Egészség

Háborgó gyomorra tényleg jó a főtt krumpli? – Ételek, amelyek segítenek a gyomorpanaszokon

A családban előfordulhatnak gyomorral kapcsolatos panaszok, mindennapos eset, de azért jó tudni, mi segíthet, ha felborul a normál menet ezen a fronton. 

A családban, pláne sok gyerek mellett mindig akad valami megoldandó feladat. Pláne, ha bármelyik, ne adj’ Isten több gyerek is hasfájós... mert néha székrekedés, máskor hasmars, megint máskor meg hányingerrel küzdhet valaki. Az egészen kicsik még elmondani se tudják, mi a gond, nekünk, szülőknek kell kifigyelni, milyen jellegű a panasz. A nagyobb gyerekek már jelzik, ha liftezik a gyomruk, vagy szólnak, ha nem „normális” a széklet. Akadhat enyhe, de súlyosabb gyomorprobléma is – ráadásul nincs olyan ember, aki élete során ne lenne érintett valamelyikkel.

Mit ehetünk ilyen esteknél, hogy ne maradjon teljesen üres a gyomor, de ne is terheljük túl az esetleg még kórokozókkal küzdő emésztőrendszert? 

Íme a lista, ami segíthet:

Banán

Hasmenés esetén igazi nagyágyú, mert rendkívül könnyen emészthető. Magas a rosttartalma, pektint tartalmaz, ami megfogja a székletet. A bélben található víz felszívódását is segíti, plusz magas energiatartalma segít felturbózni a hasmenés miatt legyengült szervezetet.

Alma

Gyerekként nyilván mindannyian emlékszünk a reszelt almára, amivel a szülők kedveskedtek nekünk. Hasmenés esetén is bevetették ezt, mint olyan táplálékot, ami segíthet gyomorpanaszok, kifejezetten hasmenés esetén. Az alma a banánhoz hasonlóan szintén pektintartalmával tudja támogatni az emésztést.

Burgonya

Nemcsak gyomorpanaszok, de felső légúti, vagy bármilyen, a szervezet legyengülésével együtt járó betegségek esetén is elsősorban sós ízt kíván a szervezet. A hosszan elhúzódó hasmenés megbetegedéseknél magas lehet a sóvesztés, talán épen ezért vágyunk jobban sósra, mint édesre. A sós, főtt krumpli telitalálat akkor is, ha semmi más nem marad meg a gyomorban, és akkor is, ha csak valami könnyen emészthető táplálékra van szükségünk. Plusz semleges íze nem igazán vált ki reakciót a szervezetből. Biztonságos és garantált SOS alapanyag lehet, amikor a gyomor miatt kell diétázni.

Rizs

A rizs szintén megfogja a székletet és a burgonyához hasonlóan gyorsan emészthető, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, jó választás lehet!

Pirítós

Hosszan elhúzódó hányással, hasmenéssel együtt járó megbetegedések estén néha nincs jobb étel a pirítósnál. Zsiradék nélkül, kevés sóval fejti ki igazán jól hatását. Eltölti, de nem terheli a gyomrot, a gabonaliszt pedig gyorsan felszívódó szénhidrátok segítségével biztosít energiát a szervezetnek.

Húsleves

Csirkéből, zsír nélkül, répával, krumplival a gyomor megmentője lehet a meleg, jóféle sókban és ásványi anyagokban gazdag húsleves. A klasszikus, diétás (nem a nagymamaféle, aminek a tetején úszik a zsír, mert az isteni és tápláló, de gyomorrontás esetén nem a legjobb választás) húsleves szinte kibéleli a gyomrot, hidratál és energiával tölt fel egyszerre.

Apropó hidratálás

Hasmenés, hányás esetén a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, hiszen nagy mennyiségű vizet veszít a szervezet a betegség alatt.

A napi két és fél, három liter víz elfogyasztása nagyon fontos. Ennek egy része lehet a feljebb említett húsleves, de lehet kamillatea is. Ez utóbbi nemcsak a hidratálásba segít be, de gyulladáscsökkentő hatása miatt is jó választás háborgó gyomor esetén. Az (édes)köménytea is ugyanezt a hatást váltja ki, csak annak ízét kevésbé szeretik az emberek. De gyomorrontás esetén néha megkerülhetetlen. Ha nincs más út, akkor rágcsáljunk el néhány magot, vagy pár korty vízzel vegyünk be egy kiskanál édeskömény-őrleményt. Már egészen kis mennyiség is tud segíteni a panaszokon.

Természetesen mindezek csak enyhe gyomorrontásnál segítenek hatékonyan. Elhúzódó vagy heves panaszok esetén, különösen amikor gyerekek érintettek, mindenképp forduljunk orvoshoz. Hiszen az is lehet, hogy valamilyen gasztronómiai összeférhetetlenség áll fenn, vagy valamilyen mérgezés, esetleg egy, az emésztőrendszerrel össze nem függő betegség okoz tüneteket. A háborgó gyomor pedig csak egy üzenet.

 

Már követem az oldalt

X