Egészség

Nem csak a cukortartalma árt – miért károsak a szénsavas üdítők ötvenéves kor felett?

Május végén egyszer csak kopogtatás nélkül betört hozzánk a nyár, s innentől fogva nemcsak a ruházatunk lett vékonyabb és szellősebb, hanem az italfogyasztásunk is megnövekedett. Ötven év feletti tanítványaim közül sokan berzenkednek a szénsavas italoktól, mondván, nem oltják a szomjat és egyéb egészségügyi károkat okoznak. Mások viszont szeretik ezeket, és sajnos vannak függők is, akik akár napi két liternél is többet fogyasztanak belőlük. Mi az igazság a szénsavas üdítők körül?

Először is azzal kell kezdeném, hogy ötven év felett meleg időben akkor is szükséges napi két liternél több folyadékot fogyasztani, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Sőt, ahogy telnek az éveink, a szomjúságot egyre kevéssé érezzük, s ez fokozza a kiszáradás veszélyét. Ehhez képest még mindig sokkal jobban járunk, ha szénsavas üdítőket iszunk, mintha nem eleget: de mi van a mérleg másik serpenyőjében?

A szénsavas italok fogyasztása sajnos számos negatív hatással járhat az emberi szervezetre, röviden összefoglalva a következőket emelhetjük ki: 

A fogazat erőteljesebben károsodik. A szénsavas italok a szénsav mellett gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot és különféle egyéb savakat is. Ezek az anyagok elsőként a fogzománcot károsíthatják, de eljuthatnak a fogcementhez is, így tevékenyen hozzájárulhatnak a fogszuvasodáshoz és fogszín-elváltozásokhoz.

Fokozzák az elhízást. Sok szénsavas ital magas cukortartalommal rendelkezik, míg a mesterséges édesítőszerek hízásra gyakorolt hatásáról már régóta folynak viták. Mindenesetre a cukros üdítők gyakori fogyasztása hozzájárulhat az extra kalóriabevitelhez, ami enyhe vagy súlyos elhízáshoz vezethet. Ez pedig számos egészségügyi problémához, például szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Emésztési problémákat okoz. A szénsavas italokban található gáz puffadást, felfúvódást és gyomorégést okozhat. A szénsav nagymennyiségű bevitele károsíthatja a nyelőcsövet, felhorzsolódást, de akár nyelőcsőgyulladást is okozva, és irritálhatja a gyomorfalat is, illetve az italok savképző szerepe hozzájárulhat a reflux kialakulásához.

Veszélyezteti a csontok egészségét. Néhány kutatás összefüggést talált a szénsavas italok fogyasztása és a csontritkulás (osteoporosis), valamint a csonttörések kockázatának növekedése között, különösen a hölgyek esetében. Ennek fő oka az italokban gyakran található foszforsav lehet, amely befolyásolja a kalcium-anyagcserét a szervezetben. Mindazonáltal ezeket a kutatásokat még sokkal szélesebb körben el kell végezni, hogy kétségtelen bizonyító erejük lehessen.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a szénsavas italok hatása egyénenként változhat, és függ az egészségi állapottól, az italok mennyiségétől és a fogyasztási szokásoktól. Az azonban nagy általánosságban elmondható, hogy napi két és fél deciliter szénsavas ital elfogyasztása még nagy valószínűséggel nem okoz semmilyen károsodást, de tény, hogy a szomjat nagyon kevéssé oltja. Az egészséges életmód kialakítása érdekében tehát ajánlott mértékkel fogyasztani ezeket az italokat, és figyelni a cukor- és kalóriatartalmukra. Ugyabajjir ötven év felett a legjobb választás általában a tiszta víz, a buborékmentes ásványvíz, a magunk facsarta gyümölcs- és zöldséglevek vagy a cukormentes zöldtea. Ezek biztosan nem ártanak nekünk, ideje ezeket választanunk.

Ajánljuk még:

A cukorbetegség előszobája – mi az a prediabétesz, és visszafordítható-e a folyamat?

Nagyon sok idősebb, cukorbeteg barátom panaszkodik arra, hogy akkor, amikor a probléma még csak elkezdett kibontakozni, s a leletek már a cukorbetegség lehetőségére utaltak, nem hallgatott a jótanácsokra, és most gyógyszereket kell szednie, drasztikus diétát tartania, netán inzulint használnia. Mi a teendő az úgynevezett prediabétesz állapotban, és visszafordítható-e ez a folyamat?

 

Már követem az oldalt

X