Egészség

Odanézzenek! Lehet, hogy végre megtanulunk reggelizni?

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus – bizonyára mindenki ismeri a mondást, ami alapjaiban véve nagy igazságot tartalmaz, hiszen a nap első étkezése kiemelkedő fontossággal bír, úgy a kicsik, mint a nagyok életében.

A reggeli megadja a fizikai és szellemi tevékenységeinkhez szükséges energiánkat, vagyis üzemanyaggal látja el a szervezetünket, miután a testi muníciónk az éjszakai alvás ideje alatt felszívódott. A reggelivel azonban gyorsan és könnyedén pótolni tudjuk a szükséges fehérjét, a telített zsírsavakat, a vitaminokat és ásványi anyagokat is. 

A magyar családok jó része azonban képtelen kivitelezni egy tartalmas és nyugodtan elfogyasztott reggelit – állítja Türk Balázs, szegedi testnevelő tanár, személyi edző és konditerem-vezető. Tapasztalatai szerint ugyanis csak nagyon kevés szülő képes rávenni a gyermekét arra, hogy még odahaza, iskolába indulás előtt megreggelizzen. A legnagyobb baj viszont az, hogy maguk a szülők sem mutatnak jó példát ezen a téren. Így az étkezés területén való példamutatás már a nap első szakaszában elcsúszik, pedig az egészséges életmód titka hosszú távon a helyes táplálkozáson, és a rendszeres testmozgáson áll vagy bukik.

Ez az a két alappillér, amit jó, ha a gyerkőcök már viszonylag fiatalon, azaz alsó tagozatos korban megismernek és elsajátítanak. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szülők és a pedagógusok egyaránt utat mutassanak, és felhívják a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes is az egészségtelen táplálkozás és a sport hiánya. Sőt, a szegedi testnevelő tanár szerint a közétkeztetés is mielőbb át kellene, hogy essen egy nagyobb reformon, ugyanis a menzán még mindig nagyon kevés a minőségi és tápláló étel.

„Addig, amíg az általános és középiskolás gyerekek többségének fánk és kakaós csiga a tízóraija, nincs miről beszélni – teszi hozzá. Az ebédről már nem is szólva… A zöldségekben és húsban szegény menük köztudott, hogy csak ideig-óráig telítik el a fiatalokat, táplálni viszont nem táplálják őket. És nincs ez másképp a nap legelső és egyben legfontosabb étkezésével sem, ami a legtöbb esetben szintén szénhidrátokban és cukrokban gazdag.”

A legnépszerűbb reggelik közé még mindig a pékáruk, a rossz minőségű alapanyagokat tartalmazó szendvicsek, a cukros üdítők és az energiaitalok tartoznak. Ezek helyett – a szakértő szerint is – inkább a rostban gazdag finomságokat kellene preferálni. Ezek közül a legtöbb már nem is olyan drága és még el is csomagolható, így az iskolába menet, illetve az oktatási intézményben is könnyen el lehet ezeket fogyasztani. Mindemellett pedig az is nagyon fontos, hogy ne csak a reggelit, hanem a nap minden további étkezését víz kísérje. Illetve a legjobb az lenne, ha már ébredés után mindenki meginna belőle három-négy decit.

A vacsorát illetően a személyi edző kitért a gyorséttermi vagy otthoni gyorsan elkészíthető ételekre is, amelyek még mindig nagyon népszerűek a magyarok körében. Ez persze bizonyos időközönként még bele is fér, hiszen a családi pizzázások illetve hamburgerezések igazi élményként szolgálhatnak a gyerekek számára. A gond ott kezdődik, ha mindez rendszeressé válik.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében elrendelt online oktatás és az otthoni munkavégzés azonban lehetőségként is szolgálhat a szülőknek arra, hogy a berögzült rossz otthoni étkezési szokásokon változtassanak.

A reggeli rohanás helyett, aki csak teheti, használja ki, hogy most nyugodtan körül tudják ülni a családdal az asztalt, amit tele lehet tenni egészséges, energiadús ételekkel. Étkezés közben mesélhetünk a csemetéknek az egészséges étkezés jótékony hatásairól, mielőtt mindenki bevonulna a szobájába a saját okos eszközei elé. 

Az szakértő szerint az ebédnél már lehetnek a szülők egy kicsit engedékenyebbek, a vacsorát pedig, ha tehetik, készítsék el együtt a gyermekekkel. Ezzel ugyanis nemcsak kiválóan el tudják ütni az időt, – amit a gyerekek egyébként ismét az online térben töltenének játékkal, esetleg a közösségi média használatával – hanem jót is szórakozhatnak és nagyokat is beszélgethetnek közben.

Türk Balázs a beszélgetés végén a közösségben végzett mozgás fontosságát hangsúlyozta.

„Közismert, hogy a rendszeres testmozgásnak számtalan egészségügyi haszna van, a közösségben végzett mozgás azonban ettől még sokkal többre képes. Növeli a versenyszellemet, javítja a kommunikációt, erősíti az egymásba vetett hitet és bizalmat, barátságokat és ismeretségeket szül, ami ebben a rohanó, virtuális terekre épülő világban azt hiszem, még fontosabb. Már csak azért is, mert így még ha csak egy rövid időre is, de kiszorulhatnak az okos eszközök a fiatalok életéből, legalább heti két-három alkalommal.”

Nem tudod, hogy kezdd el a változást? Ezeket a recepteket ajánljuk: 

FELÉBRESZT ÉS MEGSZÉPÍT: EGY KOMPLETT SZÉPSÉGREGGELI RECEPTJE
ZÖLDSÉGES QUICHE MINDEN JÓVAL
VITAMINDÚS ÉS FINOM: SÜTŐTÖKÖS ITAL

 Nyitókép: Kyle Nieber/Unsplash.com

Ajánljuk még:

 

 

Már követem az oldalt

X