Egészség

Jön a nyugat-nílusi láz meg a többi egzotikus betegség? – interjú Dr. Kurucz Kornélia biológussal

Néhány napja kapta fel a hírt a média, miszerint az Országos Vérellátó Szolgálat megtiltotta a véradást két budapesti kerületben és a Szegeden élők számára. Ugyanis az ázsiai tigrisszúnyog, amely egyébként évek óta jelen van hazánkban, ebben az időszakban szokott terjedni és fertőzni, méghozzá a nyugat-nílusi lázat okozó vírussal. Dr. Kurucz Kornélia biológussal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársával beszélgettünk a klímaváltozással érkező betegségekről, és arról, hogy van-e okunk félni.

„Egy uniós irányelv szerint a vérellátó központoknak fokozottan oda kell figyelnie a szúnyogok által terjesztett járványok időszakában. Ugyanis emberről emberre nem terjednek ezek a vírusok, de egy esetleges vérátömlesztés, műtét alatti véradás során a kórokozó átjuthat a vérrel” – dr. Kurucz Kornélia kutató úgy gondolja, ennek az uniós irányelvnek való megfelelés lehetett a felhívás hátterében. „Az ázsiai tigrisszúnyog egy idegenhonos inváziós rovar, ami agresszív terjedésének köszönhetően Európa-szerte jelen van, és Magyarországon is megtelepedett. Már több éve a kutatók látókörébe került, nyomon követjük őket, emellett az elmúlt években további két inváziós faj, a japán bozótszúnyog, valamint a koreai szúnyog is jelen van hazánkban."

Ehhez érteni kell, hogy vannak olyan vírusok, amelyek nem közvetlenül emberről emberre terjednek, hanem vektorállatokon keresztül – ilyen a kullancs, a szúnyog, a csípőlégy. A szúnyogok által terjesztett kórokozók a nőstény szúnyog csípésekor, azaz vérszíváskor, a szúnyog fertőzött nyálával adódnak át a gazdaszervezetnek, például az embernek. A fertőzéshez az szükséges, hogy előzőleg a szúnyog egy már fertőzött gazdaszervezettől szívjon vért. A Nyugat-nílusi láz vírusa kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy alapvetően madarak körében cirkulál a szúnyogok közvetítésével. Mi emberek (és a lovak is) úgynevezett végső vagy véletlen gazdák vagyunk. 

„A szúnyogok körében pedig úgy tud tovább terjedni a vírus, hogy a fertőzött nőstényszúnyog a tojások lerakásával az utódainak átadja, bennük már jelen lesz a kórokozó, és ha elszaporodik a vírus az adott szúnyog populációban, akkor kialakulhat egy emberekre veszélyes kockázati terület”  – magyarázza a szakember.

Olaszországban, illetve Franciaországban már kapcsolatba hozták a tigrisszúnyog széleskörű jelenlétét a különböző szúnyogok által terjedő betegségekkel, de itthon egyelőre a dalos vagy más néven közönséges szúnyog tekinthető a Nyugat-nílusi láz vírus fő vektorának, vagyis hordozójának. Magyarországon idén tizenegy megbetegedés volt, a csúcsszezon pedig az augusztus vége. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) interaktív térképén meg lehet nézni, hol mennyi fertőzés, illetve haláleset zajlik le.

nyugat-nilusi-laz-tigriszszunyog-kurucz-kornelia-interju

Tigrisszúnyog. Fotó: Csiba Rebeka

„Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy nem kell pánikolni, de oda kell figyelni. Hiszen a hazánkba is érkező új szúnyogfajok vektorai lehetnek olyan egzotikus kórokozóknak, amelyek még nincsenek jelen Európában, és akár a meglévő betegségeket is hatékonyabban tudják terjeszteni. Olyan, emberekre veszélyes trópusi betegségek terjesztői lehetnek, mint például a dengue, a Chikungunya-láz vagy a zika-vírus” – sorolja Kurucz Kornélia.

De hogyan kerülnek ide ezek a vektorállatok és az általuk terjesztett kórokozók? A klímaváltozással.

Ma már nem kell egzotikus országba utazni ahhoz, hogy egzotikus betegségre tegyünk szert.

Elkezdtek nálunk olyan fajok is megjelenni, amelyek képesek számunkra eddig ismeretlen vírusokat is terjeszteni.

„Az érintett betegségek felismerésében a hazai orvosok is új feladat előtt állnak, nekik is fel kell készülniük. Ezért fontos nekünk magunknak is odafigyelünk, ha például a nyári időszakban influenzaszerű megbetegedés tüneteit tapasztaljuk, hiszen ilyenkor ez egyáltalán nem tipikus. Kullancs esetében általában észrevesszük a csípést, így azt tudjuk jelezni az orvosnak, mint a fertőzés esetleges forrását. Szúnyog esetén ez szinte esélytelen, gondoljunk bele, hány szúnyog csíp meg nap mint nap a nyár folyamán. Ha tehát szokatlan tüneteket tapasztalunk, ne pánikoljunk, hanem menjünk el orvoshoz” – magyarázza a biológus.

A nyugat-nílusi láz fertőzést csak tünetileg lehet kezelni, de a Chikungunya lázra vagy a zika-vírusra sincs jelenleg védőoltás, mindössze a Dengue és a sárgaláz vírusok ellen tudunk oltással védekezni.

Mindezért lenne fontos sokak szerint a szúnyogírtás – ám többen úgy érezik, mintha ez mostanában el-elmaradna. Csakhogy ez nem igaz, a mérések szerint kevesebb a szúnyog: a benyomásunk téves. A biológus szerint erre is megvan a magyarázat.

„Azért érezzük, hogy több a szúnyog, mert máshogy viselkednek a hazai és máshogy az inváziós fajok.

A „mieink” akkor kezdenek csípni, amikor lemegy a nap, vagy az árnyékos, vizes helyeken. A betolakodók viszont nappal is akcióba lépnek, ezért szubjektíve úgy érezzük, mintha több támadás érne minket” – magyarázza Kurucz Kornélia.

nyugat-nilusi-laz-tigriszszunyog-kurucz-kornelia-interju

Kurucz Kornélia. Fotó: Csontos Szabolcs

Ide kapcsolódik a szúnyoggyérítés témája, ami nagyon fontos, és mi, egyszerű, hétköznapi halandók is kivehetjük belőle a részünket, ha a saját lakókörnyezetünkben mindent megteszünk, hogy ne kelhessenek ki a lárvák. Az inváziós fajok például kimondottan a ház körüli tenyészőhelyeket szeretik, főleg a tigrisszúnyog. Egy kis esővíz a ponyván, egy eltömődött ereszcsatorna, az öntözőkannában hagyott víz, vagy a homokozóban felejtett gyermekjátékokban felgyülemlett víz kiváló táptalajt jelent. Ha hetente egyszer átnézzük ezeket a helyeket, és a felgyűlt vizet kiöntve megakadályozzuk a lárvák fejlődését, már rengeteget tettünk az ügy érdekében. Ha esővizet gyűjtünk például locsoláshoz, akkor érdemes letakarni a gyűjtő edényt, hordót szúnyoghálóval, így nem fér hozzá a nőstényszúnyog.

A központi, kémiai gyérítésnek sok negatív hatása van. Az egyik, hogy a vegyszer nem szelektál, tehát

minden, szúnyoghoz hasonló méretű rovart elpusztít, amelyet elér.

Vagyis a hasznos rovarok is áldozatul esnek az irtásnak. Másrészt a kémiai szer csak a repülő, kifejlett példányokat érinti, az előbb említett, ház körüli lárvákat nem.

Tehát hatékonyabb lenne a lárvagyérítés, ráadásul azt biológiai szerrel is meg lehet oldani: ezt a vízbe juttatják, ahol a szúnyog lárvák elfogyasztják és a tápcsatornájukban válik csak toxikussá, megfelelő adagolás mellett más szervezeteket nem károsít. Tehát környezetvédelmi oldalról is kedvezőbb. Nem utolsósorban, a kémiai szer hosszú távú és egyoldalú alkalmazása rezisztencia kialakulásához vezet, aminek következtében egyszerűen nem lesz hatásos a szer a szúnyogokkal szemben. Ez sajnos már számos európai országban beigazolódott.

Nemcsak a szúnyogok gyérítéséből, a megállításukból is kivehetjük a részünket. Mindehhez nem kell más, mint az okostelefonunk és a figyelmességünk: a Mosquito Alert nevű tudományos kezdeményezés kifejezetten az inváziós fajokra fókuszál. „Ez egy közösségi „citizen science” kezdeményezés, ami egész Európában zajlik. Itthon Szúnyogmonitor néven találkozhatnak az emberek ezzel a programmal. Mi, kutatók ugyanis megpróbáljuk feltérképezni a fajok jelenlétét, de nem tudunk mindenhova elmenni és monitorozni. A lakosság viszont tud ebben segíteni, hogyha inváziós szúnyoggal találkoznak, próbáljanak meg fotót készíteni róla, és azt beküldeni a mobil applikáció segítségével”  – mondja Dr. Kurucz Kornélia.

Az inváziós fajok feltűnő kinézetűek, így bárki számára könnyen felismerhetőek, a program honlapján pedig képek is vannak róluk. Az app felületen meg tudjuk adni a fotó beküldésekor, hogy pontosan hol és mikor találkoztunk az adott szúnyoggal. Az adatokkal Európa-szerte körülbelül hatvan kutató dolgozik, fotó alapján azonosítják, hogy az észlelt szúnyog valamelyik inváziós fajhoz tartozik-e, így nagyon sok információt tudnak szerezni a fajok elterjedéséről. Minden esetben adnak visszajelzést is a résztvevőknek, hogy amit beküldtek, az pontosan milyen állat volt. Ez önmagában még nem állítja meg a szúnyogok terjedését, viszont a kutatóknak fontos ahhoz, hogy hol és miként avatkozzanak be, akár gyérítési javaslatokkal. A témáról és az itthoni adatokról a szunyogmonitor.hu oldalon lehet többet olvasni. 

Ajánljuk még:

Aki a tudatába zárt emberrel is kommunikál – Horváth Sándor logopédussal beszélgettünk

A tizenhat éves Danóka hazaért az iskolából, azt mondta az anyukájának, nagyon fáradt, lepihenne. Mivel sok leckéje volt, kérte, hogy hat óra körül keltse fel, akkor majd nekiáll tanulni. A tanulást már nem tudta elkezdeni, mert nem tudták felébreszteni. Súlyos agyvérzést kapott. A kórházban több órán keresztül műtötték, de így is komoly tünetei maradtak vissza. Mindez tíz éve történt, azóta több helyen kezelték és ma is folyamatosan rehabilitálják. Közben leérettségizett, most egyetemre készül. Filmbe illő, ma is nehéz útján Horváth Sándor gyógypedagógus, logopédus kísérte és kíséri, aki több mint kétezer afáziás beteggel foglalkozott az elmúlt évtizedek során. Hihetetlen hivatástudata, számos tapasztalata, töretlen lelkesedése és gyógyulásba vetett hite tartja a pályán dacára a nyugdíjas kornak.

 

Már követem az oldalt

X