Egészség

Covidos betegek otthoni ápolása: ezt tedd, és ezt ne!

Mikor hívjunk mentőt? Milyen vitaminokat szedjünk? És hogyan érdemes kúrálni magunkat? A szakértő válasza.

Milyen gyógyszerekkel csillapítsunk lázat koronavírus esetén? Szedjünk-e vitaminokat, köhögésre gyógyszert Covid alatt? Szabad-e párásítani, illóolajat használni? Szedjünk-e vérhígítót? Hogyan történjen otthon a betegek elkülönítése? Mikor hívjunk mentőt? Milyen szövődményei lehetnek a vírusnak? Kik a legveszélyeztetettebbek, és miért fontos a hason fekvés? Ezekre a kérdésekre válaszol Dr. Jáksó Krisztián, a pécsi Koronavírus Ellátó Központ Intenzív Osztályának klinikai főorvosa egy videóban. Válaszai alapján összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat.

LÁZCSILLAPÍTÁS

A lázat ugyanúgy csillapítsuk, ahogy máskor. Vagyis: 38 fok alatt egyáltalán nem kell csillapítani, hiszen ilyenkor a szervezet így harcol a kórokozókkal. Viszont a 38 fölötti, tartós lázat csillapítani kell, időseknél és gyerekeknél ugyanis szövődményeket okozhat.  

KÖHÖGÉSCSILLAPÍTÁS

A koronavírus általában száraz köhögéssel jár, ez egy védekezési reakció a szervezet részéről, teljesen normális, ha jelentkezik ez a tünet. Ha túlzottá válik, azt lehet csillapítani, de a köptetőt, nyákoldót erre a száraz köhögésre nem ajánlják.  

VITAMINOK

Covid fertőzés esetén bizonyítottan hatásos a C-és a D-vitamin. C-vitaminból 3-szor egy grammot, D-vitaminból napi 2000 egységet ajánlanak. Az ásványi anyagok közül a szelén és a cink használata mellett és ellen sincs bizonyíték. A szakemberek nem ellenzik ezek használatát.

PÁRÁSÍTÁS

A párásítást semmiképp sem ajánlja az orvos, mivel a Covid cseppfertőzéssel terjedő vírus, a fertőzőképessége és az életben maradási képessége többszöröse egy hagyományos influenzavírusnak. A párásítás, porlasztás cseppképződéssel jár, ez pedig

sokszorosára növeli a vírus szóródását és életben maradását is.

ILLÓOLAJOK

Az illóolajok használatát nem tiltja a szakember, de hangsúlyozza: az illóolajok egy része irritálhatja a légutakat. Ezt az eleve gyulladt, gyulladásban lévő közeget még egy külső, esetleg számára ismeretlen kémiai illóanyaggal, molekulával újra irritálni, nem biztos, hogy szerencsés. 

ELKÜLÖNÍTÉS, FERTŐTLENÍTÉS

Vannak olyan egyszerű módszerek, amivel csökkenthetjük a fertőzés átvitelének lehetőségét. Ha meg lehet oldani, érdemes külön hálószobában aludni a fertőzött családtagnak, hiszen éjszaka nem viselünk maszkot. Emellett fontos, hogy – amennyiben közösen használjuk a fürdőt és a wc-t – minél gyakrabban fertőtlenítsük. Semmiképp se használjuk a törölközőket közösen, és a beteg által használt ágyneműt, törölközőket 90 fokon mossuk. A vasalásnak pedig nincs párja.

SZELLŐZTETÉS, MOSÁS

A szellőztetés tisztítja a levegőt, így jót tesz. Arra kell törekedni, minél kevesebb pára legyen a helyiségekben. 

VÉRHÍGÍTÓ

Az intenzív osztályra került betegeknél használják a véralvadásgátlókat, terápiás dózisban. Otthon azonban semmiképp se kezdjék el használni, hiszen akár egyetlen dózis a következő négy-nyolc órára nagyon komoly vérzésveszélyt okozhat! Véralvadásgátló injekciót vagy gyógyszert

csak és kizárólag kifejezetten háziorvos utasítására és engedélyével használjunk.

MIKOR HÍVJUK A HÁZIORVOST?

Fontos a folyamatos kapcsolattartás a háziorvossal, aki nyomon tudja követni a beteg állapotváltozásait, a tünetek esetleges súlyosbodását, szükség esetén módosíthatja a gyógyszeres kezelést. A vény nélküli gyógyszerekről, további gyógyhatású készítményekről is lehet egyeztetni vele.

MIKOR HÍVJUNK MENTŐT?

Hirtelen rendkívül alacsony vérnyomás, zavartság, extrém fáradtság, csillapíthatatlan láz vagy a kezdeti tünetek rendkívüli mértékű súlyosbodása esetén nagy valószínűséggel szükségessé válik a kórházi kezelés. Ilyenkor kell felhívni a mentőszolgálatot.

PIHENÉS, HASON FEKVÉS

A beteg annyit feküdjön és pihenjen, amennyi jólesik, és fontos, hogy minél többet feküdjön hason. A hason fekvés ugyanis tehermentesíti a tüdőnek azon részeit, amik állandó hanyattfekvéskor folyamatosan terhelődnek. A kórházi intenzív terápiában már bebizonyosodott, hogy ez hatásos.

TÜRELEM

Fontos, hogy adjunk időt! Legyünk türelmesek, mert a gyógyulás tüdőgyulladás nélkül is hetekbe telik, és az is idő, mire újra a korábbiak szerint tudja magát terhelni egy betegségen átesett személy. A legfontosabb cél az, hogy mindenki túlélje a vírust, meggyógyuljon és szép nyugodtan, fokozatosan, de újra teljes értékű életet élhessen.

Nyitókép: engin akyurtUnsplash

Ajánljuk még:

Nosztalgiával gondolsz vissza a karanténra? Nem meglepő!

Az elmúlt egy hétben többször is hallottam barátokat, ismerősöket vágyakozva beszélni 2020-as tavaszi bezártságáról. Kiderült, hogy többen vagyunk, akik nosztalgiával tudunk visszagondolni erre az időszakra, amikor együtt lehettünk egész nap azokkal, akiket szeretünk, otthonról lehetett dolgozni, sokat lustulni, a gyerekkel egy légtérben lenni, még ha ő tanult is. Nincs baj velünk!

 

Már követem az oldalt

X