Egészség

Mutasd a kezed, megmondom, ki vagy! – Körmünk egészsége a fókuszban

A köröm, ahogy a bőr és a hajunk is, árulkodik életmódunkról és egészségünkről. Ráadásul a köröm ugyanúgy szem előtt van, mint az arc. Amikor valaki ránk pillant, nagy valószínűséggel ezeket is észreveszi, önkéntelenül is megfigyeli.

Hacsak nem takargatjuk következetesen, ráhúzzuk a pulcsi ujját, vagy zsebbe rejtjük a vizslató szemek elöl (és akkor ez is jelezni fog a másiknak rólunk), egészen biztosan látszani fog, hogy körmünk ápolt-e vagy sem, hosszú vagy rövid, lakkozott vagy lakkmentes, esetleg már ráférne egy manikűr.

A köröm hozzávetőlegesen azt is meg tudja mutatni, hogy milyen területen dolgozik az illető, hiszen vannak szakmák, ahol elképzelhetetlen a hosszú köröm, máskor meg arról árulkodhat, hogy erős, kétkezi munkával keresi valaki a kenyerét, ami bizony igénybe veszi a körmeit is.

Egy biztos: mindenki szeretne erős, egészséges körmöket, amelyek nem törnek be folyton és nem is kell takargatni őket semmiért.

Vitaminhiányra utaló jelek

A-vitamin: amikor a köröm feltűnően domború, akkor A-vitamin- vagy akár vashiány állhat a háttérben.

B-vitamin: a gyakran letöredező, illetve a bordázott körmök ennek a vitaminnak a hiányról árulkodhatnak.

Cink: a fehér foltok cinkhiányra mutatnak rá.

Folsav: a körömágy gyakori gyulladása pedig folsavhiányra utal, ez igen ijesztő és fájdalmas jel lehet.

Ha valakinek hosszában bordázott a körme, az a szervezet általános idősödését mutathatja, és jellemzően menopausa után jelentkezik. Ugyan ritkábban esik erről szó, mert inkább jellemzően a bőrnél kerül fókuszba, de a szervezet kollagénhiányos állapota is okozhat panaszokat. Ha a menopausa után gyengülnek a körmök, nagy valószínűséggel éppen a kollagén mennyiségének csökkenése állhat a háttérben.

Hogyan pótolhatjuk hatékonyan a „körömvitaminokat”? 

Jelentős A vitamin-forrás a hal, a tojás, a máj és a sötétzöld zöldségek, a spenót, a sóska, a brokkoli is, valamint a sötétpiros bogyós gyümölcsök is. Vasat szintén a spenótból, sóskából, valamint a sötétszínű bogyós gyümölcsökből nyerhetünk. B-vitaminokat pedig a gabonafélék, tojás, tej, húsok biztosíthatnak, ahogy az élesztő is jelentős B-vitamin-forrás lehet. Cinket bevihetünk tökmagból, lencséből, kagylóból, zabpehelyből is, de az is segítség, ha teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására törekszünk.

Amikor Folsavhiány okoz körömpanaszokat, akkor szintén hasonló alapélelmiszerek segíthetnek: brokkoli, tojás, búzacsíra, máj. Arra azonban figyelni kell, hogy a Folsav B12-vitaminnal együtt fejti ki jótékony hatását, tehát ennek a kettőnek a pótlásáról egy időben érdemes gondoskodni.

Kollagén pótlására fogyasszunk rengeteg porcos, inas részt tartalmazó húst, főzzünk gyakran kocsonyát vagy erős, sok húst tartalmazó húslevest. Jelentős mennyiségű alga vagy aloe vera fogyasztásával több kollagén termelésére tudjuk ösztökélni a szervezetet, de sokat segít, ha gyakran használjuk fűszerként a koriandert, és ne feledkezzünk meg a C-vitaminról sem. 

Amikor a körmök gyengék, betöredeznek és tényleg olyan puhák, hogy lehetetlen őket megnöveszteni, akkor megeshet, hogy az illető egyébként megfelelő egészségnek örvend és nincs semmilyen hiányállapot a szervezetében, csupán túl sokat lakkozza a körmét, vagy túl gyakran használ acetont, esetleg gyakran kerül géllakk a körmére, vagy más esztétikai kezelések vannak rá ilyen hatással. Bármennyire is szép lehet egy-egy „profi köröm”, érdemes szünetet tartani a beavatkozások között vagyis jelentősen megritkítani az alkalmakat.

A dohányzás viszont nemcsak csúnyán besárgíthatja a körmöket, de mivel jelentősen károsítja a vér- és nyirokrendszert, csökkenti a vér oxigénszintjét, a haj és a bőr mellett a körmök állapotára is rossz hatással van, ami meg is látszódhat rajtuk.

Nyitókép: Nadin Mario/Unsplash

 

Már követem az oldalt

X