Család

Jöhet eső, jöhet korlátozás: 5 játék, amikkel a négy fal között is lefoglalhatod kutyád!

Nem csak a kijárási korlátozás, de rossz időjárás esetére is érdemes megjegyezni az alábbi szuper játékokat, amikkel lefoglalhatod kutyád akár a lakásban is.

Szerencsére a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás csak annyiban változtatja a kutyasétáink megszokott rendjét, hogy kutyás barátainkkal nem, vagy csak azt a bizonyos 2-3 méteres távolságot megtartva találkozhatunk. A megszokott kutyafuttatói birkózások, a kutyaiskolai feladatok és sportedzések azonban most hiányoznak kutyánk fárasztási repertoárjából. Ezeket egy kicsivel hosszabb sétával nem tudjuk kiváltani, hiszen a feladatok, az új trükkök tanulása nem csak kutyánk testét, hanem szellemét is átmozgatja.

Nem kell azonban kétségbeesni, mert a négy fal között is kivitelezhetünk olyan feladatokat, játékokat, amik nekünk és kedvencünknek is remek szórakozást fognak nyújtani. Az alábbiakban bemutatottak között van egy kis tanulás, egy kis „torna”, így garantáltan jól is fogunk szórakozni, és el is fogunk fáradni – legalábbis kedvencünk biztosan! A feladatokat érdemes megjegyezni, elmenteni, hiszen bármikor adódhat egy esős, szeles nap, amikor a szükségesen kívül se kutyánk, se mi nem szívesen töltünk el több időt odakint: ilyenkor jó előhúzni ezeket a játékokat a kalapból!

Mire lesz szükség?

  • Néhány flakon vagy palack (Természetesen ezek mással is kiválthatóak, legyünk kreatívak! Érdemes azonban nem törékeny dolgot választani!)
  • A felmosó vagy a seprű nyele
  • Pléd
  • Motiváló finomságok, jutifalatok

Mielőtt kezdenénk: fontos, hogy semmit ne erőltessünk! Ha nem megy, vagy látjuk kutyánkon, hogy nincs kedve az egészhez, ne nyaggassuk hosszan, ezzel csak negatív élményt szerzünk mindkettőnknek! Ilyenkor pihentessük a dolgot, és próbáljuk meg később!

  1. Szlalom

Az akadály: legalább négy palackot vegyünk elő: ezek lesznek majd a bóják. Töltsük meg őket vízzel, így nehezebben borulnak fel, ha hozzáér kedvencünk. Úgy helyezzük el őket, hogy kutyánk kényelmesen elférhessen közöttük! Különösen fontos ez félős kutya esetében: a felboruló flakontól megijedhet!

A feladat: fogjunk pár jutalomfalatot a kezünkben, ezek segítségével vezessük át kedvencünket a bóják között. Kezdetben minden kerülés után dicsérjük meg és adjunk neki egyet. Társítsuk a „szlalom” vezényszót a feladathoz!

Ha már jól megy az egyik irányba a feladat, toldjuk meg a visszairánnyal is!

  1. Ugrás

Az akadály: előny, ha találunk olyan flakont, aminek esetleg füle is van (például mosószeres), de ha nincs, az sem baj, hiszen egy késsel, vagy ollóval is „meglékelhetjük” a flakonunkat. A lényeg, hogy a két flakonra rá tudjuk így vagy úgy helyezni a felmosónyelet: már kész is az akadályunk! (Gondoskodjuk arról, hogy kellően le legyen súlyozva a bójánk, hogy ne boruljon fel könnyen!) Vegyük figyelembe kutyánk méretét az akadály építésekor: ne legyen neki se túl magas, se túl alacsony! (Legyünk felelős gazdik: ha kutyánk egészségi állapota miatt nem jó neki az ugrálás, ezt a feladatot ne kérjük tőle!)

A feladat: ha kutyánk nem ismeri az akadályátugrás feladatot, bemelegíthetünk azzal, hogy a két bója közé a földre fektetjük a rudat, majd a szlalomhoz hasonlóan jutifalattal átvezetjük rajta kutyánkat. Ezután már emelhetünk a rúdon, hogy kedvencünknek ugrania kelljen. Társítsuk hozzá a „hopp” vezényszót – vagy bármi hasonlót, ami nekünk tetszik.

  1. Átbújás, kúszás

Az akadály: két puffot vagy széket terítsünk le egy pokróccal. Először úgy, hogy a pokróc alatt még át lehessen látni, később egyre lejjebb engedhetjük a szélét.

A feladat: kutyánk az akadály egyik, mi a másik oldalán. Mivel a pokrócunk még nem lóg le teljesen, látjuk egymást: hívjuk át, a „bújik” vagy „kúszik” vezényszót társítva. Ahogy egyre bátrabban kúszik át, egyre lejjebb engedhetjük a pokrócunkat.

  1. Kerülés

Az akadály: egy vízzel töltött flakon

A feladat: a fentiekhez hasonlóan vezetéssel mutassuk kutyánknak az utat, hogyan kerülje meg a bóját. Társítsuk a „kerül” vagy „körbe” vezényszót! A feladat tanulásakor mindig ugyanabba az irányba kerültessük meg vele a bóját, hogy egyértelmű legyen számára, mit várunk tőle. Ahogy egyre jobban megy a feladat, növelhetjük a távolságot köztünk és a megkerülendő tárgy között.

  1. Kombináljunk!

Ha a fenti feladatok már kisujjból mennek, kombináljuk őket! Ahogy kutyánk szépen tanulja a feladatokat, a hozzájuk tartozó vezényszavakat, elhagyhatjuk a folyamatos jutalomfalat-osztást, és csak a feladat végén adjuk neki! Természetesen a dicséret ettől még osztható, sőt kell is!

Ha videón is szeretnéd látni a feladatok helyes végrehajtását, kattints IDE!

Fontos!

Mértékkel a jutifalatokkal! Ha nem akarjuk, hogy kutyánk a korlátozások végére guruljon, figyeljünk oda az eledel mennyiségére! A vacsorájának mennyiségének adagolásakor vegyük számításba a napközben elfogyott jutifalatok mennyiségét is!

Együttműködésben a kutyabaráthelyek.hu oldallal.

Ajánljuk még:

HALÁLON TÚL IS HŰ: EGY KUTYA SZÍVSZORÍTÓ TÖRTÉNETE

HÁROM ALAPSZABÁLY, HA KUTYÁVAL VAGY HOME OFFICE-BAN

ALAPSZABÁLYOK, HA ELHAGYOD A HÁZAT – KUTYASÉTÁLTATÁSI KARANTÉNKISOKOS

 

 

Már követem az oldalt

X