Egészség

5 melegítő gyógynövény, ami mindig legyen otthon a télen

A hagyományos magyar népi gyógyászat egyik alapelve a hatás-ellenhatás egyensúlyának megőrzésére való törekvés. A felfedezés a világon mindenhol ugyanez, Kínában ezt az elvet jin és jang egységének nevezik. De a népi vonalon maradva maradjunk a dagadó példájánál: ha a hasalja nem tartaná össze a fűszeres tölteléket, az igen hamar szétfolyna, de a disznó hasfalát sem hívnánk dagadónak, ha nem kerülne bele a töltés…

Ilyenkor télvíz idején például szervezetünket számos hűvös, nedves behatás éri, amik hatására testünk hasonló tüneteket produkál: folyik az orr, fáj a torok, fázik a kéz és a láb. Mivel a hideg mértékét általában nem tudjuk csökkenteni, az egyensúlyi állapot megőrzése érdekében egy dolgot tehetünk: legalább annyi meleget adunk szervezetünknek, mint amennyi hűtést kap máshonnan!

Ha hideg van, öltözzünk fel rendesen – mondták régen, de egy másik megoldás lehet, ha egy kicsit serényebben kezdünk mozogni! Az aktívabb izommunka egyúttal a keringési rendszert is élénkíti, ami ezáltal a test külső zónáiban található hajszálerekbe is több friss vért juttat. A belső szervek friss oxigénnel való ellátása, valamint az izommunka által termelt hő még a legfázósabb embereket is hamar felmelegíti. 

A magyar nyelv a paprika által kiváltott ízt erősnek, csípősnek nevezi, a nyugati és angolszász vidékek népei ugyanezt inkább a „forró” (hot) kifejezéssel illetik. S bár a fűszerek égető íz-hatását éppúgy a csípős szóval jellemezzük, mint a fagyos téli levegőt, szervezetünk vonatkozásában előbbi – az angolszász szóhasználathoz közelítve – mégis inkább fűtő hatással bír.

A karácsonyi ünnepkör süteményein már túl, de még a forraltbor-szezon közepén a jól ismert melegítő fűszerek (fahéj, szegfűszeg, kardamon) helyett vegyünk sorra néhány olyan, talán kevésbé ismert gyógynövényt, melyek tél idején is segíthetik szervezetünk hőháztartását:

Tán nem véletlen, hogy Erdély hűvösebb vidékein számos ételben és italban találkozhatunk az ott csombornak nevezett borsikafűvel. A méretében és megjelenésében a kakukkfűhöz hasonló, apró növényke leveleinek íze rendkívül intenzív, nevéből is kikövetkeztethető módon erősen borsos. A szinte csípős ízű növényt nemcsak teákban, de fűszerként levesekben és húsos ételekben is használhatjuk.

Téli italokban egészen különleges, fűszeres összetevő!

Előbbinél jóval szelídebb ízvilágú, mégis melegítő hatású gyógynövény a szoptatós édesanyák által bizonyára ismert édeskömény. Bár alapesetben az érett termésekből készített főzetét a tejelválasztást serkentő hatása miatt elsősorban kisgyermekes anyáknak szokták javasolni, hideg időben mégis bárki teájának hatékony összetevője lehet. Édeskés, de mégis fűszeres ízvilága a termések illóolaj-tartalmának köszönhetően már akkor is jól érzékelhető, ha a teakeverékekhez csak kis mennyiségben adagoljuk.

Immunerősítő teakeverékek szinte kötelező összetevője a csipkebogyó, melyet téli időben almahéjjal vegyítve átmelegítő teák alapanyagaként is kiválóan hasznosíthatunk. Fanyar íze a csípős-fűszeres gyógynövényekhez hasonlóan serkenti az emésztést és az anyagcserét, ráadásul magas vitamintartalma miatt a szervezet védekezőképességét is erősíti – ennek egy külön cikket is szenteltem már.

Bár vírusölő hatása miatt az elmúlt hónapokban amúgy is reflektorfénybe került a fokhagyma, a téli hónapokban ettől függetlenül is érdemes fogyasztani. Biztosak lehetünk benne, hogy miközben egy jóféle gerezd fokhagyma csípőssége szépen lassan egészen a tarkóig kúszik, eszünkbe sem fog jutni a vacogás…

Végezetül egy gondolat erejéig ejtsünk szót a különféle alkoholos italokról is, melyeket bár szívesen fogyasztunk a téli hidegben, nagyobb mennyiségben mégis inkább a fázást segítik! Míg például egy erősebb pálinka kisebb mennyiségben fogyasztva lokálisan serkenti a nyálkahártyák vérellátását, a nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol a szervezet egészében szűkíteni fogja az ereket, ami pedig árt a keringés hatékonyságának, áttételesen a testhőmérséklet csökkenéséhez vezethet.

Ajánljuk még:

Eléggé figyelsz kerted jelzéseire? A fák állapotukról is mesélnek, csak észre kell vennünk!

A gyümölcsész kertjében nem klónok sorakoznak katonás rendben, hanem a kertnek otthon adó táj különféle fajtáit találjuk látszólagos összevisszaságban ültetve. A kert-ember saját gyermekeiként szereti, óvja és gondozza a rá bízott fákat, melyeket ismer, szeretget, sőt igen gyakran beszél is hozzájuk. Ismeri őket, és ahogy a szülő a gyermekre nézve azonnal látja, ha az kibillen egyensúlyából és valami betegség, szomorúság, vagy éppenhogy öröm közelít, úgy a kert-ember is figyeli és látja fáinak állapotát. A fák állapotára az általuk mutatott jelzések alapján tud következtetni, hogy aztán tettekkel segítse a rá bízott növényeket.

 

Már követem az oldalt

X