Egészség

Színeket az asztalra

Mi a teendő, ha leáll a fogyás?

Lelkes kezdés, kitartás és az előírások pontos követése: nem biztos, hogy mindez elegendő a hatékony fogyókúrához. Elég gyakori jelenség, hogy az ideig-óráig súlyvesztést eredményező diétában egyszer csak leáll a fogyás, és bármit teszünk, nem billen tovább a mérleg nyelve. Mi okozhatja ezt? Nem biztos, hogy mi csináljuk rosszul, lehet, hogy egy alaposabb orvosi vizsgálat szükséges, hogy kiderüljön, mire reagál rosszul a szervezetünk, esetleg milyen hormon űz kegyetlen tréfát velünk.

Mi megszabadulnánk tőlük, a kilók pedig makacsul ragaszkodnak hozzánk: mi állhat a megrekedt fogyókúra hátterében? A módszer, a tempó és a kitartás az, amikre érdemes elsőre gyanakodjunk, de fontos életmódbeli tényezők és a szervezetünk hormonális működése is szerepet játszat az átmeneti kudarcban. Fontos, hogy a súlyvesztés stagnálása ne az életmódváltás feladására késztessen bennünket, inkább mindenképpen járjunk utána, mi okozza a problémát!

Az egészséges táplálkozás önmagában még nem garancia a fogyásra

Sokkal gyakoribb probléma a fogyókúrában tapasztalt plafonálódás, semhogy egyetlen okra egyszerűsíthetnénk le. „Legalább 30 százalékban alábecsüljük azt, hogy amit megeszünk, annak mennyi a kalóriatartalma, azt pedig, hogy mennyit mozgunk, túl szoktuk becsülni és arra sem figyelünk eléggé, hogy a kapott fogyókúrás tanács valóban hiteles-e. Rengetegen követik különféle „szakértők” ajánlásait, de ha ezek nem szakszerűek, sokat ronthatnak a fogyókúra hatékonyságán” – figyelmeztet dr. Bajnok Éva endokrinológus.

Érdemes gyanakodni, ha például szigorú, túl konkrét előírásokkal vagy szélsőséges diétákkal, netán csodakúrákkal terelnének bennünket a fogyókúra irányába, hiszen ezek a tanácsok lehet, hogy éppen fordítva sülnek el. „Aki gyorsan szeretne fogyni, annak egy drasztikus fogyókúrától nagyon lelassulhat az anyagcseréje és hiányállapot is felléphet a szervezetében. Akár falásrohamokat is kiválthat a hirtelen tápanyagmegvonás. Gyanús, ha egy valamilyen módszert követve lefogyott valaki általánosan ajánlja az adott diétát vagy például egy edző kezd dietetikai tanácsokat adni anélkül, hogy ő maga dietetikus is volna” – magyarázza a szakember.

Fotó: Pexels.com

Meddig érdemes türelmesnek lennünk, ha leáll a fogyás, és mikor kell segítséget keresni?

„Az első probléma általában, hogy az ember nem kitartó, és gyors eredményeket vár a fogyókúrától. Az egészséges fogyás mértéke azonban 0,5–1 kg/hét. Akinél egy jól megválasztott és fegyelmezetten betartott diétával, mozgással három hónap után sem indul be a fogyás – ennyi idő alatt nagyjából 6 kg-tól kellene megszabadulnia –, akkor célszerű szakembert felkeresni. Ennél hamarabb nem lehet egy kevésbé drasztikus diétától csodákat várni” – figyelmeztet dr. Bajnok Éva.

Az orvosi vizsgálat ilyenkor egyrészt egy részletes szóbeli konzultációból áll, amit fizikai vizsgálat és rutin laborvizsgálat követ, ezt az éhgyomorra végzett rutinvizsgálatot egyébként mindenkinek el kellene végeztetnie évente egyszer. Emellett indokolt esetben szükség lehet cukorterheléses vizsgálatra, pajzsmirigy-vizsgálatra, illetve személyre szabottan az egyéb hormonok szintjének ellenőrzésére (pl. menopauza esetén). Ha valaki például vegetáriánus, akkor ellenőrizni kell a B12- és a vasszintjét is.

„Résen kell lenni, milyen egyéb életmódbeli tényezőket említ a páciens: például éjszakai műszakban dolgozik vagy reflux betegsége, esetleg alvási apnoéja van, gyógyszerek mellékhatásaitól szenved, depressziós, netán kaotikus étkezési szokásai rögzültek vagy egyéb pszichés vonatkozásai is vannak a fogyókúra elakadásában. Ugyanakkor fontos számításba venni, hogy az életkor előrehaladtával – főleg, ha azt nem kompenzáljuk megfelelő mozgással – mindenképpen csökken a napi kalóriaszükséglet. Ilyenkor ezt is figyelembe kell vennünk a segítségnyújtásnál” – részletezi az orvosnő.

Milyen hormonok játszanak fontos szerepet testsúlyunk szabályozásában?

Lehetünk bármennyire eltökéltek és fegyelmezettek, nem biztos, hogy a jól megválasztott diéta és a kitartás a kívánt eredményhez vezet. Mielőtt még belekezdünk a fogyókúrába, érdemes ismernünk szervezetünk hormonháztartásának működését, különösen tekintettel a testsúly szabályozásáért is felelős hormonokra.

„Notórius fogyókúrázó már a kúra elején leellenőrizteti a pajzsmirigy-hormon működését, hogy kizárja a pajzsmirigy-betegséget, ami elég gyakori gátja lehet a sikeres fogyókúrának. Ennél is gyakoribb viszont a szénhidrát-anyagcsere zavar: a cukorbetegség, a cukorbetegséget megelőző állapotok, illetve az inzulinrezisztencia. Emellett például a mellékvese hormonzavara vagy a menopauza is okozhat súlygyarapodást, férfiaknál a tesztoszteron-hiány vagy a növekedési hormon hiánya is felelős lehet a megrekedt fogyókúráért. A többi hormonális probléma olyan extrém-ritka, hogy nem jelent számottevő problémát a fogyókúrákban” – mondja Éva, aki endokrinológus, obezitológus és diabetológus belgyógyász is.

Jó hír, hogy a fogyást is segítő hormonok egyensúlyát, vagyis egészséges működését mi magunk is tudjuk befolyásolni:

elsősorban életmódváltással, egészséges táplálkozással és megfelelően megválasztott mozgásformákkal. „Az inzulin-rezisztenciára, a cukorbetegségre például látványosan tudunk hatni az életmódváltással: az, hogy az inzulin hogyan választódik el a szervezetünkben, alapvetően attól függ, hogy mennyi és milyen típusú szénhidrátot eszünk, és mikor” – magyarázza a szakember.

Fotó: Pixabay.com

Mennyi idő alatt állítható vissza a hormonális egyensúly?

Miután már kiderítettük, mi okozza a fogyókúra csődjét, megfelelő kezeléssel pár hét alatt helyreállíthatjuk szervezetünk egyensúlyát, így eredményesen folytathatjuk az életmódváltást is. „Pajzsmirigy-betegségnél például be kell állítani a hormont, amitől néhány hét alatt már kezdi jól érezni magát a páciens, és nagyjából három hónap alatt múlnak el teljesen a panaszok. Cukorbetegeknél ez a siker a szénhidrát-anyagcsere állapotától függ, de náluk is látványos eredményeket lehet elérni három hónap alatt. Az extra-ritka endokrin betegségeknél nem így van, de azok olyan ritkák, hogy egyedi esetekről beszélhetünk csupán” – hangzik a megnyugtató válasz kérdésünkre.

A hormonális problémák egy részénél – pl. a cukorbetegségnél – maga a hajlam öröklődhet, de ez sem törvényszerű.

Sokkal többet tehetünk az egészségünkért az életmódváltással, mint amilyen mértékben az örökletes tényezők befolyásolnak bennünket.

Amit saját fejünk után haladva is szabad a fogyókúrában

Amennyiben orvosi kivizsgálás nélkül és szakember bevonását mellőzve kezdünk fogyókúrázni, a mediterrán diéta a legártalmatlanabb és leghatékonyabb módszer a fokozatos súlyvesztésre: sok zöldség, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, kevés tejtermék – ebből tudunk válogatni.

A mediterrán étrend egyik sajátossága a főként zöldségekben gazdag táplálkozás, amely egyszerre biztosítja kulcsfontosságú vitaminjaink bevitelét, egyensúlyban tartja szervezetünk vízháztartását és megakadályozza a hirtelen vércukor-ingadozást. Emellett, ha számoljuk a kalóriákat és a szükséges kalóriamennyiséghez képest nagyjából 500 kalóriával csökkentjük a napi tápanyagbevitelt, számíthatunk rá, hogy megindul a fogyás. Fontos figyelni a tápanyagok megoszlási arányaira is: kb. 50 százalék szénhidrát, 20 százalék fehérje, a maradék pedig a zsírok – ezekkel az arányokkal nagyot nem tévedhetünk.

A megjelenést a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.

Ajánljuk még: