Cukorbeteg lett a gyerek – hogy lesz így nasizás az ünnepek alatt?

Egészség

Cukorbeteg lett a gyerek – hogy lesz így nasizás az ünnepek alatt?

Ha a betegség diagnosztizálása viszonylag friss fejlemény, akkor időbe telik, mire a szülő kialakítja az új táplálkozási szokásokat, amikkel elkerülheti a gyermek a cukrot. A karácsony és a karácsonyvárás jobbára az édességekről szól: Mikulás-csoki, szaloncukor, habkarikák, sütik... Nehéz ellenállni még a felnőtteknek is, nemhogy a gyereknek, aki addig szénhidrátban gazdag nasihoz szokott. 

Mikor gyanakodjon a szülő cukorbetegségre?

Amennyiben a következő dolgokat tapasztalja a gyereknél, érdemes figyelmet szentelni nekik:

  • Gyakori vizelés lép fel, illetve egy, már szobatiszta gyermek éjszaka bepisil. (Gyakran megtévesztő tünet, és felveti a húgyúti fertőzés gyanúját.)
  • A gyerek állandóan szomjas, megnő a folyadékfogyasztása (és nemcsak édes üdítőt, hanem akár csapvizet is iszik a gyermek), akár éjszaka is felkel vizet inni. Mindez a nagy mennyiségű, gyakori vizelés miatt alakul így.
  • A gyerek testsúlya csökken állandó vagy emelkedő éhségérzet mellett is.
  • A gyerek állandóan fáradt, levert, elesett, akár el is alszik iskola után, óra közben.
  • Acetonos lehelet lép fel – ez egy meglehetősen fontos jelzőőr.

Amennyiben a szülő ezeket a tüneteket tapasztalja, mielőbb vigye gyermekét házi- vagy gyermekorvoshoz. Fontos tudni, hogy minden háziorvosi rendelőben van lehetőség vizeletgyorsteszt elvégzésére, illetve újbegyi vércukormérésre is.

Amennyiben a vizeletgyorsteszt cukorra pozitív eredményt mutat, akkor felmerül a cukorbetegség gyanúja (a vizeletben akkor jelenik meg a cukor, amikor a vércukor 10 mmol/l fölött van). Cukorbetegség gyanúja esetén további kivizsgálások következnek, a kezelés is kórházi körülmények között zajlik tovább.

Természetes, hogy a szülők aggódva fogadják a cukorbetegség diagnózisát. Bár jogos az aggodalom miatta, azt nem árt tudatosítani, hogy ha megfelelő módon kezeljük a cukorbetegséget, akkor teljes értékű életet lehet vele élni.

Fontos információ az is, hogy bár gyermekek körében jellemzően az I-es típusú cukorbetegség jelenik meg,

a helytelen életmód következtében ma már diagnosztizálnak gyerekeket a II-es típusú cukorbetegséggel is.

Mivel ez egyértelműen a nem megfelelő táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód miatt alakul így, ezért az ijedelemmel egy időben nagyon fontos a család (nem csak a gyerek) életmódjának felülvizsgálata. Olyan egészséges, új szokásokat kell közösen kialakítani, amelyek segíthetik a gyereket a gyógyulás vagy legalábbis a kezelhető, szinten tartható, egészséges élet felé.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a szülőn is múlik, mennyire képes majd megóvni a gyerek a saját (törékeny) egészségét. Ha a szülő oly módon alakítja át a családi konyhát, hogy az teljes mértékben kedvezzen a gyermeknek, és olyan fogásokat készít, ami nemcsak elfogadható (megfelelő) a gyerek számára, de ízletes és gusztusos is, akkor nyilván könnyebb lesz az átállás. Még könnyebb azonban, ha a legtöbb étek, ami a család elé kerül, már eleve olyan módon készül, hogy abból a család minden tagja ehet.

Persze nem egyszerű a helyzet, ha több gyermek is van a családban. Meglehet, egy testvér nem szívesen mond le a maga édességadagjáról vagy a megszokott táplálkozási szokásairól, de érdemes próbát tenni. Egyrészt mert a szülői minta mindig erőteljes lökést ad a gyerekeknek, másrészt ahol a helytelen életmód miatt alakult ki a cukorbetegség, ott van rá esély, hogy a többi gyermeknél is fellép ez a probléma. 

Hosszú tanulási folyamatról van szó, amit mégse lehet hosszasan tanulgatni – a diagnózis napjától él az elvárás, hogy csak egészséges, a megfelelő cukormennyiségre korlátozódó ételek kerülhetnek a gyerek elé. Ez pedig nemcsak nagy kihívás, de hatalmas stressz is mindenkinek, sok konfliktus forrása. Mert a szélesebb rokonsággal is meg kell osztani a cukorbetegségről szóló információkat, nehogy a nagymama karácsonyi bejglijének visszautasításakor dőljön ki a liszt.

Avassuk be a családot, legyenek partnerek ennek a problémának a kezelésében, ne érezzék sértésnek, ha a család egyöntetűen új nassolnivalók után néz.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy elhanyagolt, súlyos diétahibák esetén a gyerek állapota romolhat, sőt akár veszélyes helyzet is kialakulhat, amitől mindenképp szeretnénk megóvni őt. Ha másként nem megy, akkor családi, közös diétával. Ünnepek alatt is.

Ajánljuk még:

Az influenza elleni oltás véd a demencia ellen is? Igen, de nem közvetlenül

A régi mondás, miszerint a „papír mindent elbír”, még valódibb tartalmat kapott az utóbbi évtizedben az „internet mindent elbír” változatában. Így van ez az orvosi és a gerontológiai témákkal is: nem születhet olyan megalapozatlan feltételezés, amely ne jutna el az internetig, s ha ott van, sajnos mindig lesznek, akik készpénznek veszik. Az egyik ilyen teória az utóbbi hónapokban felbukkantak közül az, hogy ha az ember influenzaoltást vesz igénybe, az megvédi demenciától. Határozottan le kell szögezni, hogy ez így önmagában, közvetlenül nem igaz, hiszen az influenzaoltás természetesen az influenza ellen hat, s egyáltalán nem hat az agyi működésre. Közvetett hatása azonban tényleg lehet a demenciával kapcsolatban.

 
X
Már követem az oldalt