Egészség

Párologtassunk, de mivel? 7 bevált módszer

A legtöbbünknek, ha az illóolaj-párologtatásról hallunk, rögtön az aromamécses jut eszünkbe. Hideg, pislákoló láng a sötétben, kellemes illatok, lágy romantika. Az aromamécseseknek – bár megvan a maguk klasszikus bája – nemrégiben számos konkurenciája jelentkezett, akik igencsak hatékonyan kezdték kiszorítani a mécseseket a mindennapjainkból. Lássuk, kik az aromaterápia legmodernebb képviselői.

A klasszikus: kerámia mécseses párologtató

A kerámiából készült párologtató tetejébe kevés vizet kell tölteni, ebbe kerül pár csepp illóolaj, majd az egész alá egy mécsest kell gyújtani. A mécses felmelegíti a vizet és az olajat, ami így elpárolog. Előnye, hogy dekoratív, a mécses és a párologtató fénye vizuális élményt is nyújt az illóolajok illata mellé. Hátránya viszont több van, elsősorban az, hogy tűz- és forrázásveszélyes. Emellett a mécsesek leggyakrabban paraffinból készülnek, égetésük hosszú távon egészségkárosító hatással bír, az olcsó és színezett termékek pedig színező- és illatanyagokat is a levegőbe juttathatnak. Kevesen tudják, hogy a gyertyák és mécsesek kanóca nehézfémeket – például ólmot – tartalmazhat. Az illóolajok szerkezete a magasabb hő hatására sérül, ha pedig a víz kifogy a párologtatóból és a hátramaradt olaj elkezd égni benne, akkor mérgező vegyületekké is alakulhatnak.

Radiátoros párologtatók

A radiátoros párologtatók egyszerűek, hangulatosak. A párologtatót vízzel töltjük meg, majd néhány csepp illóolajat kell belecsepegtetni. Ezután a fűtőtestre akasztva, a hő hatására a benne lévő víz és illóolaj párolgásnak indul. Előnye, hogy egyszerű és hangulatos, viszont alacsony a hatékonysága: csak akkor működik megfelelően, ha a fűtés be van kapcsolva. Fontos, hogy gyakran cseréljük benne a vizet, mert a baktériumok nagyon könnyen elszaporodhatnak benne.

Melegpárásítók

Ezek a beléjük öntött vizet és illóolajat egy fűtőszál segítségével felmelegítik és elpárologtatják. Ha otthonunk levegője száraz, akkor a gyors páraszint emelésére jó megoldás, de mivel felmelegíti az illóolajat, károsítja is azt. Emellett a meleg pára könnyen lecsapódik, ami penészesedést is okozhat, a levegő pedig nehézzé válhat. Közeli rokonai a hidegpárásítók.

Hidegpárásítók

A hidegpárásító készülékek rendkívül sokszínűek: vízzel vagy anélkül, aromabetétekkel, párnákkal vagy rudakkal is működhetnek. Előnyük, hogy minimális energiát fogyasztanak, viszont az aromabetétek gyakori cserét igényelnek, főleg ha más illatra szeretnénk váltani. Itt lép a képbe a nagytesó: az ultrahangos hidegpárásító. Gyors, ultrahangos rezgésekkel a vizet és illóolajat nagyon apró, mikroszkopikus cseppekké porlasztják és így juttatják ki a levegőbe. Nagy előnye, hogy nem roncsolja az illóolajakat, hátránya viszont a víz keménységétől függően kialakuló vízkő, ami bár ecet és citromsav használatával karbantartható, igényel némi körültekintést.

Aroma diffúzorok

Az igazi aromaterápiás hatásfok. Technológiájuknak köszönhetően nagy terekben is hatékonyan alkalmazhatók, a készülékbe csak illóolajat kell tennünk, vizet nem. A készülék hideg levegővel porlasztja apró cseppekké az illóolajat, így juttatja a levegőbe. Az illóolajok illata intenzívebb lesz. Hátrányuk, hogy viszonylag hangosabb a működésük, és drágábbak is, mint az előző megoldások.

Aroma diffúzor bambuszpálcikákkal

Dekoratív, egyszerűen használható. Használatukhoz nincs szükség melegítésre: a pálcikák egyszerűen megduzzadnak, és segítségükkel az illóolaj a levegőbe kerül. Elég egy kis vizet öntenünk a tartályba, és rácsöppentenünk a kívánt illóolajokat. Ha nem akarjuk használni, az üveget dugóval lezárhatjuk, az idő múlásával pedig a bambusz pálcikák cserélhetőek. Ilyet otthon is készíthetünk, például így:

Ultrahangos USB párologtató

A modern emberek eszköze. Az egészen apró párásító USB csatlakozóval működik, akár számítógépbe dugva, akár vezetés közben az autóban is alkalmazható. A párologtatás intenzitása szabadon állítható – általában három fokozatban – a készülék pedig csendben működik. A tartály bármikor újratölthető, és egyszerűen tisztítható. Kitűnő megoldás sokat utazóknak, munkahelyre és a szabad megoldások kedvelőinek.

Bármelyik megoldást is választjuk, a lényeg sokkal inkább a felhasznált illóolajok minőségében keresendő: mindig csak 100 százalékosan természetes, hígítatlan illóolajokat vásároljunk!

A téli sztereotípiát pedig felejtsük el: az év minden szakában érdemes segítségül hívni az illóolajok erejét, legyen szó pihentető pillanatokról, megelőzésről, megfázásról vagy élénkítésről. Ha a légtisztítás és a stressz elűzése a cél, válasszátok ezeket az olajokat, ha pedig kisgyerek is van a családban, ezek közül válasszatok!

Nyitókép: NastyaSensei / Pexels

Ajánljuk még:

Gyógyító kozmetikumok alapja, amiből Napóleon havi 60 üveggel használt – mindent a virágvízről

Amikor először hallottam róla, akkor semmi más, csak maga a kifejezés fogott meg: virágvíz. Már önmagában a szó is olyan friss, üde, kellemes. Aztán elkezdtem használni, és mára már otthonom és fürdőszobám nélkülözhetetlen és állandó lakója lett. Azóta sokat tanultam róla, sokfélét kipróbáltam, és bátran állíthatom: kevés testi-lelki frissítőt ismerek, ami annyira megérintő, mint a virágvizek titkos világa.