Egészség

9 fűszer 9 formában, amit még ma érdemes kipróbálnod

Szeretnék eloszlatni egy nagyon gyakori tévhitet: a fűszernövények nem azért fűszernövények, mert csak és kizárólag ételeink ízesítésére/fűszerezésére alkalmasak. Távolról sem. Legnagyobb részük tökéletesen megállja a helyét egy-egy fogás fő elemeként, különleges gasztronómiai termékként, fizikai és mentális egészséget támogató alapanyagként. Például így.

Fűszereket fogyasztani fontos és jó, nemcsak az ízlelőbimbóinknak, egészségünknek is. Ezernyi jó, itthon is megtermő fűszer közül választhatunk, ha túllépnénk a só-bors-pirospaprika szentháromságán. És megannyi fűszer jó hatásával számolhatunk majd: javulhat  a vérkeringés, csillapíthatunk velük köhögést, gyógyíthatjuk a nátha enyhe tüneteit, de a fájdalmat is elűzhetjük, ha tudjuk, mihez nyúljunk! 

Pottyondy Ákos egy korábbi írásában olvashattatok azokról a fűszerekről, amiket érdemes gyógyszerként is számon tartani a háztartásban – ezt a cikket itt találjátok –, én pedig korábbi cikkemben elmeséltem, miképp tömök minél több gyógynövényt a gyerekeimbe, hogy az őszi-téli nátha elkerülje a családot. Ezen a vonalon maradva osztanék most meg nyolc olyan praktikát, amivel egy-egy kis üvegbe sűríthetitek valamely gyógynövény csodaerejét.

A „Pesto alla genovese” a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevője, gyakorlatilag egy bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz. Számos változata ismert, és bár a bazsalikomos eredeti recept utánozhatatlan, egy – a hagyományos magyar konyha által is kedvelt – fűszernövényünk képes lehet felvenni a versenyt! Így készül a petrezselyem-pesto: pirítsunk meg 100 gramm pisztáciát és 50 gramm diót. Ezeket robotgépben aprítsuk fel, adjunk hozzá 200 ml hidegen sajtolt olajat, egy citrom levét, 4 gerezd fokhagymát, sót, borsot és a fő alkotóelemet, 200 gramm friss petrezselymet. Alaposan dolgozzuk össze, és már fogyaszthatjuk is!

Zöld mártás: egy mogyoróhagymát, két gerezd fokhagymát, 30 gramm bazsalikomot, ugyanennyi petrezselymet és koriandert robotgépben dolgozzunk össze egy citrom levével és 30 ml olajjal. Mogyoróhagyma híján helyettesíthetjük vöröshagymával is, de abból egy kisebb fej fele is elég lesz. Nudlihoz, bármilyen tésztához, halakhoz és húsok mellé is tálalhatjuk.

Csomborpálinka: 30 gramm izsópot és 100 gramm csombort gondosan aprítsunk fel, és tegyük üvegbe. Törjünk rá 10 gramm szemes tarkaborsot, és két kis gerezd fokhagymát. Öntsük fel vodkával vagy ginnel, sötét helyen öt hétig érleljük, majd szűrjük le! Az így kapott ital pozitívan hat az emésztőrendszerre, fertőtlenítő és élénkítő hatású.

Kakukkfüves keksz: vegyük elő kedvenc vajas kekszreceptünket! Az elkészített kekszalapba keverjünk egy evőkanál kakukkfüvet, két kezeletlen citrom reszelt héját, a citromok levét, pár szem kardamommagot, vagy fűszerezzük őrölt kardamommal. Nyújtsuk, szaggassuk és süssük enyhe pirosodásig, de ne tovább!

Már kávézók kínálatában is fel-fel bukkan a tejszínes menta-latte. Otthon is összedobhatjuk hát: készítsünk el egy mentateát, szűrjük le. Erre főzzünk espressot, utána szórjuk meg kardamommal, arab fűszerekkel és kókusszal, végül keverjünk bele az egykori francia gyarmatosítók manapság is minden marokkói delikát-üzletben kapható gesztenye-pépjéből. Ha ez a recept túl bonyolult vagy ijesztő lenne, kezdésnek próbáljuk ki a mentás tejet: fél liter tejben főzzünk fel 4-6 mentahajtást- a menta intenzitásától függően. Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is, érdekes párosítás!

 
Miskolczi Bogi

Rozmaringszirup: fél liter vízből és fél kg cukorból szirupot főzünk, amiben 5-6 rozmaringágat is forralunk, körülbelül 8-10 percig. Hagyjuk kihűlni, szűrjük át, és kész is van a rozmaringszirup, amellyel süteményeket ízesíthetünk, teába csorgathatjuk!

Jöhet aztán a savanyúság, vasfűvel az élen. Egy nagy üvegbe rétegezzünk a következő fűszerekből: kapor, csombor, majoránna, torma, vasfű, fokhagyma és bors. Meggyfa- vagy szőlőlevéllel egészítsük ki, majd pakoljunk a tetejére zöldségeket: érkezhet uborka, paprika, hagyma, kis dinnye, zöld paradicsom esetleg cukkini is. Újabb fűszercsomag, újabb levelek, majd ismét egy zöldségréteg. Ezt folytassuk addig, amíg az üveg meg nem telik. Készítsünk rá felöntőlevet, még forrón töltsük meg vele az üveget és dunsztoljuk. Fogyasztás előtt érdemes kicsit érni hagyni.

Zsályamártás: A zsályaleveleket aprítjuk és körülbelül 50 gramm zsiradékon megpirítjuk. Ugyanannyi gramm lisztet adunk hozzá, mint amennyi a zsiradék, majd világosra pirítás után felöntjük fél liter forró vízzel, alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kevés szerecsendióval ízesítjük. Kitűnő kísérője húsoknak, vadasokhoz különleges fogás.

Fűszernövényeink zamatát az év legnagyobb szakaszában élvezhetjük, akkor is, ha nincs kertünk. Cserépben nevelhető fajták a fokhagyma, kapor, kakukkfű, csombor vagy borsikafű, citromfű, édeskömény, bazsalikom, menta, lestyán, tárkony, rozmaring, szurokfű és a zsálya is. Szobában is tartható a borsmustár, kakukkfű, menta, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, zsálya és a citromfű is. Kísérletezzünk bátran!

Ajánljuk még:

TERMÉSZETES GYÓGYULÁS: EZEK A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYEK GYOMORPANASZOKRA
MÁJTISZTÍTÁS FELSŐFOKON: KAKTUSZFÜGE, KÁVÉ ÉS A TÖBBIEK
COVIDOS BETEGEK OTTHONI ÁPOLÁSA: EZT TEDD, ÉS EZT NE!

Tanuljunk meg szaunául – avagy szaunakultúránk van, volt és lesz!

Hajlamosak vagyunk bizonyos dolgokat szinte kizárólag az év egyes meghatározott pontjaihoz kötni. Bejglit vagy mézeskalácsot süthetnénk egész évben, mégis szinte kizárólag a karácsonyi ünnepkörben kerülnek az asztalunkra, ahogyan az amúgy fenségesen ízletes ecetes torma–tojás–sonka trióval is legtöbbször csak húsvétkor találkozunk. A szaunázás és a téli időszak kapcsolata esetében egészen egyszerű a magyarázat: kinn hideg van, a szaunában pedig nagyon meleg!

 

Már követem az oldalt

X