Lípia – a csángó lepény
Olvasási idő: 1 perc

Lípia – a csángó lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kg liszt
  • 5 dl víz, amennyit a tészta felvesz
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 dkg élesztő

Elkészítés

A lisztet tálba tesszük, rámorzsoljuk az élesztőt, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet, annyit, amennyit a tészta felvesz, és kenyértésztát dagasztunk. Ha tészta felülete szép sima és elválik a kéztől és az edény falától, akkor letakarva hagyjuk megkelni.

Ezt a kenyértésztát, mint egy lepényt szokták kisütni, ezért serpenyőben vagy akár palacsintasütőben is készíthetjük. Miután a tészta megkelt, egy kis darabot szakítunk belőle, melyet lisztezett nyújtódeszkán körülbelül 1 centi vastagra és akkorára, mint amekkora edénybe szeretnénk megsütni, kinyújtjuk. A serpenyőt vékonyan kiolajozzuk és a tűzre tesszük. Miután átmelegedett beletesszük a kinyújtott tésztát, és mindkét oldalát szép világosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük nagyon barnára, mert akkor nem lesz jó a lepény. Fogyaszthatjuk édesen is, lekvárral megkenve, vagy ételek mellé, mint a kenyeret.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!