Gasztro

Habos linzer

Krékityné Bisztriczki Andrea receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 180 g vaj
  • 2 tojássárga
  • 50 g cukor
  • késhegynyi sütőpor
  • vanília
  • reszelt citromhéj
  • egy csipet só

A habhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

Az összeállításhoz:

  • fél üveg házi baracklekvár

Elkészítés

A hideg vajat összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával. Figyeljünk, hogy ne olvasszuk meg a vajat, gyors mozdulatokkal dolgozzunk. Érdemes ezt a műveletet géppel végezni. Ezután eltesszük a hűtőbe a tésztát kb. 30-40 percre.

Ezután egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és kb. 5 cm-es korongokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A tojásfehérjét közben felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt, és addig keverjük, amíg krémes, fényes habot nem kapunk belőle. Ezután habzsákba töltjük és minden tésztakarikára nyomunk a fehérjéből körkörösen. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Végül mindegyik habkarika közepébe teszünk egy kiskanálnyi finom baracklekvárt.

Ha videón néznétek meg, hogy készül a sütemény, itt megtehetitek: 

 

Ajánljuk még:

Húsos táskával búcsúzunk a sárkánytól, köszöntjük a kígyót

A holdnaptár szerinti újév, vagy más néven a tavaszünnep, a kínaiak számára a legfontosabb ünnep, melyet a világ népességének egynegyede ünnepel. December 6-án felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének listájára a „kínai emberek tradicionális újévi ünnepléséhez kapcsolódó társadalmi szokásai”, ami nem csak dicsőség, hanem egy lehetőség, hogy minél többen megismerjék és átélhessék ezeket a hagyományokat. Az ünnep szerencsét, gazdagságot és boldogságot hozó szimbolikus jelentésű ételeinek nyomába eredtünk a budapesti kínai negyedbe, hogy hiteles forrásból ismerjük meg kínai újév finomságait.