Egészség

Cukorbeteg lett a gyerek – hogy lesz így nasizás az ünnepek alatt?

Ha a betegség diagnosztizálása viszonylag friss fejlemény, akkor időbe telik, mire a szülő kialakítja az új táplálkozási szokásokat, amikkel elkerülheti a gyermek a cukrot. A karácsony és a karácsonyvárás jobbára az édességekről szól: Mikulás-csoki, szaloncukor, habkarikák, sütik... Nehéz ellenállni még a felnőtteknek is, nemhogy a gyereknek, aki addig szénhidrátban gazdag nasihoz szokott. 

Mikor gyanakodjon a szülő cukorbetegségre?

Amennyiben a következő dolgokat tapasztalja a gyereknél, érdemes figyelmet szentelni nekik:

  • Gyakori vizelés lép fel, illetve egy, már szobatiszta gyermek éjszaka bepisil. (Gyakran megtévesztő tünet, és felveti a húgyúti fertőzés gyanúját.)
  • A gyerek állandóan szomjas, megnő a folyadékfogyasztása (és nemcsak édes üdítőt, hanem akár csapvizet is iszik a gyermek), akár éjszaka is felkel vizet inni. Mindez a nagy mennyiségű, gyakori vizelés miatt alakul így.
  • A gyerek testsúlya csökken állandó vagy emelkedő éhségérzet mellett is.
  • A gyerek állandóan fáradt, levert, elesett, akár el is alszik iskola után, óra közben.
  • Acetonos lehelet lép fel – ez egy meglehetősen fontos jelzőőr.

Amennyiben a szülő ezeket a tüneteket tapasztalja, mielőbb vigye gyermekét házi- vagy gyermekorvoshoz. Fontos tudni, hogy minden háziorvosi rendelőben van lehetőség vizeletgyorsteszt elvégzésére, illetve újbegyi vércukormérésre is.

Amennyiben a vizeletgyorsteszt cukorra pozitív eredményt mutat, akkor felmerül a cukorbetegség gyanúja (a vizeletben akkor jelenik meg a cukor, amikor a vércukor 10 mmol/l fölött van). Cukorbetegség gyanúja esetén további kivizsgálások következnek, a kezelés is kórházi körülmények között zajlik tovább.

Természetes, hogy a szülők aggódva fogadják a cukorbetegség diagnózisát. Bár jogos az aggodalom miatta, azt nem árt tudatosítani, hogy ha megfelelő módon kezeljük a cukorbetegséget, akkor teljes értékű életet lehet vele élni.

Fontos információ az is, hogy bár gyermekek körében jellemzően az I-es típusú cukorbetegség jelenik meg,

a helytelen életmód következtében ma már diagnosztizálnak gyerekeket a II-es típusú cukorbetegséggel is.

Mivel ez egyértelműen a nem megfelelő táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód miatt alakul így, ezért az ijedelemmel egy időben nagyon fontos a család (nem csak a gyerek) életmódjának felülvizsgálata. Olyan egészséges, új szokásokat kell közösen kialakítani, amelyek segíthetik a gyereket a gyógyulás vagy legalábbis a kezelhető, szinten tartható, egészséges élet felé.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szülőn is múlik, mennyire képes majd megóvni a gyerek a saját (törékeny) egészségét. Ha a szülő oly módon alakítja át a családi konyhát, hogy az teljes mértékben kedvezzen a gyermeknek, és olyan fogásokat készít, ami nemcsak elfogadható (megfelelő) a gyerek számára, de ízletes és gusztusos is, akkor nyilván könnyebb lesz az átállás. Még könnyebb azonban, ha a legtöbb étek, ami a család elé kerül, már eleve olyan módon készül, hogy abból a család minden tagja ehet.

Persze nem egyszerű a helyzet, ha több gyermek is van a családban. Meglehet, egy testvér nem szívesen mond le a maga édességadagjáról vagy a megszokott táplálkozási szokásairól, de érdemes próbát tenni. Egyrészt mert a szülői minta mindig erőteljes lökést ad a gyerekeknek, másrészt ahol a helytelen életmód miatt alakult ki a cukorbetegség, ott van rá esély, hogy a többi gyermeknél is fellép ez a probléma. 

Hosszú tanulási folyamatról van szó, amit mégse lehet hosszasan tanulgatni – a diagnózis napjától él az elvárás, hogy csak egészséges, a megfelelő cukormennyiségre korlátozódó ételek kerülhetnek a gyerek elé. Ez pedig nemcsak nagy kihívás, de hatalmas stressz is mindenkinek, sok konfliktus forrása. Mert a szélesebb rokonsággal is meg kell osztani a cukorbetegségről szóló információkat, nehogy a nagymama karácsonyi bejglijének visszautasításakor dőljön ki a liszt.

Avassuk be a családot, legyenek partnerek ennek a problémának a kezelésében, ne érezzék sértésnek, ha a család egyöntetűen új nassolnivalók után néz.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy elhanyagolt, súlyos diétahibák esetén a gyerek állapota romolhat, sőt akár veszélyes helyzet is kialakulhat, amitől mindenképp szeretnénk megóvni őt. Ha másként nem megy, akkor családi, közös diétával. Ünnepek alatt is.

Ajánljuk még: