Egészség

Őszi gombamánia: ezeket szedd, és így fogyaszd, ha jót akarsz magadnak

Őzláb, pereszke, pöfeteg, vargánya vagy egy jó gyűrűs tuskógomba? Esetleg az összes?

Gombát szedni kellemes, és gombát enni is jó, sőt, még az egészségünknek is csupa haszon! Ugyanakkor ha természetben gyűjtjük, figyeljünk rá, hogy csak olyan változattal dolgozzunk, amit ismerünk, minden másról pedig feltételezzük azt, hogy mérgező!

A gomba fogyasztása segítheti a fogyókúrát, ha rendszeresen esszük, jót tesz a koleszterin-, és vércukorszintünknek, erősíti az immunrendszert és számos vitaminnal feltölti a szervezetet. Sok D-vitamint és kalciumot tartalmaz (így csontritkulásban szenvedőknek is ajánlott!), kiváló vasforrás, emellett antioxidánsokat tartalmaz. Ráadásul sok benne a fehérje is, így a vegetáriánusok számára is érdemes fogyasztani. 

Mi itt az egy.hu szerkesztőségében nagyon kedveljük a gombákat – Borbás Marcsi videót forgatott kedvenceiről, Szombati Orsi cikket írt róluk, a recepteket pedig többen is teszteltük, és senki nem csalódott bennük!

Íme a kedvenceink:

Ha levesekről van szó:

ERDEI GOMBAKRÉMLEVES PARMEZÁN SABLE-VAL
TÁRKONYOS-VARGÁNYÁS KRUMPLILEVES

Húsos főételekben:

SÖRBEN PÁCOLT CSIRKECOMB, GOMBÁS BURGONYAPÜRÉVEL ÉS SÖRÖS GOMBAMÁRTÁSSAL
GÖNGYÖLT CSÁSZÁRHÚS ERDEI GOMBÁS TÖLTELÉKKEL
TEJSZÍNES GOMBÁS TARJA

Vegetáriánus fogásokban:

ZÖLDSÉGES FASÍRTGOLYÓK
EGY ISMERŐS OLASZ, ZÖLDSÉGIMÁDÓ KIADÁSBAN: KÜLÖNLEGES LASAGNE

A cikk megjelenését a Gallmet.hu támogatta