
Bár az előrejelzések szerint szokatlanul enyhe őszi hetek elé nézünk, a konyhakerti szezon mégis a végéhez közeledik. Lassacskán asztalunkra kerülnek az utolsó lakók is - köztük olyan értékes növényekkel, mint a póréhagyma vagy a kelbimbó.
A póréhagyma fogyasztásával támogathatjuk bélflóránk egészségét, a benne található vegyületek jó hatással vannak a koleszterinszintünkre, és gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása sem elhanyagolható. Kiváló K-vitamin forrás, de van benne magnézium, kalcium, kálium, vas, folsav és C-vitamin is, emellett vizelethajtó hatásáról is sok feljegyzésben olvashatunk.

Nyers fogyasztása mellett talán a belőle készült krémleves a legismertebb, de sok helyen a húsleves alaplevébe is póréhagymát tesznek vöröshagyma helyett. Kiválóan beilleszthető a tojásos ételekbe: omletthez, rántottához is ajánlott, emellett rakott ételekben is megállja a helyét - például burgonyával, tejszínesen rétegezve. Számos helyen készítenek belőle grillezett, olívaolajos köretet, és a türelmesebbek még darálthússal töltött póréhagymalevéllel is kísérletezhetnek.

Gyors és kiváló étel a gombás-póréhagymás rizottó, aminek elkészítése nagyon egyszerű. Egy fej vöröshagymát egy kevés zsíron üvegesre pirítunk, majd hozzáadunk 30 dekagramm rizst, és állandó keverés mellett aranysárgára sütjük. Felöntjük másfél deci fehérborral, és kicsit több, mint egy liter leves alaplével, majd amíg a rizs forr, 25 dkg gombát egy kevés zsiradékon megpirítunk, hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, sózzuk és borsozzuk. Ha ez kész, hozzáadjuk a gombás-póréhagymás keverékünket a rizshez, és készre főzzük. Aki szereti a sajtos ízeket, az a végén adhat hozzá reszelt sajtot is, de anélkül is kiváló.
Szerkesztőségünk is összegyűjtötte kedvenc póréhagymás receptjeit, amiket jó szívvel ajánlunk:
https://egy.hu/receptek/sult-malac-porehagyma-salataval-114158
https://egy.hu/receptek/sajtos-sult-porehagyma-ropogos-morzsaval-113332
https://egy.hu/receptek/sult-zoldsegek-sajtmartassal-112654
https://egy.hu/receptek/extra-kremes-sajtos-teszta-csirkevel-113997

Hasonlóan tápláló és értékes a kelbimbó is, aminek magas antioxidáns-tartalma segít megvédeni sejtjeinket az oxidatív stressz ártalmaitól, emellett rostban gazdag, és keresztesvirágú zöldségként glükozinolátokat tartalmaz (glukobrasszicint és szinigrint), amelyek támogatják a sejtvédelem és méregtelenítés folyamatait. C-vitamin tartalma jelentős, ezenkívül gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban és káliumban is.
A legtöbben párolják vagy főzik: enyhén sós vízben mindösszesen 8 perc alatt kiváló köret készíthető belőle. Jól illik hozzá a vajas tónus - a finoman fűszerezett sós-szerecsendiós kelbimbó mindig jó választás lehet. Sütőben sütve diós aromájú lesz, ezért aki kicsit intenzívebb és sósabb ételre vágyik, az serpenyőben pirítsa meg, egy kevés szalonnával, fokhagymával és gesztenyével. A póréhagymához hasonlóan remek párosítása a tejszínes ételeknek: a kelbimbós, sajtos-tejszínes tésztát mindenképpen érdemes kipróbálni.

Különleges élményt adhat a rántott kelbimbó is: ehhez a friss kelbimbókat egy fej felkockázott vöröshagymával enyhén fűszerezett (sózott, borsozott) vízben kifőzzük, majd leszűrjük - és miközben a kelbimbó hűl, egy kevés citromlevet csöpögtetünk rá. Közben összekeverünk egy deci fehér bort, egy tojássárgáját és egy leveseskanálnyi olajat, ebben elkeverünk négy deka lisztet, és a tojásfehérjét egy kevés sóval felverve a tésztába forgatjuk. El is készült a különleges bunda, amiben megmártjuk a már kihűlt kelbimbókat, és végül zsírban kisütjük. Készíthetünk hozzá fűszeres tejfölös mártogatóst, de édes-csípős szósszal is kiváló.
További kelbimbós receptjeink, amit jó szívvel ajánlunk:
https://egy.hu/receptek/rakott-kelbimbo-112424
https://egy.hu/receptek/csirkeszarny-sult-kelbimboval-117156
https://egy.hu/receptek/tonhalas-teszta-sult-kelbimboval-112060
https://egy.hu/receptek/borokaban-erlelt-szarvasfile-gesztenyes-kelbimboval-111975
















