Család

Három alapszabály, ha kutyával vagy home office-ban

A #MaradjOtthon felhívásoknak és a home office lehetőségének van egy igencsak pozitív vonzata: egész nap együtt lehetünk négylábú családtagunkkal! Kedvenced feltehetően szintén kitörő örömmel fogadja az egész napos otthonlétet, a home office-t, és legszívesebben egész nap játszana... 

A járvány gyökeresen megváltoztatta az életünket. Felborította az egész sakktáblát, az összes jól bevált, rutinná alakult teendőnket újra kell gondoljuk. A hétköznapok teljesen átalakultak, kezdve azzal, hogy otthonról dolgozunk. Kutyásként ennek máris érezzük a nagy előnyét: végre egész nap mellettünk lehet kedvencünk, nem kell hosszú órákra egyedül hagynunk azon aggódva, vajon minden rendben van-e vele, vagy épp unalmában nem bontja-e le a nappalit. Akár a túlórákat is könnyebben vesszük így, hiszen nem kell sietnünk haza kutyánk miatt. 

Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy ugyanúgy munkanapunk van, ugyanúgy „irodában” vagyunk. Csak épp otthon, amitől minden bizonnyal kutyánk is rettentően boldog lesz, és különösen az első napokban fel is lesz pörögve. Szeretne sokat játszani, a gazdi kegyeit keresni, ölébe feküdni… Egyszóval imádná, ha a gazdi csak és kizárólag vele foglalkozna. De mivel ez nem így megy, érdemes rendszert vinni az otthon töltött munkanapokba is, mely saját hatékonyságunkat is segíti, valamint kutyánk számára is könnyebbé teszi az új helyzetbe való beilleszkedést.

Legyen napirend – a munkában és a kutyázásban is

Legyen a home office-ban is munkaidőnk, amit szigorúan tartsunk is be! Munka előtt, ahogy eddig is megszoktuk, sétáljunk egyet kutyánkkal. Az órát azonban figyeljük, érjünk időben haza, kezdjük a munkát pontosan, koncentráljunk a napi feladatainkra, hogy mielőbb kipipálhassuk azokat. 

Iktassunk be szüneteket is, hiszen erre a szervezetünknek szüksége van. Rövidebb szünetben nyújtózzunk, szellőztessünk ki, játszunk kicsit kutyusunkkal. Ebédszünetben tartsunk egy rövidebb egészségügyi sétát a kutyával, a napsütés, a levegő minket is felfrissít! Délután is a munkáé legyen a főszerep – bár nyakunkon a tavaszi jó idő, ne csábuljunk el: előbb fejezzük be a munkát, utána induljunk el a délutáni sétára! Az óraátállítás a barátunk: végre sokáig világos van, így nem fogunk lemaradni a napsütéses órákról. Ha tehetjük, délután inkább a természetbe menjünk, mindenkinek jót tesz a változatosság!

A napirend segít, hogy gördülékenyen teljenek az otthoni munkanapok, és a kutyánknak is jót tesz, hogy kiszámítható a rendszer, így ki tudja várni a játék és a séta idejét. Nem mellesleg a mostani rend segíteni fog a régi rutinba való visszazökkenésbe is, miután lecsengett a járvány. 

Koncentráljunk arra, amire!

Ne hagyjuk figyelmünket tízpercenként elkalandozni kedvencünk irányába, ha épp dolgozni kellene. Igen, minden pillanatban képes valami cukiságra, vagy épp viccesen lehetetlen testhelyzetbe fordulni alvás közben, azonban ha csak rá figyelünk, nem fogunk haladni a feladatainkkal. 

Könnyű elkalandozni és pillanatoknak tűnő negyedórákat eltölteni apróságokkal. Kutyánk felkel, vakarózik egyet, és hopp, nézd mennyi szőr lett a parkettán, gyorsan összesöpröm… Nem! Minden ilyen dolog várhat a nap végéig. Válasszuk szét a munkát a háztartásra, kedvencünkre, minden másra szánt időtől!

Legyen mindenki a helyén!

A munka alatt küldjük a saját helyére kutyánkat: lehet ez az ágy, a saját fekhelye, vagy épp a kanapé, mindegy. A lényeg, hogy tisztában legyen vele, amíg a gazdi dolgozik, addig számára a pihenés ideje van. Kutyánknak is szüksége van a nyugalomra, ha nem tud eleget pihenni, az hamar meg fog látszani viselkedésén. Fontos, hogy mi se nyaggassuk folyamatosan, ne rohanjunk oda hozzá tízpercenként – ez a mi munkánknak és kutyánknak sem tesz jót.

Ha esetleg nincs külön dolgozó részünk a lakásban, vagy egyszerűen csak időnként áttelepedünk a kanapéra a laptopunkkal, természetesen engedhetjük kedvencünknek, hogy mellénk kucorodjon. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy tolakodhat, vagy bármilyen módon zavarhatja a dolgozó gazdit! Ha nem bír nyugton maradni, szóljunk rá, és ha ez sem hat, küldjük el magunk mellől! Később megpróbálhatjuk az egészet újra: egy idő után meg fogja érteni, hogy mit várunk tőle. 

Kutyáink csodálatosan alkalmazkodnak, hamar bele fognak jönni az új home office körülményekbe is, ha következetesek vagyunk velük!

Együttműködésben a kutyabarathelyek.hu-val
Nyitókép: Hornyák Photo

Ajánljuk még:

ALAPSZABÁLYOK, HA ELHAGYOD A HÁZAT – KUTYASÉTÁLTATÁSI KARANTÉNKISOKOS

ÍGY NE FULLADJON BOTRÁNYBA AZ EGYÜTTLÉT – KONFLIKTUSKEZELÉSI KARANTÉNKISOKOS

 

Már követem az oldalt

X