Egészség

7 illóolaj, ami segít megteremteni a testi-lelki egyensúlyt

Ép testben, ép lélek – tartja a mondás. Régóta tudjuk, hogy mennyire igaz ez, milyen súlya van a helyes és változatos táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, a kikapcsolódásnak. Azonban van itt még valami, ami jobbá teheti a hétköznapjainkat: a legkülönbözőbb aromákkal bíró illóolajok, amikbe igen könnyű beleszeretni.

Az illóolajok tömény, lipofil – zsírban oldódó – és általában vízzel nem keveredő folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak. Növényekből vonják ki őket, majd desztillációval, vagyis lepárlással, hidegen sajtolással állítják elő, így illatuk megőrzi a növény sajátját. Az illóolajok nevüktől eltérően azonban nem konkrét olajok, ugyanis legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal elpárolognak, és nem hagynak nyomot, szemben az olajokkal. Fényre, hőre, levegőre érzékenyek ezek az illékony folyadékok, de alkotórészeik miatt jelentős gyógyhatással is bírnak. 

Az illóolajokat leginkább a parfümériákban, a kozmetikumokban, a gyógyszer-, valamint az élelmiszeriparban használják. Legtöbbször a légtérbe párologtatva, közvetlenül inhalálva, szájon át hígítva, kenőcsökbe, krémekbe vagy bedörzsölőkbe keverve alkalmazzák őket. Hatásukat több úton is kifejtik: egyrészt testet stimuláló hatóanyagként, másrészt az illatok révén, amik visszaadják a gondtalan perceket, pillanatokat és emlékeket azokról az időkről, időszakokról, amikor nyugodtak, egészségesek és kiegyensúlyozottak voltunk. Legnagyobb előnyük az, hogy képesek helyreállítani a testünk harmóniáját, ha azt túlstimuláljuk – ezzel együtt pedig a lelkünk is képes a helyére kerülni. Erre épít az aromaterápia.

Na de mi is az az aromaterápia?

Az aromaterápia egy holisztikus gyógykezelés, amelynek során természetes növényi kivonatokat használhatunk az egészség és a jólét elősegítésére. Ma már művészetként és tudományként is tekintenek rá. Az utóbbi időben egyre több elismertetést kapott a tudomány és az orvostudomány területén is, mert miközben a modern élet elválaszt bennünket a természettől és a növényektől, az illóolajok újra összekapcsolhatnak vele.

Jótékony hatásait otthon is élvezhetjük: legegyszerűbb, ha valamilyen formában a levegőbe juttatjuk a kiválasztott, jó forrásból származó, természetes alapú cseppeket, az orrunkon keresztül ugyanis azonnali hatást fejtenek ki nemcsak a szervezetünkre (a légutakra, a tüdőre, az immunrendszerre), de a lelkiállapotunkra is.

Az illóolajok különféle célra is alkalmazhatók:

  • könnyedebbé teszik a pihenést, a kikapcsolódást és az ellazulást
  • képesek megtisztítani a zavarodott, sok információval telített elmét
  • enyhítik a depresszió és a szorongás tüneteit
  • lazítanak az izmokon, izomlázon
  • segítenek az álmatlanságon
  • segítik a légzést
  • javítják a bőr egészségét
  • segítenek mielőbb túljutni a náthán és az influenzán
  • és még a libidót is növelhetik.

Ha kedvet kaptál kipróbálni az illóolajokat, kezdésnek a klasszikusok közül ezeket ajánlom:

1. Levendulaolaj: enyhíti a szorongást és csökkenti a hangulatváltozásokat. Használhatod masszázsolajként, enyhén rápermetezheted az ágyneműre, vagy stresszes időszakban az is segíthet megnyugodni, ha csak párologtatsz néhány cseppet a szobában olvasás vagy filmnézés mellé.

2. Borsmentaolaj:  ez egy energetizáló illat, amelyet az elme stimulálására használnak. Lélegezd be az aromáját diffúzor használatával és illatosítsd vele bátran a szobádat is. Ezenkívül a helyi alkalmazásának vírusellenes, antimikrobiális, gombaellenes és fájdalomcsillapító tulajdonságai is vannak.

3. Bergamottolaj: segít az érzékszervek felélénkítésében. Használd ezt az olajat stressz, izgatottság és szorongás kezelésére. Cseppentsd a fürdővizedbe, használd masszázsolajként vagy ruhapermetként.

4. Citromolaj: segíti a kikapcsolódást, javítja a memóriát és enyhíti az emésztési zavarokat.

5. Mirhaolaj: hasznosnak bizonyulhat a bőr tisztításában és az érzelmek megnyugtatásában is.

6. Citromfűolaj: tisztító és tonizáló hatással van a bőrre, ideális a masszázskezeléshez. A citromfű csípős aromája emellett fokozza a tudatosságot és elősegíti a pozitív gondolkodást is. 

7. Eukaliptuszolaj: csillapítja a lázat, segít a megfázás, az influenza, a hörghurut és az arcüreggyulladás tüneteinek enyhítésében, és csillapítja a köhögést. Kelések, pattanások is hatásosan kezelhetők vele.

Viszont fontos tudni: mindenki másképpen reagálhat az illóolajokra, ami az egyik embernél javulást okoz, másnál lehet, hogy hatástalan, vagy éppen káros. Ezért bármely olaj használatánál nagyon körültekintőnek kell lenni. Egyiket se alkalmazzuk belsőleg, vagy közvetlenül a bőrön keresztül! Vegyítsük őket a megfelelő, csomagoláson jelzett módon.

Ha pedig készítenél otthon légfrissítőt, levegőtisztítót, azt ez alapján a recept alapján megteheted:

Niytókép: Jopeel Quimpo on Unsplash
Felhasznált irodalom: ITT, ITT és ITT

Ajánljuk még:

EZEKKEL AZ ILLÓOLAJOKKAL ŰZD EL A BAKTÉRIUMOKAT ÉS A STRESSZT!
ÍGY VÍRUSMENTESÍTHETED A GYEREKSZOBÁT
5 MELEGÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY, AMI MINDIG LEGYEN OTTHON A TÉLEN

 

Már követem az oldalt

X