Gasztro

Fillérekből finomat: a klasszikus tört paszuly

Köretként és főételként is megállja a helyét! Böjtben pedig isteni laktató étel!

Hozzávalók

  • ½  kg száraz bab (gyöngybab vagy másfajta fejtett bab)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • zsír
  • pirospaprika
  • babérlevél

Elkészítés

Ha gyöngybabból készítjük az ételt, azt előzőleg nem kell áztatni, de más fajta esetében előző este áztassuk be a zöldséget! Az esetleges áztatás után a babot annyi vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Mikor a bab puhára főtt, leöntjük róla a főzővizet, lecsöpögtetjük és burgonyatörővel vagy fakanállal áttörjük. Nem kell egészen pépesre törni, maradhat darabosabb, akkor lesz igazán rusztikus az étel.

A vöröshagymát félkarikára vágjuk és mangalica zsíron megdinszteljük. Amikor már egy kicsit megkaramellizálódott, hozzákeverjük a pirospaprikát, és levesszük a tűzről. A babot tányérokba szedjük, majd a tetejére teszünk a paprikás hagymából. Friss kenyérrel kínáljuk.

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.