Egészség

Nem kell feltétlenül lassú nótákat rakni a B-oldalra – Mert öregedni tudni kell, de jó hír, hogy tanulható!

Ötven fölött az ember szelektál. Mindent. Használati tárgyakat, ismerősöket, tevékenységeket és még talán az emlékeit is. Válogatós lettem én is, bizonyos értelemben. A rossz zenéket azonnal eltekerem, az öt percig unalmas filmeket leállítom, a belealvós könyveket visszarakom a polcra, arra hivatkozva, hogy nincs már olyan sok hátra az életemből, hogy ezek beleférjenek. 

Ahogy részem az elmúlástól való félelem, úgy tartozik hozzám a ragaszkodás a minőségi időhöz. Lassítani sajnos nem lehet a mérőszámot, ezzel a kijelentéssel talán csak az elméleti fizikusok vitatkoznának, az öregedést viszont el lehet odázni. Másképpen fogalmazva, akad arra módszer, hogy negyvenen túl ne magas vérnyomásról, vagy mozgásszervi problémákról szóljon az életünk. 

Lakatos Péter könyve mindehhez jelentős muníciót ad, néha könnyen érthetően, máshol beleveszve a szaknyelv útvesztőibe, de a szerző mindenképpen megkísérel egy átfogó képet adni arról, hogyan működik a szervezet,

miért, és milyen változásokat élünk át, amikor elindul életünk lemezének B-oldala.  

A fiatalság megőrzéséhez nem elég alkalomadtán odafigyelni a szervezet jelzéseire, rendszertelenül mozogni, és csak bizonyos szabályokat betartani. Tudatosságot, szervezőkészséget igényel, meg kell tanulni úgy beosztani az életünket, hogy maradjon időnk egészségesen élni. Meg kell figyelnünk az alvásunkat, légzésünket, fel kell tudnunk mérni a szervezetünk képességeit, és ki kell alakítanunk azt az agendát, ami biztosítja a rendszeres testedzést. Nem könnyű feladat, de ha a cél az életminőség javítása, bizony érdemes áldozatot hozni. Fokozatosan, ismerve lehetőségeinket és képességeinket. Ez utóbbi talán a legnehezebb.

Az emberiség egyik legfontosabb kérdése, hogy mi teszi az életet boldoggá, értelmessé, teljessé. Tudósok, filozófusok, orvosok keresték, keresik a választ. A jó életminőség az időskor közeledtével nem csak az általános egészségügyi vagy edzettségi állapotunktól függ, sokat számít az egyén boldogságérzete, elégedettsége, létfeltételeinek minősége, anyagi helyzete. Az sem mindegy, milyen a környezetünk, mennyire vagyunk elégedettek a munkánkkal, a jövedelmünkkel, a közbiztonsággal, vagy éppen a családi állapotunkkal. A születéskor várható élettartam egyébként Magyarországon a nőknél 79, férfiaknál 73 év volt 2018-ban, ami nem túl jó eredmény, valamivel több mint öt évvel marad el az európai átlagtól. De még ha tovább is élünk,

mennyit ér az, ha az utolsó évtizedek életminősége gyatra, hazajárunk a dialízisre, húszezreket költünk gyógyszerre vakon süketen, magas vérnyomással?

Erre a kérdésre nem tudom a választ, ahogy Lakatos Péter sem. A Kortalanul című könyv írója viszont rendszerezetten áttekinti a test működését negyven év felett, és részletes edzésterveket ajánl annak érdekében, hogy a mindennapokhoz meglegyen a kellő energiánk.

A szerző StrongFirst Master-oktató, Carson Gracie Ju-Jitsu fekete öves gyakorló, valamint krav maga mester. Mozgással, fitnesszel, azaz lényegében az egészséges életmóddal harminc éve foglalkozik. Könyve nem könnyed olvasmány, félő, hogy csak azok fogják gyakran forgatni, akik az emelt szintű biológia érettségi után is folytatták szakirányú tanulmányaikat. Kortalanul.

Lakatos Péter Kortalanul! című könyve a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban.

Ajánljuk még:

TE ELJUTOTTÁL MÁR ODA, HOGY HALLGATSZ A TESTEDRE? ÉS HA IGEN, MEGTESZED, AMIT KÉR TŐLED?

NEM CSAK A HÚSZÉVESEKÉ A VILÁG: A KÖTELEZŐ SZŰRŐVIZSGÁLATOKRÓL 50 FELETT

 

 

Már követem az oldalt

X