Egészség

Nyári léböjtkúra idősebb korban – soha vagy mindenképp?

A nyár a finom, friss gyümölcsök és zöldségek időszaka, s a csodás készletből az ember maga is képes turmixgépekkel, gyümölcsprésekkel különféle remek ivóleveket készíteni. Felmerül a kérdés: nyáron az idősebb korosztály számára hasznos-e a ma divatos léböjtkúra, és mik lehetnek a veszélyei?

A léböjtkúra lényege, hogy csak folyadékot fogyasztunk, gyümölcs- és zöldségleveket, és gyakorlatilag teljesen lemondunk a szilárd ételekről. Érdemes végiggondolni, hogy a méregtelenítésre vonatkozó hatékonysága és az egészségre gyakorolt hatása elég vitatott.

Emellett figyeljünk arra, hogy a meleg időjárásban jobban izzadunk, a mozgás több energiát igényel, s a dehidratáció (erős folyadékhiány) veszélye is fokozottabb, ezért ilyen körülmények között sokkal több folyadékot kell bevinnünk a szokásosnál. Nyári időszakban a teljes napi folyadékmennyiség idősebb korban semmiképpen nem mehet két liter alá, s ebben természetesen a tiszta víz vagy tea is benne van. Ha lehet, igyunk 2,5-3 litert is a gyümölcslevekkel együtt. Továbbá ezeket a folyadékokat szobahőmérsékletnél csak kevéssel hidegeb állapotban fogyasszuk el, mindenképpen tartózkodjunk a félig fagyott vagy forró ivólevektől.

Fontos, hogy 50 év felett egy nyári léböjtkúra semmiképpen nem tarthat 3-5 napnál tovább, akkor sem, ha teljesen egészségesek vagyunk.

A kúra során a legjobban ajánlott gyümölcs az alma, a körte, az ananász, az eper, a grapefruit és a mangó, a zöldségek közül a répa, a cékla, az uborka, a spenót és a paradicsom. A gyümölcsökben rejlő cukormennyiségre is figyeljünk, egy-egy „gyümölcsléfröccs” hirtelen nagyra emelheti a vércukorszintünket.

Továbbá az ilyen kúrákhoz nem váratlanul érdemes hozzákezdeni. Tehát készítsük fel a szervezetünket arra, hogy bizonyos tápanyagok rövid ideig megvonásra kerülnek, ezért szükséges két-három előkészítő napot tartani, amelynek során tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól is, könnyebb ételeket együnk és kevesebb is. A kúra végeztével pedig ne üljünk azonnal a pörköltes tálhoz vagy a süteményes tepsihez, szükség van levezetésre.

Ötvenéves kor felett elengedhetetlen, hogy

csak előzetes orvosi konzultációval kezdjünk hozzá, akkor is, ha a kúrákat drága pénzen egy-egy profi vagy profinak látszó cég szervezi meg.

Megjegyzendő, hogy az interneten több tízezer különféle léböjtkúra leírása található pár kattintás után, tehát nem szükséges ezért külön fizetni. Amit követnénk, szintén mutassuk meg az orvosnak! Általában elmondható, hogy az egészségmegőrzés érdekében az idős emberek inkább olyan táplálkozási tervet vagy diétát válasszanak, amely megfelelő tápanyagokkal látja el a testüket, és figyelembe veszi az egyéni szükségleteket, az egészségi állapotot és a nyári hőmérséklet, továbbá a páratartalom terhelő jellegét. Így ha egy szakember, mondjuk egy dietetikus vagy egy orvos léböjtkúrát ajánl (erre egyébként nem túl sok az esély, de nagyon ritkán előfordulhat), akkor pontosan be kell tartani az annak idejére és módjára vonatkozó utasításokat. Fogadjuk el azt is, ha nem ajánlja!

A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy sajnos a léböjtkúra után sokan drasztikus étkezési rohamokat kapnak, hiszen a megvont tápanyagokat és energiát a szervezet gyorsan akarja pótolni, és ha megkapja, akkor raktározni. Ha orvosi ellenőrzéssel léböjtkúrát választunk, készüljünk erre, és kontrolláljuk az étkezési vágyakat, mert ha ezt nem tesszük, az semmiképpen sem a fogyás útja.

Ha valójában fogyni szeretnénk, inkább életmódváltoztatásra van szükség, és idősebb korban inkább a mediterrán diéta javasolt: az orvosi társaságok táplálkozási ajánlásai szerint is ez a legjobb, továbbá ez a legkönnyebben betartható diéták egyike, a legártalmatlanabb és leghatékonyabb módszer a fokozatos súlyvesztésre.

Ajánljuk még:

Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

A természet kincsestára megannyi értékes, egészségmegőrző kincset tartogat számunkra – és ezt a lehetőséget érdemes kihasználnunk. A teák, tinktúrák, elixírek és táplálékkiegészítők világán túl van egy olyan csoport, ami nem jut elég figyelemhez, pedig használatuk nagymértékben segítheti szervezetünk támogatását: a növényi olajoknak mind a konyhánkban mind a fürdőszobánkban helyet érdemes szorítani, ugyanis külsőleg és belsőleg is jót tesznek az egészségünknek!

 

Már követem az oldalt

X