Egészség

Párologtass úgy, mint egy profi! – És tudd, mit jó elkerülni

A közelgő ünnepi időszak a párologtatás egyik fénypontja. Ilyenkor valahogy jobban vágyunk az illatokra, az általuk megidézett érzésekre, emlékekre. Gyertyát gyújtunk, illóolajokat csepegtetünk a diffúzorokba, vagy éppen teszünk egy kis mécsest a klasszikus kerámiapárologtató aljába, és élvezzük a hangulat varázsát. De nem árt tisztában lennünk azzal, hogy nem minden jó, ami illatos! Tegyük rendbe az illatgyertyák és párologtatók kusza halmazát, hogy a kényeztetés valóban minőségi és hasznos lehessen! 

Illóolajok

Már számos korábbi írásunkban is felhívtuk a figyelmet az illóolajok felelősségteljes használatára. Nincs ez másképp az ünnepek alatt sem. Ha szeretnénk pár csepp aromaterápiát az otthonunkba – legyen az diffúzorban vagy kerámiában párologtatva – érdemes betartanunk pár alapszabályt. Az első és legfontosabb, amit nem győzünk hangsúlyozni: csak és kizárólag 100%-osan tiszta, bevizsgált, megbízható illóolajokat vásároljunk. Lehet, hogy csábító az olcsó tucatáruk kínálata a boltok polcain, de ezek többet ártanak, mint használnak. Ráadásul illatuk sokkal gyengébb, mint igazi társaiknak, ebből kifolyólag sokkal több is kell belőlük.

Ha belegondolunk abba, hogy a narancsos illóolajat a gyümölcs héjának préselése útján nyerik, és a növény illóolaj-tartalma mindössze 2%, tehát egy kg narancsolaj előállításához 50 kg friss gyümölcshéj szükséges, vagyis két-háromszáz kiló narancshéjra van szükség, akkor nem nehéz rájönnünk, hogy a filléres áru mikor vagy éppen mikor nem látott narancsot.

illóolaj

  

Ne essünk túlzásba! Hajlamosak vagyunk többszörösére emelni a mennyiséget, hogy erősebb, messzebb szálló illatot kapjunk. Ez nagy hiba. Az igazán jó minőségű, tiszta illóolajok már kis mennyiségben is megfelelően erősek, ezért kár harminc-negyven cseppet beletölteni a párologtatóba. Egy értékes, tiszta illóolajnak elég 5-8-10 cseppje ahhoz, hogy a lakásban kellemes szegfűszeg- vagy fenyőillat legyen.

Az illóolaj nem játék! Nem mindegy, mit mivel keverünk, nem mindegy, milyen gyakran és mekkora mennyiségben párologtatunk, ahogy az sem mindegy, hogy mekkora légtérben tesszük ezt. Ne sajnáljuk rá az időt: tájékozódjunk az illóolajok helyes használatáról, tartsuk be a szabályokat, és higgyük el, hogy ha az aromaterápia három cseppet mond, akkor valóban elég az a három csepp. Ne legyünk restek megismerni a különböző illóolajok hatásait, ezzel megelőzhetjük az esetleges kellemetlenségeket, allergiás reakciókat. Az illóolajok világa hatalmas, használatuk felelősségteljes hozzáállást igényel – erről ne feledkezzünk meg az ünnepek alatt sem!

Illatmécsesek, illatgyertyák

Andrew Sledd amerikai gyermekorvos szerint egy gyertya elégetése már az első órában olyan káros hatással van a szervezetünkre, mint egy szál cigaretta. A gyertyákból származó korom veszélyt jelenthet a légzőrendszerünkre, mivel az tartalmazhat cink-, ón- és ólomrészecskéket is. A Dél-Floridai Egyetem kutatói a gyertyák károsanyag-kibocsátását tanulmányozták, és megállapították, hogy a gyertyák által keletkezett korom tartalmazhat ftalátokat, ólmot, toluolt és benzolt is.

A németországi Bayreuthi Egyetem szakértői szerint az égő gyertyák olyan szerves vegyi anyagokat bocsátanak ki, mint az acetaldehid, formaldehid, akrolein vagy a naftalin. A South Carolina State University kutatói pedig ennél is messzebbre mennek: véleményük szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen gyertyát gyújtanak, a levegőbe kerülő veszélyes szennyező anyagok belélegzése hozzájárulhat az olyan egészségügyi problémák kialakulásához, mint a rák, az allergia vagy az asztma. 

aromagyertya

  

Természetesen a gyártók igyekeznek cáfolni ezeket a kutatási eredményeket, és a paraffinos gyertyák egészségre gyakorolt káros hatásai nagyrészt a szőnyeg alá söpörve is maradnak. Mégis azt javaslom, hogy inkább vásároljunk kevesebbet, de kevésbé károsat. Mert valóban: a méhviasz- és szójagyertyák borsosabb áron kaphatók, viszont sokkal kevésbé ártalmasak szervezetünknek. Bár ezekben is előfordulhatnak mesterséges illatanyagok, már egyre több helyen elérhetők a tiszta illóolajokkal illatosított méhviasz- vagy szójagyertyák is.

Egy jó szójagyertya igazi illóolajokkal és természetes illatokkal van tele, ökokanóccal és kozmetikai minőségű szójaviasszal készül. Petrolkémiai anyagoktól és szermaradványoktól mentes tiszta, organikus növényi viasz, adalékanyagok nélkül. Hallottál már a ropogó kanócról? Igen, létezik. Már idehaza is lehet kapni hangulatos, ropogó fakanóccal égő szójagyertyákat, amelyek egyedülálló, különleges élménnyé teszik a gyertyagyújtást.

Illatviaszok

Egyre nagyobb divatja van a különböző karácsonyi formába öntött illatviaszoknak, amelyeket csak bele kell dobni a párologtató edényébe, és már illatoznak is a gyertyaláng melegétől. Csakúgy, mint a gyertyák esetében, ennél a terméknél is óvatosságra intek mindenkit: a mesterséges illatanyagokkal megtöltött viasztömbök semmivel sem egészségesebbek, mint az előzőkben bemutatott illatmécsesek.

Jó alternatívát jelenthetnek viszont a méhviaszból készített viasztömbök, amelyeket odahaza is könnyűszerrel elkészíthetünk. Nálunk idén ilyen kis illatkockák töltötték meg az adventi kalendáriumok zsebeit. Elkészítése is egy élmény, és kezdők számára is pofonegyszerű. Nem lesz szükségünk másra, mint méhviaszra (méhészeknél, mézboltokban, herbáriákban kapható), tiszta illóolajokra és kiöntőformákra (bonbon- vagy más kisebb formák). Ha pedig semmilyen formánk nincs, aggodalomra semmi ok: tökéletesen megfelel egy jégkockatartó is.

méhviasz

 

A vízgőz felett felolvasztott méhviaszt levesszük a tűzről, és kicsit hűtjük, amíg még folyós, de már csak éppen meleg nem lesz. Ez azért fontos, mert az illóolajok könnyen elillannak. Ha túl forró viaszhoz adjuk őket, akkor még a felhasználás előtt elveszítik erejük egy részét. Amikor a méhviaszunk megfelelően lehűlt, hozzáadjuk az illóolajat (én 100%-osan tiszta, terápiás minőségű illóolajaimból kész kockánként 3 cseppet szoktam számolni).

Akinek úgy könnyebb, először bele is öntheti a formába a méhviaszt, és utána cseppentheti bele az illóolajat. Már csak egy kevés időt kell várnunk, és amikor megdermedt, a formából kiborítva kész is az illatviaszunk. Ha szeretnénk egy kellemes karácsonyi illatfelhővel feldobni az esti meseolvasást, nem kell mást tennünk, mint beletenni a párologtatóba, és mécsest tenni alá (Lehetőleg ne paraffinosat. Elérhetők olyan szójamécsesek is, amelyek nehézfémmentes pamutkanóccal és 100%-ban természetes szójaviaszból készülnek, égési idejük pedig négy óra).

Füstölők

Sajnos az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy az Ázsiából érkező illatosító pálcikák legalább annyi káros anyagot tartalmaznak, mint a dohány. A Dél-Kínai Műszaki Egyetem kutatói a China Tobacco Guangdong dohánygyárral együttműködésben az Environmental Chemistry Letters című, online is elérhető tudományos folyóiratban tették közre eredményeiket. A füstölők füstjében finom és ultrafinom részecskéket találtak, amelyek rossz hatással vannak a tüdőre. A füstölők összetevői közül több is irritációt okozott, de néhány kifejezetten mérgező is akadt köztük. 

füstölő

 

A füstölők készítésére a növények és olajok széles palettáját használják fel. Elégetésükkor sokuk ugyanolyan karcinogéneket (rákot okozó vegyületeket) bocsát ki, mint amelyek a cigarettafüstben is találhatók. A füstölők gyártásához felhasznált tömjént, gyantát, illat- és aromaanyagokat összefüggésbe hozták a gyermekkori asztma tüneteinek súlyosbodásával is , és azt is feltárták, hogy használata gyulladások kialakulásához vezethet a tüdőben, sőt a májban is.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) elismerte, hogy a füstölők használata növeli bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának esélyét. Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy lehetőség szerint kerülje a füstölők alkalmazását – ez különösen igaz olyan termékekre, amelyek összetétele és pontos leírása nem elérhető a termék csomagolásán!

Semmiképp se mondjunk le az ünnep illatáról!

És még mennyire, hogy ne! De a mesterséges stimulánsok helyett próbáljunk meg visszatalálni az igazi élményekhez: a sütőben barnuló mézeskalácsok gyömbéres illatához, a forralt bor kellemesen fűszeres aromájához, vagy a halászlé messziről is érezhető gasztronómiai élményéhez. Nincs is annál jobb, mint mikor egy kellemesen hideg téli séta után egy mákos bejgli és forró tea illatával belengett otthonba érkezhetünk. Vágjunk friss fenyőágakat a vázába, szúrjunk szegfűszeget a narancsokba, és ha minden kötél szakad: válasszuk a megbízható, természetes, egészségkímélő megoldásokat!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X