Göngyölt császárhús erdei gombás töltelékkel

Gasztro

Göngyölt császárhús erdei gombás töltelékkel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 kg császárhús
  • 50 dkg erdei gomba vegyesen
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kisütött vaj

Padlizsánkrém:

  • 3 db nagyobb padlizsán
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tk. só
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • citromlé ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • fejenként egy szem vastag húsú paradicsom
  • bazsalikomlevél

Elkészítés

A császárhúshoz olyan darabot válasszunk, ami szépen rétegezett, viszont nem túl vastag, hogy szépen fel tudjuk majd tekerni.

A töltelékhez megtisztítjuk a vargányát, és egy kevés kisütött vajon megpirítjuk a fokhagymával együtt, majd adunk hozzá egy nagy csokor petrezselymet is. Amikor készen van, megsózzuk, és krémesre turmixoljuk. A rókagombát megmossuk, kicsivel nagyobb darabokra vágjuk, majd ugyanúgy lepirítjuk kisütött vajon. Végül a leturmixolt vargányához keverjük. Az egészet sózzuk és borsozzuk.

A húst megsózzuk, majd nem túl vastagon megkenjük a töltelékkel. Ezután óvatosan feltekerjük és megkötözzük. Egy kivajazott tepsibe fektetjük, és a tetejére is teszünk a vajból.

220 fokra tesszük be sülni, majd 10-15 perc múlva visszavesszük 140 fokra. Legalább 6 órán át sütjük így. Ha elkészült, 240-250 fokon felhabosítjuk a bőrét.

A padlizsánkrémhez tegyük be a padlizsánokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200-210 fokon süssük őket addig, amíg a külsejük nem lesz szenes. Ez kb. egy óra alatt következik be. Ezután óvatosan szedjük le róluk a héjat, és tegyük a megsült zöldséget egy szűrőbe, hogy le tudjon csöpögni a leve. Legalább egy órát hagyjuk állni, de akkor sem lesz baja, ha egy egész éjszakára a hűtőben hagyjuk. Ezután az olajat a hagymával együtt leturmixoljuk, majd a padlizsánt is hozzá turmixoljuk. Ízlés szerint hagyhatjuk darabosabbra is, de teljesen krémesre is keverhetjük. Végül ízesítjük citromlével és sóval. A tálaláshoz a paradicsomokat félbe vágjuk, kivájjuk a belsejüket, és így töltjük meg őket a padlizsánkrémmel. Bazsalikomlevéllel díszítjük.

Ajánljuk még:

Hogy jövőre se ússzon el a szerencsénk, együnk minél több halat decemberben!

Karácsony és szilveszter környékén a hal nemcsak táplálék, de fogyasztásának hagyományosan szimbolikus jelentése is van a magyar nyelvterületen: a legtöbb helyen azt tartják, mindenképpen kell halat is enni karácsonykor és szilveszterkor, mert a hal előre úszik, így a mi életünk is előre fog haladni, azaz szerencsés lesz az új esztendőben. Megszívlelendő ez a tanács, és nemcsak a szokások őrzése miatt: a hal az egyik legegészségesebb táplálékunk, ráadásul azok is fogyasztják, akik egyébként tartózkodnak a húsevéstől.