Klasszikus mézeskalács és a tökéletes cukormáz

Gasztro

Klasszikus mézeskalács és a tökéletes cukormáz

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1000 g liszt
  • 500 g vegyes virágméz
  • 250 g porcukor
  • 125 g vaj
  • 30 g szódabikarbóna
  • 3 db tojás

Elkészítés:

Tovább olvasok

A lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát összekeverjük. A mézet felmelegítjük (maximum 40 fokra), felolvasztjuk benne a vajat, majd ráöntjük a lisztes keverékre.

Elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd hozzáadjuk a tojásokat. Addig gyúrjuk, amíg összeáll, de még lágy, kézről nehezen leszedhető állagú. Ekkor egy jól záródó edényben, vagy fóliába csomagolva pihentetjük, minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt nagyon alaposan átgyúrjuk. Addig dolgozunk vele, amíg egy enyhén fényes, tökéletesen sima tésztát kapunk. Lisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk, és légkeveréses sütőben kb. 170 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.

A díszítő mázhoz 1 L-es tojásfehérjét 180 g darált porcukorral, pár csepp ecettel és egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel addig keverünk, amíg egy sűrű krémet kapunk. Fontos, hogy fokozatosan adagoljuk a tojáshoz a cukrot, mert a tojásfehérje mennyisége és minősége is befolyásolhatja, hogy mennyi cukrot tegyünk bele!

Már kezdődhet is a díszítés!

Marcsi kedvenc karácsonyi sütireceptjeit itt, teljes karácsonyi menüjét itt, jól bevált bejglijének hozzávalóit itt, sok más receptet pedig itt találtok.

Ajánljuk még:

Tejpiték mentesen, bodzavirággal, levendulával, ünnepnapra

Hétköznap az egyszerű ételeket részesítjük előnyben. Kevés alapanyag, csak összekeverem, beöntöm a tepsibe, megsütöm, készen van – az ilyen sütemények a nyerők. A régi magyar konyha kedvelt tejpitéje jó választás, és annak sem kell nélkülöznie, aki nem fogyaszt tejet, vagy lisztet! Lehet diétás, vagy egy kis furfanggal akár ünnepivé válhat. Elronthatatlan – kivéve, ha sokáig hagyjuk a sütőben!