Sörben pácolt csirkecomb, gombás burgonyapürével és sörös gombamártással

Gasztro

Sörben pácolt csirkecomb, gombás burgonyapürével és sörös gombamártással

Móricz Kittinek, a Tiltott Csíki Söröző és Étterem séfjének recepjte

Hozzávalók

  • 5 db nagyobb csirkecomb 
  • 3 fej vöröshagyma szeletelve  
  • 4-5 db babérlevél 
  • pár szem egész bors
  • 1 l Tiltott Csíki krémsör
  • 0,5 kg csiperke gomba 
  • 0,3 l tejszín 
  • 1 kg burgonya 
  • 0,1 kg vaj 
  • 0,3 l tej 

Elkészítés

A csirkecombot egy tálba tesszük. Sózzuk hozzáadjuk a vöröshagymát, egész borsot, babérlevelet, majd felöntjük a sörrel, és egy éjszakán át pácolódni hagyjuk.

Másnap mélyebb tepsibe tesszük a csirkecombot a páclével együtt és 150 fokon fólia alatt fél órát sütjük. Miután letelt az idő, egy edénybe leöntjük róla a levet és visszatesszük a sütőbe pirulni 190 fokon 20 percre a húst, közben párszor meglocsoljuk a páclével. A visszamaradt sörös hagymás levet leturmixoljuk és átszűrjük.

A burgonyát megpucoljuk, összevágjuk, sós vízben megfőzzük, majd burgonyanyomón áttörjük. A tejet a vajjal felmelegítjük, hozzáadjuk a burgonyához, majd habverővel krémesre keverjük. 

A gombát félbe, majd szeletekre vágjuk. Serpenyőben lepirítjuk és a felét a püréhez keverjük. A másik feléhez hozzáadjuk a sörös páclevet és a tejszínt. Összefőzzük szükség szerint sóval ízesítjük. 

A cikket a Tiltott Csíki Sör támogatta.

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.