Balaton

Mindenki sportja: a SUP – Ősszel is deszkára fel!

A Balaton pár éve nemcsak vitorlásoktól, szörfösöktől és fürdőzőktől színes, hanem azoktól a nagyméretű deszkáktól is, amelyeken az emberek állva eveznek. Mint ahogy a hullámszörfözés vagy a vitorlázás, úgy a SUP-ozás sem csak nyári sport lehet. 

Ha ősszel adódik még pár testet-lelket átmelengető nap, talán még nagyobb élmény is elindulni egy színes túrára, mint a legnagyobb kánikulában, tömegben. Szerencsére a vacogást ma már nagyon profi neoprén ruhákkal előzhetjük meg, amelyekben – tapasztalatból mondom – még akár a 16 fokos víz sem tűnik hidegnek.

A SUP születése

2007 őszén, Dél-Franciaországban egy óceánhoz közeli tavon láttam először hosszú deszkákon állva evezni embereket. Legközelebb három évvel később Hawaii egyik szigetén, ezúttal már nem tavon, hanem a Csendes-óceán méretes hullámain találkoztam ezzel a látványos művészettel.

A Stand Up Paddling, vagyis állva evezés, – rövidítve SUP (ejtsd: száp) – hazánkban is hamar közkedvelt szabadidős sporttá avanzsált az utóbbi években. Eredetileg az tette népszerűvé a Hawaii szigeteken ezt a sportot, hogy a lapátoknak köszönhetően a mindenre elszánt szörfösök gyorsabban kijutottak a töréspontokra, egyszerűbbé vált a hullámokon való átjutást, könnyebb volt így meglovagolni őket, mint a deszkán hason fekve, evezve.

 
SUP Center Balaton
 
Igaz, hogy hullámok és óceán nélkül, de ma már Magyarországon is rengeteg helyen bérelhetünk SUP deszkát: többek között a Balaton körül, a Velencei- és a Tisza-tónál, a Lupa-tónál, de még a Dunán is.

Egységben a természettel

Tulajdonképpen ennek a sportnak a nagysága a maga végtelen egyszerűségében rejlik. A SUP-ozás technikája rövid idő alatt elsajátítható, és bár nem merülünk el nyakig a vízben, mégis folyton kapcsolatban vagyunk vele. Hallgatjuk, ahogy csobog, miközben elsüpped benne a lapát, és ahogy a víz lögybölődik a deszka oldalához csapódva.

Jólesik olykor csak hagyni kicsit a deszkát, hogy sodródjon magától, majd körbenézni és meglátni magunk körül a nyugodt, sok helyen még érintetlen természetet.

Mivel a motor mi magunk vagyunk, nincs zúgás, nincs zaj. Érdekes lehet az új perspektíva, a víz alatti világ meditatív látványa, a békalencsék zöldje, formája. Halljuk a nádirigókat, a békákat, a felreppenő gémeket, az arrébb szálló kacsákat, a helyüket vijjogva kereső sirályokat.

Érdemes olyan helyeken evezgetni, ahová úszva vagy vitorlással nem tudnánk egykönnyen eljutni, erre tökéletes helyszíneket nyújthat például a Tisza-tó, ahol eldugott, rejtett lagúnákat, tavirózsás zugokat fedezhetünk fel a deszkán állva. Sokan inkább a csoportos túrákra esküsznek, mások magukban szeretnek lenni, ez az „énidejük”, ahogy manapság mondani szokás.

Én eveztem már a kisfiammal a deszka elején, egyedül és társaságban is, mindegyiknek megvannak a maga szépségei.

Így is van rendjén, van, aki horgászik a deszkáján, más napozik vagy jógázik rajta, vagy éppen szaltót próbál ugrani róla.

Mindenki úgy használja, hogy örömét lelje benne. Az biztos, hogy legtöbben a napfelkelte kékes-rózsaszínes fodraiba vagy a napnyugta narancsos árnyalataiba eveznek bele legszívesebben.

 
SUP Center Balaton

Sportként sem utolsó

Sok SUP-ost motivál, hogy a deszkákon való egyensúlyozás közben nő az állóképességük, hogy a lábaikban lévő, kis és mélyizmaikat is erősítik, míg az evezés kellemesen átmozgatja a felsőtestüket. Mozgunk, és bár nem ájulásig kimerülve siklunk a vízen, mégis kikapcsolódunk fizikailag és mentálisan is a természet lágy ölén. Kinek ne tetszene?

Kétévente kerül megrendezésre a SUP világbajnokság, amit tavaly éppen egy magyar ex-kajakos lány, Horváth Noémi nyert meg Kínában. 2,5 kilométert evezett le nagyon gyors tempóban. Ha a vírushelyzet is engedi, jövőre már Magyarország ad otthont ennek a vb-nek. 

Milyen deszkát válasszunk? 

Deszkát már az egyik legismertebb sportbolt hálózatban is lehet vásárolni, viszont érdemes elsőre kölcsönkérni vagy bérelni egyet (szinte már az összes hazai vizünknél van lehetőség rá). Nem kell mindenkinek erőltetett menetben lapátolnia, az intenzitást magunk döntjük el, ehhez mérten válasszunk deszkát is.

A legelterjedtebbek jelenleg, a felfújható „all round” alakúak, melyek leginkább egy jó nagy piskótára hasonlítanak. Ezek eléggé stabilak, könnyen mozgathatóak a vízen. Amióta felfújható változata is létezik a deszkának, (és nem csak a tömör, üvegszálas epoxy típus), azóta még populárisabb lett ez a sport.

 
SUP Center Balaton
 

A nagyobb űrtartalmú, tandem deszkákra az egész család ráfér, szépen komótosan elcsordogálhatunk vele a mélyebb víz vagy a nádasok felé. Minél keskenyebb és kisebb űrtartalmú (hosszú) a deszka, annál gyorsabban lehet vele haladni, de nyilván annál instabilabb is. Vásárlás előtt vegyük sorra, mi a prioritás számunkra: szelni a habokat vagy családilag siklani. 

A Sajkodi-öböl, az egyik legnépszerűbb helyszín

Király Hetti a tihanyi SUP Center Balaton társtulajdonosa, oktatója, bár 2011 óta népszerűsíti ezt a sportot, azt mondja, az hozta meg itthon a nagy népszerűséget, amikor az autó csomagtartójában is könnyen szállítható, percek alatt felfújható deszkák is megérkeztek hozzánk.

Náluk a Sajkodi-öböl naplementetúrái a vendégek kedvencei, de sokan csak azért érkeznek hozzájuk, hogy egyszerűen kipróbálják ezt a sportot. Hetti a sokszínűsége miatt szeretett bele ebbe a mozgásformába: „Ez a siker sportja, ha nyugodt a víz, bárki – legyen fiatal vagy idős – pillanatok alatt el tudja sajátítani a technikát, csak egy kis egyensúlyérzék kell hozzá.

Csodálatos felfedezni a partról nem látható érintetlen, vadregényes balatoni részeket és megspékelni mindezt egy naplementével.

„Mi már csak oda megyünk nyaralni is, ahol vízre tudjuk tenni a deszkákat. Mindegy, hogy hullám SUP-ozás vagy tavi, folyami evezés – mindegyik hatalmas élmény” – mondja Hetti, és ezt én néhány alkalom SUP-ozás után teljesen meg tudom érteni. 

Aki nem temeti el augusztus huszadikával a kalandokat és a Balatont, mely igazán az őszi színes csendességében válik gazdaggá, az induljon el egy gyönyörű szeptemberi, kora októberi SUP-túrára, nem bánja meg.

Balaton rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség

Ajánljuk még: 

JÓGA KEZDŐKNEK: EZÉRT, ÉS ÍGY ÁLLJ NEKI
FUTÓ KALAND ÖTVEN FELETT – KIS MAGYAR FUTÁSTIPOLÓGIA

 

Már követem az oldalt

X