Egészség

Gyógyteák és csodanövények tesztelve – háromgyerekes anya bevetésen

Az orvosok által felírt modern gyógyszerek vagy akár a vény nélkül kaphatóak rengeteg káros mellékhatással rendelkezhetnek, és az áruk is elég borsos. Mióta szülő vagyok, még jobban odafigyelek arra, hogy minél kevesebb „igazi” gyógyszert kelljen a saját vagy családom szervezetébe juttatni. Ezt pedig úgy tudjuk elkerülni, hogy alaposan utánajártunk a férjemmel a gyógyteák és gyógynövények hatásainak. Ezeket a csodás, természetes gyógymódokat szeretném bemutatni, hátha mások életét is megkönnyítik, ahogy a miénket.

kamillavirág az egyik legnélkülözhetetlenebb és legsokoldalúbb gyógyhatású növényünk, én el sem tudnám képzelni az életünket kamilla nélkül. Köztudott, hogy erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású. Mi nagyon szeretjük mézzel vagy akár anélkül a kamillateát, de nem csak meginni lehet ám! Nálam például egy köhögős betegség azonnal a hörgőkre szokott húzódni. Olyankor mellkasi fájdalmat érzek és persze próbálok megszabadulni az ott felgyülemlett váladéktól. Viszont amíg nem kezdek el törölköző alatt gőzölni egy fazék forró kamillateával, hiába veszek be sokféle köptetőt. Egyedül a kamillás gőzölés segít.

Láb és kézfürdőként is nagyszerűen alkalmazható. Saját tapasztalatból tudom, hogy ízületi- és ínhüvelygyulladást, duzzanatot és fájdalmat is csökkent. Sajnos nálam már három alkalommal alakult ki az úgynevezett „pattanó ujj” szindróma, ami során az ujj bedagad, merevvé válik, és az állapot szinte kibírhatatlan fájdalommal jár, ami a tenyérbe is kisugárzik. Bár az orvosok szerint a pattanó ujjat műtéttel lehet gyógyítani, nekem mégis sikerült mindhárom alkalommal meleg kamillateába való áztatással és fekete nadálytős kenegetéssel helyrehozni. De kamillateával átitatott vattakoronggal törölgettem óvatosan az újszülött kisbabáim szemeit is, ha esetleg gyulladás lépett fel náluk. Sőt, fogínyerősítőnek, a virágot porrá őrölve nedvedző ekcéma kezelésére is alkalmas, és a kamillafőzetet hajmosásra is használhatjuk, mert nagyon jó hatással van a hajhagymákra és a fejbőrre.

Ha köhögésről van szó, a kakukkfűből készült tea is nélkülözhetetlen a háztartásunkban. A kamillához hasonlóan a kakukkfű is gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású gyógynövény. Továbbá toroknyugtató, nyákoldó, és köhögéscsillapító. Három kisgyerek anyukájaként én mindig tartok a konyhánkban kakukkfűteát, mert amint az egyik gyerek beteg lesz, mint egy sor dominó, úgy dőlnek ki szegénykék egymás után. Olyankor kakukkfűteát itatok velük sok akácmézzel. Ez a csodálatos növény eddig még egyszer sem hagyott minket cserben. A főleg éjszaka rájuk törő köhögőrohamokat azonnal csillapítja vagy meg is szünteti.

Gőzölésre is kiváló felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek, akik már biztonsággal, fegyelmezetten tudnak a gőz fölé hajolni. Nagyon hatásos hörgő és szájüregi gyulladás esetén. Kisebbeknek készíthetünk forró fürdőt vele. Egyszerűen csak öntsünk a kád vízbe egy-két liter kakukkfűteát és ültessük bele a gyereket.

A gyömbért, mint gyógy- és fűszernövényt, rengeteg betegség kezelésére használhatjuk, valóságos csodaszer és vitaminbomba, bár csípős, sajátos íze miatt nem mindenki kedveli. Gyomornyugtató hatású, (jelenleg ugyan nem a nagy bulizások időszakát éljük, azért jövőbeli tippként megsúgom a fiataloknak, hogy hatalmas segítség lehet másnaposság ellen) csökkenti a hányingert, a gyomorégést, kisebb mennyiségben kismamáknak is ajánlott egy-egy csésze gyömbértea. Lejjebb viszi a koleszterinszintet, a magas vérnyomást és kitűnő segítséget nyújt megfázás, influenza esetén is.

Erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat és szerepet játszik egyes vírusok elpusztításában. Ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel jó gyulladáscsökkentő. Viszont azzal érdemes tisztában lenni, hogy a gyömbér allergizálhat. Bár allergiás reakció főleg túladagolás esetén léphet fel, vannak, akik már egy kevés gyömbért tartalmazó tea elfogyasztása után is felfigyelnek intő jelekre. Ám egyes esetekben a tünetek csak a gyömbér szervezetbe jutása után néhány nappal jelentkeznek. Ezek a tünetek lehetnek: bőrpír, vöröses kiütés, bőrviszketés, köhögés, a torok és szemhéj duzzanata, hasi görcsök, hányinger. Én a gyerekeknek még soha nem adtam gyömbérteát, de például a férjem szereti és neki sokszor segített már. Viszont én határozottan érzékeny vagyok rá. Amint megiszom egy bögre gyömbérteát, az arcom tele lesz piros, viszkető foltocskákkal. 

Nőként és édesanyaként az egyik leghasznosabb gyógynövénynek a tőzegáfonyát tartom. Tőzegáfonya-fogyasztás hatására egy hippursav nevű anyag termelődik a szervezetben, amelyről bebizonyosodott, hogy erős antibakteriális hatású. Gátolja a húgyutakban megtelepedő baktériumok szaporodását, ha viszont már ott a baj, és érezzük egy felfázás kellemetlen tüneteit, a tőzegáfonya teája akkor is hatékony segítséget nyújt. Csökkenti az alhasi fájdalmat, enyhíti a csípő, viszkető érzést és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. A kislányaimnak és nekem ez a kedvenc teánk, az őszi és téli időszakokban a mindennapjaink része. Mézzel és néhány csepp citromlével fantasztikusan finom íze van.

Másik nagy kedvencem a cickafarktea. Bár korántsem olyan ízletes, mint sok más gyógynövényből készült tea, a hatása ámulatba ejtő! A nők számára a cickafarkfű igen hasznos növény, hiszen görcsoldó hatású, így a menstruációs fájdalmakat enyhíti, és migrén, fejfájás esetén is csodákra képes. Kedvezően hat a női medence szerveire, a női szervekben fellépő esetleges gyulladással szemben is felveszi a harcot.

Három kópé, hihetetlenül eleven kisgyerek anyukájaként, a citromfűtea is egyik jó barátom. Idegnyugtató, idegerősítő hatású, és egy vacsora után fogyasztott csésze tea nagyban hozzájárulhat a nyugodt alváshoz. (Persze ez csak akkor lehetséges, ha éppen egyik gyerekem sem álmodik rosszat, nem sír fel, nem pisil be az éjszaka folyamán.) A kicsiknek is szívesen készítek ilyen teát, mert emésztésserkentő és puffadásgátló hatással is rendelkezik. Aki szülő, tudja, milyen sokat tud fájni a gyerekek pocakja, és bár sok más készítmény van már kifejlesztve erre a problémára, azért a természetes segítség bevetése mindig jó érzés. 

Az otthonunkban határozottan az aloe vera az egyik sztárvendég, vagy akár családtagnak is nevezhetném. Már kilenc éve van a háztartásunkban egy nagy cserép, gyönyörű és egészséges aloe vera növényünk. Bár mióta nem csak ketten vagyunk a férjemmel, hanem három apróság sebeit, horzsolásait kell nap, mint nap ellátnunk vele, kicsit megfogyatkoztak a levelei. Szerencsére jól érzi magát nálunk a növény és sok új hajtást is hoz. A zselés anyagot tartalmazó húsos levél nedve serkenti a sebgyógyulást és remek égési sérülések kezelésére. Erős gyulladáscsökkentő hatását már számos kutatás bizonyította, így ekcémás bőrre, gyulladásban lévő sebekre is érdemes használni. Én még a kisbabám pelenkakiütését is aleo vera levével enyhítettem. Ám az aloe vera nemcsak megnyugtatni, hanem táplálni is képes a bőrt, sejtregeneráló, ránctalanító, bőrfeszesítő hatással is bír. Érdemes egy cserép aloe-t dédelgetni mindenkinek otthon, mert sajnos vagy nem, de az idő bizony sebesen robog előre.

Tavaly egyik lányomnak nagyon megfájdult a füle, persze mikor máskor, mint szombat éjszaka. Próbáltunk keresni valami enyhítő megoldást, hogy kibírja szegény, amíg a doktornénink hétfőn elkezdi a rendelését. Több fórumon is a kövirózsa levét javasolták a fülbe cseppenteni. Másnap reggel a szomszéd bácsi adott nekünk néhányat a kertjéből. A kislányunk hallójárat-fájdalma azonnal enyhülni kezdett, amint belecseppentettünk a fülébe néhány kövér cseppet. A kövirózsa levelének kipréselt leve baktérium és vírusölő hatású, középfülgyulladással járó fájdalmat azonnal enyhíti és sokban hasonlít az aloe verához bőrnyugtató, sebgyógyulást elősegítő hatásával. Ezeken felül ennek a gyógynövénynek bónusza, hogy szemet gyönyörködtető látványt nyújt, ahogy apró, tökéletes szabású levelei egymás mögött, és egymás körül sorakoznak.

Csodás világban élünk, ahol a természet megajándékoz minket számtalan jótékony hatású dologgal. Érdemes elfogadnunk ezeket az ajándékokat és törekednünk arra, hogy megőrizzük egészségünket a legtermészetesebb gyógymódok bevetésével.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT

Ajánljuk még:

TERMÉSZETES GYÓGYULÁS: EZEK A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYEK GYOMORPANASZOKRA
AZ ŐSLAKOSOK GYÓGYNÖVÉNYE, A MODERN KOR FELFEDEZETTJE
4 PIHENTETŐ CSODASZER – A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYTEÁK ÁLMATLANSÁG ELLEN

 

Már követem az oldalt

X