Egészség

7 olcsó módszer az időskori szemproblémák megelőzésére, késleltetésére

Éveink előrehaladtával, különösen ötven év felett jelentősen növekednek látásproblémáink, és a szemünkkel kapcsolatos fájdalmaink, diszkomfortérzéseink. A háttérben különféle okok húzódhatnak, a cukorbetegségtől a zöldhályogig, a szürkehályogtól az egyszerű szemszárazságig, a öregszeműségtől (presbyopiától) a hátsó üvegtest leválásig (PVD-ig). De az is lehet, hogy a háttérben lelki okok állnak. Ebben a cikkben azt foglaljuk össze, milyen ingyenes, de hatékony módszerekkel őrizhetjük meg szemünk jó állapotát, minél hosszabb ideig.

1. A napszemüveg fontossága

Gyerekkorunkban megtanítják nekünk, hogy ne nézzünk a Napba, de a túlzott napfény önmagában is rontja a szemünket, illetve növeli a szürkehályog kockázatát. Mindezért nem kérdés a napszemüveg viselése, de azt kevesebben tudják, hogy a legjobb a dioptriás napszemüveg. Így a szemünk a megszokott látási élménnyel rendelkezik, és nem kell erőltetnünk. Ezzel együtt a másik veszély az UV-sugárzásban rejlik, tehát ilyen irányú védelemmel ellátott lencséket érdemes választani. Ha nem szeretjük valamiért a napszemüveget, kérhetjük a színtelen szemüveglencsét is UV-szűrő bevonattal.

2. Rendszeres szemvizsgálat

50 év felett évente egyszer akkor is el kell mennünk szemészetre, ha úgy érezzük, minden rendben van. A különféle vizsgálatok ugyanis egészen kezdeti stádiumban kimutathatják a látásromlást. Fontos kiemelni, hogy a rossz látás növeli az esések kockázatát is!

3. A napi 6-8 óra alvás fontossága

Az alvás nemcsak pihenteti a szemünket, hanem ilyenkor a szemben felgyülemlett por és füst egy része is kitisztul – ezt jelzi a szem sarkában reggel felgyülemlett, önmagában nem kóros váladék (rheum). Amennyiben keveset alszunk, a szemünk kipirosodik, megduzzad és kiszáradhat. A szemszárazság sokkal komolyabb probléma, mint azt elsőre gondolnánk, már a szúró, égető érzés első fázisában kezelendő – leginkább vény nélkül kapható szemcseppel – ugyanis komolyabb szembetegségek előfutára lehet.

 4. Megfelelő otthoni világítás

Szemünknek kétszer-háromszor annyi fényre van szüksége hatvan éves korunk körül, mint húszévesen. Fontos, hogy ez elsősorban természetes fény legyen, tehát próbáljuk meg tevékenységi helyünket az ablak közelébe átrakni. Az is lényeges, hogy közvetlenül azt a felületet világítsa meg a fény, amit nézünk, tehát ne valamilyen felületen szórodjon. Tévénézés közben a lámpák fénye se verődjön vissza a tévé képernyőjéről. A legjobb, ha a lámpákat a TV-képernyő két oldalára rakjuk, arányosan, de nem felénk irányulva. Az is megoldás, ha a fényforrás mögöttünk van, de nem a képernyőre irányítva.

 5. A dohányzás vége

A dohányzás a kutatások szerint legalább négyszeres mértékben növelheti az időskori makuladegeneráció (szemfenéki meszesedés, sárgafolt-sorvadás, AMD) és a szürkehályog kockázatát. Ezenfelül a füst hozzájárul a szem kiszáradásához is. Annak a dohányosnak komolyan gondolnia kell a leszokásra, akinél már diagnosztizáltak különféle szembetegségeket.

 6. Együnk egészségesen

A kiegyensúlyozott étrend többek között a látásunknak is jót tesz. A szakemberek különösen az A-vitamin és az Omega3 zsírsavak fontosságát emelik ki. A makula-degeneráció elkerülése kapcsán a C-vitaminban gazdag ételek (kivi, eper, paprika, papaya, narancs), valamint antioxidánsokban, béta-karotinban és luteinben gazdag ételek (édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, spenót, tök, brokkoli és kelkáposzta) fogyasztását hangsúlyozzák.

 7. Pihentessük a szemünket

Ha a munkánk miatt vagy akár a szabadidőnkben sokat nézzük a képernyőt, fontos, hogy rendszeresen, egy óra után legalább negyed órára tartsunk szünetet, mert a monitor bámulása megterhelheti a szemet. A rendszeres fejfájás számítógépes munka közben és utána intő jele lehet egy kezdődő szembetegségnek is, ezért nagyon komolyan kell venni. Amerikában a látásszakértőknek még ennél is szigorúbb javaslatuk van: az úgynevezett 20/20/20 szabály szerint 20 percenként fókuszáljunk valamire a monitoron kívül legalább 20 másodpercig, de az legyen legalább 20 láb (6 méter) távolságra.

Ezekkel a hasznos és egyszerű megoldásokkal folyamatosan vigyázhatunk szemünk jó állapotára, és elkerülhetjük a időskori komolyabb szembetegségeket. Ugye megéri ez az apró figyelem?

Ajánljuk még:

Gyógyír külsőleg és belsőleg is: kedvenc őszi olajaink

A természet kincsestára megannyi értékes, egészségmegőrző kincset tartogat számunkra – és ezt a lehetőséget érdemes kihasználnunk. A teák, tinktúrák, elixírek és táplálékkiegészítők világán túl van egy olyan csoport, ami nem jut elég figyelemhez, pedig használatuk nagymértékben segítheti szervezetünk támogatását: a növényi olajoknak mind a konyhánkban mind a fürdőszobánkban helyet érdemes szorítani, ugyanis külsőleg és belsőleg is jót tesznek az egészségünknek!

 

Már követem az oldalt

X