Egészség

Fontos kivizsgálni a szájszárazság okát, mielőtt (még több) bajt okoz

Azon túl, hogy meglehetősen kellemetlen, minél hamarabb ki kell vizsgálni a tartós szájszárazság okát, mivel jellemzően valamilyen betegség állhat a hátterében. Vagy az életmódunkon kell változtatni. A nem megfelelő nyáltermelődés, a szájüreg kiszáradása további problémák forrásává is válhat.

A szájszárazság okai

Nincs abban semmi különös, ha időnként kiszárad valakinek a szája, például azért, mert nem ivott eleget, vagy mert ideges, de a tartós szájszárazság hátterében sajnos komolyabb probléma is állhat. A szokatlan, és szokatlan hosszú ideje tartó szájszárazság (xerostomia) esetén keressük fel a háziorvosunkat vagy a fogorvosunkat, mert fontos kideríteni, hogy mi okozza a tünetet. 

  1. Ok lehet például egy aktuálisan szedett gyógyszer mellékhatása,
  2. vagy amikor el van dugulva az orrunk, és kénytelenek vagyunk a szánkon át lélegezni,
  3. de a cukorbetegségben szenvedőknél is gyakori lehet a szájszárazság,
  4. és egy szuvas fog vagy a begyulladt íny miatt is jelentkezhet,
  5. bizonyos esetekben pedig az öregedés egyik kellemetlen velejárója lehet.
  6. Egyes rákos megbetegedések kezelésével is járhat szájszárazság.
  7. A kiszáradáshoz vezető állapotok is állhatnak a háttérben, mint például a láz, a túlzott izzadás, hányás,
  8. hasmenés, vérveszteség és égési sérülések.
  9. Az életmódunk szempontjából különösen az alkoholfogyasztás és a dohányzás befolyásolhatja a nyáltermelést, súlyosbíthatja a szájszárazságot.

Fontos, hogy minden körülményről és tünetről számoljunk be az orvosnak, hogy ő a legpontosabb diagnózist tudja felállítani. A szájszárazság kezelésénél a legfontosabb, hogy kiderítsék, mi a kiváltó oka a jelenségnek. Általában igaz ugyanis, hogy azt a kiváltó okot kell kezelni, amely révén csökkenthető, megszűntethető a kellemetlen tünet.

Minek a tünete a szájszárazság?

A szájszárazság sokszor nem különálló tünetként jelentkezik. Kísérheti többek között

  • égő érzés vagy fájdalom a szájüregben,
  • kiszáradt ajkak,
  • rossz lehelet
  • száraz torok vagy torokfájás és rekedtség,
  • száraz vagy barázdált nyelv,
  • csökkent vagy megváltozott ízérzékelés,
  • (visszatérő) szájfertőzések,
  • fogszuvasodás, ínybetegségek,
  • beszéd-, étkezési vagy nyelési nehézség
  • problémák jelentkezhetnek a fogsor viselésével,
  • azt is eredményezheti, hogy a rúzs rátapad a fogunkra.

A szájszárazság esetén a szájban lévő nyálmirigyek nem termelnek elegendő nyálat ahhoz, hogy a szánkat nedvesen tartsák. A nyál segíthet megelőzni a fogszuvasodást azáltal, hogy semlegesíti a baktériumok termelte savakat, korlátozza a baktériumok szaporodását a szájüregben, és lemossa az étkezés után maradt élelmiszer-részecskéket. A nyál emellett javítja az ízlelés képességét, valamint megkönnyíti a rágást és a nyelést. Ezenkívül a nyálban lévő enzimek segítik az emésztést. A nyál mennyiségének csökkenése és a szájszárazság a kellemetlen érzéstől kezdve az általános egészségi állapotunkig sok mindent befolyásol, hatással van a fogaink és az ínyünk egészségére, valamint az étvágyunkra.

Szájszárazság esetén – mivel nem termelődik megfelelő mennyiségű nyálunk, ami a szájüreg kiszáradásához vezethet –, érdemes megpróbálni serkenteni a nyáltermelődést. Létezik néhány egyszerű módszer, amivel ezt megtehetjük. Ilyen lehet például, hogy

  • növeljük a folyadékbevitel mennyiségét (tiszta vízzel vagy cukormentes itallal),
  • elszopogatunk egy cukormentes cukorkát vagy elrágunk egy cukormentes rágót,
  • jégkockát szopogatunk (nem rágunk!),
  • kerüljük a koffein- és az alkoholfogyasztást, valamint a dohányzást,
  • kerüljük a sós és a száraz ételeket (például kekszet, pirítóst, szárított gyümölcsöket és banánt), valamint a magas cukortartalmú élelmiszereket,
  • kerüljük a savas italokat is, mint például a gyümölcslevek (narancs, alma, szőlő, grapefruit és a paradicsomlé),
  • használjunk szobai párologtatót.

A kiszáradt szájüreg sokszor önmagában is tünet, de fennállása hosszú távon problémákhoz vezethet. Többek között előfordulhat, hogy egyre több szuvas fogunk lesz, és/vagy fogínybetegségek jelentkezhetnek, megjelenthetnek sebek, (gombás) fertőzések a szájüregben. Kirepedezhetnek az ajkaink és az étkezések is nehézkessé, kellemetlenné válhatnak. Ha az orvosunk, fogorvosunk segítségével kiderült, mi állhat a szájszárazságunk hátterében, tegyünk meg mindent annak elmulasztásában, nehogy még komolyabb egészségügyi problémánk legyen belőle.

Ajánljuk még:

„Csak egy falatot egyél már, na. Ebben nincs cukor!”

„Ja, hogy nem csak a cukrot kerülöd? A tejet se bírod? Jaj szegény! Akkor egyél húst. Na nehogy azt mondd, hogy azt se eszel, mert mindjárt elájulok. Hát akkor mivel kínáljalak most? Nem vagyok felkészülve ilyen flancos ízlésre.”

 

Már követem az oldalt

X