Egészség

Ha kockás, ha szét van nyílva: gyógytornásszal beszélgettünk a hasizmokról

Nemcsak esztétikai okok miatt érdemes a hasizmokat edzeni, az egészségünk védelmében sokkal fontosabb: kevesen tudják, de kulcsszerepük van az egészséges gerincoszlop megtartásában. Márpedig a terhes nők ötven százalékát érinti a szétnyílt hasizom – többek között erről beszélgettünk Molnár Marianna gyógytornásszal.

Miért fontos a hasizom az emberi test felépítésében, milyen alapvető feladatokat lát el?

A hasizom a törzs elülső részén helyezkedik el. Három része van. Az egyenes hasizom egy hosszú izom, ami a bordáktól lefelé egészen a szeméremcsontig húzódik. A ferde hasizomnak van egy külső és egy belső része, amelyek a középső, valamint az alsó bordáktól egészen a medencéig húzódnak. Végül ott van a haránthasizom, ami a hatos bordától ered, és elől, középen egy kötőszövetes lemezen, a linea albán tapad. Tehát a bordáktól egészen le, a medencénkig tartanak a hasizmok, valójában körülölelik a hasüreget. Fontos feladatuk, hogy lezárják a hasüreget és védik a hasi szerveket. Változatos a lefutásuk, ezért elég sok mozgásban részt tudnak venni. Sokan nem tudják, hogy a gerincnek az előrehajlását, az oldalhajlását, illetve a forgó mozgását is a hasizmok végzik.

Ugyancsak fontos szerepük a gerincoszlop védelme.

Valamint a már említett haránthasizom támasztja és védi a hasűri szerveket. Mindezt végiggondolva már nem is kérdés, hogy a hasizmok erőssége mennyire fontos. Ugyanakkor a kilégzésben is szerepük van, illetve a hasprésben, amit a vizelet és a székletürítés esetén alkalmazunk, a nőknél pedig a szülésnél van nagy jelentősége.

Nem gondoltam, hogy még a gerincoszlop védelmében is részt vesznek a hasizmok.

A medencének van egy élettani dőlésszöge. Ha a hasizom előre húz és megnyúlik, előrebillenti a medencét, így megnő ez a dőlésszög, ez az ágyéki homorulat. A csigolyák közötti porckorongokra ilyenkor sokkal nagyobb nyomás hárul, ami akár degeneratív porckopásokat, akár esetlegesen egy gerincsérv kialakulását is elindíthatja. Mivel torlódnak emiatt egy nagyon picit a csigolyák, koptatja is ezeket az ízületeket, valamint rövidíti és gyengíti a derék melletti izomzatot. Ez a helytelen tartás úgy néz ki, hogy előredomborodik a has és túl homorú helyzetbe kerül a derék.

Az szoktam mondani a páncienseimnek, hogy olyan, mint amikor állandóan „pucsít” valaki.

Ha viszont jól működik a hasizmunk, vissza tudjuk billenteni a medencét a helyére, és ezt a plusz terhet vagy plusz nyomást le tudjuk venni az ágyéki gerincszakaszról.

Milyen az egészséges hasizom? Lapos és kockás, vagy lehet rajta egy kis fölösleg?

Gyógytornász szemmel nézve

a kockás hasat nem tartom feltétlenül egészségesnek, mert az gyakran egy erőn feletti teljesítmény eredménye.

Az életkor előrehaladtával nem feltétlenül az izomzat, sokkal inkább a körülötte lévő kötőszövet gyengül, és ezáltal kezd maga az izomzat is renyhülni. Ennek persze több oka is lehet, a testsúlyemelkedés is közrejátszik benne, illetve a nők esetében a terhesség. Tehát ahhoz, hogy az izmaink megfelelően tartsanak és működjenek, fontos azok rendszeres kondicionálása, vagyis kell foglalkozni a hasizommal, de nem ész nélkül. A fokozatosság elvének betartásával lehet jó eredményeket elérni.

Tudna egy-két egyszerű gyakorlatot mondani, amivel bárki edzheti egy kicsit a hasizmait?

A hasizmot lehet statikusan és dianmikusan edzeni. A statikus esetében nem mozdul el a hasizom, mint például a plank gyakorlatnál. A legoptimálisabb a háton fekvő hasizom edzés, illetve lehetőség szerint az állóhelyzetes, bár ez utóbbival az a probléma, hogy az emberek általában nem tudják a medencét megfelelő mértékben, tehát az élettani dőlésszögbe billenteni. Ülő helyzetben sem a legszerencsésebb a hasizmok edzése, a legcélravezetőbb a háton fekvő. Statikus hasprés közben a köldöknél behúzom a hasam, amivel megfeszítem a hasizmokat, billentem hátra lefelé a medencét, tehát a derekat engedem bele a talajba. Visszabillentettem a medencémnek az élettani dőlésszögét, illetve kondicionálom azt. Ha ehhez még kilégzést is társítok, tehát a köldökbehúzásnál hosszan kifújom a levegőt, még jobban megdolgoztatom a hasizmaimat, mivel azok a kilégzésnél fontos szerepet játszanak. Ezzel az alapgyakorlattal nagyon jól elkezdhető a hasizmok túlerőltetés nélküli edzése, de közben maximális figyelmet kell fordítani a gerincre! A dinamikus edzés esetében beszélhetünk felülről és alulról indított erősítésre.

Nőknél jellemzően a köldök alatti, a férfiaknál főleg a köldök feletti hasizomterület szokott meggyengülni.

A köldök felettit az úgynevezett felülről indított hasizomgyakorlatokkal, a köldök alattit pedig az alulról indított hasizomgyakorlatokkal végezzük. A felülről indított hasizomgyakorlatoknál pici fejemeléssel, például a karokkal nyújtózom egy kicsit a térdek irányába, közben egy nagyon picit meg kell emelni a vállakat és a lapockát a talajtól. Az alulról indított hasizomgyakorlat esetében a lábak irányából indítom a gyakorlatot, például talpról indítva a két térdet behúzom hashoz, majd visszateszem talpra. Nagyon fontos a gerinc védelme miatt, hogy a lábaknak mindig talpon kell lenniük. Nyújtott lábnál a derék túlhomorított helyzetbe kerül, megfeszül, ezzel pedig rengeteg kárt okozhatok magamnak. A másik hiba, amire a felülről indított hasizomgyakorlatoknál fontos figyelni, hogy sokan a nyakizmokat feszítik, nyakból akarják az egész törzsüket megemelni a hasizom helyett. Az alulról indított hasizomgyakorlatoknál pedig egyrészt arra kell figyelni, hogy a derekam végig lent maradjon, hogy ne sérüljön a gerincem és a derekam. Nagy hiba, amikor valaki a feneke alá beteszi a kezét, és úgy húzza be a térdét, mert akkor a hasizom semmit nem dolgozik, csak a csípőhajlító izmok. Ilyenkor a karok a test mellett legyenek, vagy a vállon, de semmiképp nem a fenék alatt, mert úgy pont a hasizmokat fogjuk kikapcsolni. Ezek a gyakorlatok az egyenes hasizmokat kondícionálják, de nem szabad megfeledkezni a ferde hasizmok edzéséről sem, például úgy, hogy háton fekvő helyzetben a vállon vannak a kezek, a jobb térdemet felemelem, és a jobb térdemhez húzom a bal könyökömet, tehát a törzsemet ferdén emelem és dolgoztatom, miközben végig lent tartom a derekamat a talajon.

kockahas-szetnyilt-hasizom-gyogytornasz-interju

Fotó: Molnár Marianna

Az még nagyon fontos, hogy minden hasizom edzés után kötelező azok nyújtása, ami pedig mindig egy hosszirányú mozdulat. Például maradok háton fekvésben a gerincvédelem miatt, a jobb lábamat talpon tartom, bal lábamat kinyújtom, bal karomat a fülem mellé fölnyújtom, és jó erősen nyújtózom a bal karral és a bal lábbal, utána pedig cserélek. De rengeteg gyakorlat van, ezek most nyilván csak az alapgyakorlatok.

Mik a hasizmok leggyakoribb sérülései?

A leggyakoribb probléma, amit egy hasizom elszenvedhet, az a hirtelen súlygyarapodás, ami lehet az egészségtelen életmód, vagy a nők esetében terhesség miatt, de a helytelen medencetartás következtében is megnyúlhatnak a hasizmok. Ekkor többek között deréktáji fájdalmak jelentkezhetnek, valamint a páciens nem tud a hasizmával olyan mértékű munkát végezni, mint korábban. Ezt akár egy nagyobb súly megemelésénél is megérezhetjük. A terhesség és a hirtelen súlygyarapodás miatt kialakulhat a szétnyílt hasizom (rectus diastasis), ami valójában a két hosszanti hasizom szétnyílása. Ezt ugyanis középen egy kötőszövetes lemez fogja össze, amit fehér vonalnak (linea alba) hívunk. Terhesség alatt a hosszú (egyenes) hasizmok elkezdenek megnyúlni, vékonyodni és tolódni oldalra, miközben elkezd a kötőszövetes lemez is gyengülni. Ha valaki tudatosan készül a terhességre, akkor elkezdheti a hasizmait és a derék körüli izmait erősíteni, mert tudja, hogy azok nagy tehernek lesznek kitéve. Persze, ha a valaki nem készült, terhesen már ne kezdjen hasizom-gyakorlatokat végezni, hiszen akkor már a magzatvédelem kerül előtérbe. A szétnyílt hasizom sajnos a terhes nők ötven százalékát érinti.

Helyrehozható?

A hasizmoknak körülbelül 6-8 hét kell, hogy regenerálódjanak. Bár egy szakember véleménye a biztos, szülés után hat-nyolc héttel mindenki meg tudja magát vizsgálni: háton, fekvő helyzetben felhúzzuk talpra a lábakat, és fejemeléssel megfeszítjük a hasizmokat, ezáltal elődomborodnak.

Az ujjunkat a köldökhöz tesszük, és végigsimítjuk a területet. Lehet érezni, ha a két hasizom nem fekszik össze.

A hasizomnak ugyanis van valamennyi ereje, tehát valamennyi ellenállásba ütköznie kell az ujjamnak. Ha ezt az ellenállást nem érezzük, akkor jó eséllyel szét van nyílva hosszanti irányban a hasizmunk. Az ujjunkkal ki lehet tapintani ennek a szétnyílásnak a mértékét is. Ha az kétujjnyi vagy annál nagyobb, akkor sajnos erectus diastasis-ról beszélünk. Egy szakember segítségével nagyon óvatosan elkezdhetjük a hasizmok edzését, de sajnos vannak, akik nem ússzák meg a műtétet.

Kell foglalkozni a szétnyílt hasizommal, vagy akár legyinthetünk is rá, mert nem életveszélyes?

Az egészségünk, a gerincoszlopunk és a hasi szerveink védelmében azt gondolom, mindenképp foglalkozni kell vele. Ráadásul

a későbbi, degeneratív mozgásszervi megbetegedések megelőzésében is fontos, hogy a hasizmaink karban legyenek tartva.

Az életkor előrehaladtával még tovább gyengül az izmokat körülvevő kötőszövet, vagyis még jobban meg fognak nyúlni a hasizmok, le fogják húzni az ágyéki gerincszakaszt, és azáltal elindulhat a derékban egy degeneratív elváltozás, jöhetnek a kopásos megbetegedések, illetve a porckorongok sem lesznek akkora biztonságban, ez a gerincsérv kialakulásának kockázatát is jelentheti.

Belevághatunk egyedül a hasizmok helyreállításába?

Célszerű gyógytornász segítségét kérni. A szakember egyrészt elvégzi az állapotfelmérést, megnézi, hogy a szétnyílt hasizom valóban önálló probléma-e. Másrészt megvizsgálja a hasizmok erejét, és annak megfelelően tud egy egyénre szabott kezelési tervet összeállítani.

Azt a hibát szokták sokan elkövetni, hogy kőkeményen elkezdik a hasizmot edzeni, ami a sérült, megnyúlt izomzatnak nem tesz jót.

Általában statikus, vagyis a hasprés-jellegű gyakorlatokkal célszerű ezt az állapotot elkezdeni kezelni, és később jöhetnek a dinamikus gyakorlatok. Lassan és folyamatosan kell haladni. Ebben az esetben különösen igaz, hogy a kevesebb több, hosszú távon mindenképp egészségesebb és erősebb hasizmokat tudunk így felépíteni.  

Ajánljuk még:

„9000 féle ásvány- és gyógyvizet tartalmaz a gyűjteményem” – Nádasi Tamással beszélgettünk

Életünk egyik alapfeltétele – a víz – térségünkben még bőséggel áll rendelkezésünkre, és csak akkor kap külön figyelmet részünkről, ha elapad, ha szárazság sújtja termőföldjeinket, vagy egy-egy természeti katasztrófa kapcsán. Tulajdonképpen nem is igazán ismerjük ezt az őselemet, hiszen a környezetismeret tankönyvek is csak evidenciaként emlegetik. Nádasi Tamással, az Aquaprofit Tervező és Építő Zrt. elnökével többek között arról is beszélgettünk, hogy miként tudnánk megtartani rendelkezésre álló vízkészleteinket, és hogy mi minden derül ki 9000 darabos ásványvíz-gyűjteményéből.

 

Már követem az oldalt

X