Hozzávalók
- 15 gramm szárított vargánya (felhasználás előtt legalább két órára be kell áztatni) vagy 20 dkg friss vargánya
- 1/2 kg krumpli
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- szárított vagy friss tárkony
- tárkonyecet
- só
- kevés pirospaprika
- liszt
- tejföl
Elkészítés
Az apróra vágott krumplit, leveszöldséget, hagymát, fokhagymát, a beáztatott vargányát áztatóvízzel együtt, vagy a friss vargányát enyhén sós vízben tárkonnyal fűszerezve megfőzzük. Amikor megfőtt, kevés liszttel, tejföllel, pici pirospaprikával, tárkonyecettel és tejföllel habarást készítünk. A forrásban lévő levest behabarjuk, de előtte a forró léből a habaráshoz adunk egy kicsit, nehogy az ecet összerántsa! Forrón tálaljuk, például egy jó lángossal kísérve!