nagyot mennek a #mutimitolvasol típusú történetek és posztok, valamint elindult egy olyan kihívás is, amiben ismert festményeket kell hazai körülmények között újra létrehozni.

 

 

Már követem az oldalt

X