Aktív

Tiszteld az erdőt! Az erdőlátogatás szabályai

A pandémia hosszú időszaka alatt egyre többen találtak rá (újra) a természetjárás élményére. Az erdők és turistautak megteltek élettel, ám ez az önmagában pozitív tendencia egy halvány árnyoldalát is magával hozta. Egyértelművé vált, hogy a természettől való eltávolodás az ismeretek hiányához is vezetett, és egyre kevesebben tudják, hogyan kell és hogyan illik viselkedni hazánk gyönyörű erdeiben.

Hallottak már az erdőtörvényről? Mert bizony van ilyen. Hosszú oldalakon keresztül rendelkezik azokról a szabályokról, amiket a természetjárás, kerékpározás, lovaglás vagy a turistautak használata során be kell tartanunk. Az egyik legfontosabb szabály, amit komolyan kell vennünk, a következő:

Az erdő látogatója az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben kárt nem okozhat, és az ott tartózkodók pihenését, valamint a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet indokolatlanul nem zavarhatja.

Bár evidensnek tűnik, sajnos egyre többször nem az!

Az is egyre gyakoribb, hogy a száguldás szerelmesei összetévesztik az erdei állatok lakhelyét a legmenőbb cross-pályákkal. Nagy hiba. Az erdőben ugyanis quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos. De ha nem is lenne az, gondoljuk csak át: erdeinkben – bár sokszor láthatatlanul – élőlények lelnek menedékre, akik nem mellesleg egyre inkább kiszorulnak életterükből. Élőlények, akik a békét, csendet és nyugalmat keresik, és akik lassan már nem tudnak hova bújni az emberi jelenlét elől. Gondolom egyikünk sem repesne a boldogságtól, ha legmélyebb álmunk közepette egy méretes quad motorzúgás közepette beszáguldana a hálószobánkba. Minden bizonnyal borzasztó élmény lenne…

Fontos tudnunk azt is, hogy az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás az életet vagy a testi épséget veszélyezteti, vagy az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti, illetőleg akadályozza. 

Épp ezért sose hagyjuk figyelmen kívül a figyelmeztető táblákat és a látogatásra vonatkozó tilalmat! A korlátozásokat mindig komolyan kell venni, saját biztonságunk érdekében (is)!

Van egy régi természetjáró mondás, aminek véleményem szerint minden szava igaz és helyénvaló. Eszerint a természetet szerető és szabálykövető ember az erdőben gyalogosan vagy kerékpárral közlekedik, a kutyáját pórázon tartja, gombát, vadgyümölcsöt csak az engedélyezett mennyiségben gyűjt, nem károsítja a növényvilágot, nem szemetel, nem szennyezi a környezetet és tüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújt.

emberek erdőben

 

Ennek megfelelően alapszabály, hogy az erdőben nem szemetelünk, és nem: zöldhulladékot sem viszünk oda és nem is hagyunk ott! Óvjuk az erdei élővilágot, nem teszünk kárt sem állatban sem növényben, még a talajban sem! Kötelességünk komolyan venni a tűzgyújtási tilalmakat, tiszteletben tartani a védett fajokat, és túránk során betartani a kulturált emberi viselkedés szabályait. Ennek legalapvetőbb eleme az, hogy tanítsuk meg gyermekeinknek: az erdő csendes, békés, és mikor oda látogatunk, magunk is őrizzük ezt a csendet és nyugalmat!

Ismerjük meg hazánk védett növényeit! Mert hiába egy gyönyörű virágba borított domboldal – az még nem jelent felhívást egy keringőre! A leánykökörcsin, a tavaszi hérics, a kikeleti hóvirág, a tőzike, a kárpáti sáfrány, a kakasmandikó, a csillagos nárcisz, a kockásliliom, a zergeboglár, a májvirág mind-mind védett növényeink, amelyeket ugyanolyan békében kell „otthagynunk”, amilyen békében találtuk őket. Ha bizonytalanok vagyunk a felismerésükben, töltsünk le egy növényfelismerő alkalmazást vagy vigyünk egy határozót a kirándulásra.

Elsősorban nem a jogszabályok miatt érdemes betartanunk a fent leírtakat, hanem egymás és a természet iránt érzett tiszteletünk jeléül. Fontos azonban tudnunk azt is, hogy a szabályok be nem tartása komoly következményekkel is járhat. Aki az erdő látogatójaként a két alapvető szabályt megszegi, azaz az erdei életközösségben vagy az erdő talajában kárt okoz, és/vagy az erdőgazdálkodási tevékenységet, illetve az ott tartózkodók pihenését zavarja, akadályozza, erdővédelmi bírság kiszabására számíthat az erdészeti hatóság részéről, aminek összege akár 100 000 forint is lehet. 

Végre itt a jó idő, érdemes minél több időt kint tölteni a szabadban. A meleg nyári napokon az erdők klímája és hangulata páratlan szépségű tud lenni, ezért bátran ajánlom mindenkinek hazánk turistaútvonalainak felfedezését. Az Aktív Magyarország oldalon rengeteg útvonal közül válogathatunk, érdemes felfedeznünk a kevésbé ismert ösvényeket is! 

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X