Az utolsó konyhakerti lakók felhasználása
Olvasási idő: 3 perc

Az utolsó konyhakerti lakók felhasználása

póréhagyma és kelbimbó

Bár az előrejelzések szerint szokatlanul enyhe őszi hetek elé nézünk, a konyhakerti szezon mégis a végéhez közeledik. Lassacskán asztalunkra kerülnek az utolsó lakók is - köztük olyan értékes növényekkel, mint a póréhagyma vagy a kelbimbó.

A póréhagyma fogyasztásával támogathatjuk bélflóránk egészségét, a benne található vegyületek jó hatással vannak a koleszterinszintünkre, és gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása sem elhanyagolható. Kiváló K-vitamin forrás, de van benne magnézium, kalcium, kálium, vas, folsav és C-vitamin is, emellett vizelethajtó hatásáról is sok feljegyzésben olvashatunk.

 Fotó:123rf

Nyers fogyasztása mellett talán a belőle készült krémleves a legismertebb, de sok helyen a húsleves alaplevébe is póréhagymát tesznek vöröshagyma helyett. Kiválóan beilleszthető a tojásos ételekbe: omletthez, rántottához is ajánlott, emellett rakott ételekben is megállja a helyét - például burgonyával, tejszínesen rétegezve. Számos helyen készítenek belőle grillezett, olívaolajos köretet, és a türelmesebbek még darálthússal töltött póréhagymalevéllel is kísérletezhetnek.

Fresh leek
 Fotó:123rf

Gyors és kiváló étel a gombás-póréhagymás rizottó, aminek elkészítése nagyon egyszerű. Egy fej vöröshagymát egy kevés zsíron üvegesre pirítunk, majd hozzáadunk 30 dekagramm rizst, és állandó keverés mellett aranysárgára sütjük. Felöntjük másfél deci fehérborral, és kicsit több, mint egy liter leves alaplével, majd amíg a rizs forr, 25 dkg gombát egy kevés zsiradékon megpirítunk, hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, sózzuk és borsozzuk. Ha ez kész, hozzáadjuk a gombás-póréhagymás keverékünket a rizshez, és készre főzzük. Aki szereti a sajtos ízeket, az a végén adhat hozzá reszelt sajtot is, de anélkül is kiváló.

Szerkesztőségünk is összegyűjtötte kedvenc póréhagymás receptjeit, amiket jó szívvel ajánlunk:

https://egy.hu/receptek/sult-malac-porehagyma-salataval-114158

https://egy.hu/receptek/sajtos-sult-porehagyma-ropogos-morzsaval-113332

https://egy.hu/receptek/sult-zoldsegek-sajtmartassal-112654

https://egy.hu/receptek/extra-kremes-sajtos-teszta-csirkevel-113997

 

 Fotó:123rf

Hasonlóan tápláló és értékes a kelbimbó is, aminek magas antioxidáns-tartalma segít megvédeni sejtjeinket az oxidatív stressz ártalmaitól, emellett rostban gazdag, és keresztesvirágú zöldségként glükozinolátokat tartalmaz (glukobrasszicint és szinigrint), amelyek támogatják a sejtvédelem és méregtelenítés folyamatait. C-vitamin tartalma jelentős, ezenkívül gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban és káliumban is.

A legtöbben párolják vagy főzik: enyhén sós vízben mindösszesen 8 perc alatt kiváló köret készíthető belőle. Jól illik hozzá a vajas tónus - a finoman fűszerezett sós-szerecsendiós kelbimbó mindig jó választás lehet. Sütőben sütve diós aromájú lesz, ezért aki kicsit intenzívebb és sósabb ételre vágyik, az serpenyőben pirítsa meg, egy kevés szalonnával, fokhagymával és gesztenyével. A póréhagymához hasonlóan remek párosítása a tejszínes ételeknek: a kelbimbós, sajtos-tejszínes tésztát mindenképpen érdemes kipróbálni.

organic brussels sprouts for healthy food
 Fotó:123rf

Különleges élményt adhat a rántott kelbimbó is: ehhez a friss kelbimbókat egy fej felkockázott vöröshagymával enyhén fűszerezett (sózott, borsozott) vízben kifőzzük, majd leszűrjük - és miközben a kelbimbó hűl, egy kevés citromlevet csöpögtetünk rá. Közben összekeverünk egy deci fehér bort, egy tojássárgáját és egy leveseskanálnyi olajat, ebben elkeverünk négy deka lisztet, és a tojásfehérjét egy kevés sóval felverve a tésztába forgatjuk. El is készült a különleges bunda, amiben megmártjuk a már kihűlt kelbimbókat, és végül zsírban kisütjük. Készíthetünk hozzá fűszeres tejfölös mártogatóst, de édes-csípős szósszal is kiváló.

További kelbimbós receptjeink, amit jó szívvel ajánlunk:

https://egy.hu/receptek/rakott-kelbimbo-112424

https://egy.hu/receptek/csirkeszarny-sult-kelbimboval-117156

https://egy.hu/receptek/tonhalas-teszta-sult-kelbimboval-112060

https://egy.hu/receptek/borokaban-erlelt-szarvasfile-gesztenyes-kelbimboval-111975

Kapcsolódó tartalom
Védett növényeink: a szártalan kankalin
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. november 11

Védett növényeink: a szártalan kankalin

A kankalin izgalmas története, ami bőven túlmutat a díszítő értéken.