Márciusi kincsek a termelői piacról

Aktív

Márciusi kincsek a termelői piacról

Fantasztikus érzés volt végigsétálni a szombati termelői piacon, azzal szembesülve, hogy egyre nagyobb tömegeket mozgat meg az egészséges, helyi élelmiszer. Örömmel néztem a sok vásárlót, ahogy társas kapcsolatokat kialakítva, megbízható beszerzési forrásokat felkutatva, tudatosan válogatják össze a lábosba valót, egyben a helyi termelők megélhetését is segítve ezzel. Minden okuk meg is van rá, hogy ekként cselekedjenek, hiszen a termelői piacok és közösségek ma már minden olyasmit biztosítani tudnak számunkra, amire szükségünk van családunk kiegyensúlyozott és egészséges táplálásához.

Zöldségek és gyümölcsök

Amit márciusban mindenképpen érdemes kipróbálnunk, az a batáta és a csicsóka. Mindkettő rendkívül gazdag tápanyagokban, kiváló rostforrás, és sokoldalúan felhasználható. Egy pirított tökmagos batátakrémlevessel nyert ügyünk lehet, és a fokhagymás csicsókapüré is kiváló kísérője a sült húsoknak, főételeknek.

Dübörög a medvehagymaszezon, ki ne hagyjuk! Szerezzünk be egy csokor mángoldot is, aminek konyhai felhasználása reneszánszát éli – nem ok nélkül, hiszen mind a belőle készült főzelék, mind a saláta istenien finom. Hétvégén kipróbáltuk a termelői piacon kapható gombákat is: az ördögszekér laskagomba kitűnő leveshozzávaló lett, és a Spoppo spóramentes laskagomba is jó választásnak bizonyult – grillezve új élményekkel gazdagította a családi étkezőasztalt.

Fotó: Martin Winkler / Pixabay

A mikrozöldek és csírák sem maradhatnak ki a kosárból: kiváló feltétjei szendvicseknek, zöldségkrémes pirítósoknak és salátáknak is. Vegyünk egy keveset a céklából, a fekete retekből és a különféle salátanövényekből is: segítségükkel kész energialöketet adhatunk szervezetünknek.

Ha szerencsénk van, akkor találunk még olyan termelőt, aki igazi bio almával tud megörvendeztetni bennünket – nekünk ezen a hétvégén volt szerencsénk egy kevés Luna almával megtölteni kosarunkat: kiváló kísérője volt a hétvégi kirándulásnak.

Tejtermékek és tojás

Aki szereti és fogyaszthatja a tejtermékeket, annak a termelői piacok kincsesbányái lehetnek a tejtermékes standok. Itt aztán tényleg minden van, ami szem-szájnak ingere: házi tej, tejföl, kefír és joghurtok, orda, túró – sőt: még házi túrórudi is.

A sajtok között is nehéz választani: hosszú és még hosszabb érlelésű tehén- és kecskesajtok, fűszernövényekkel gazdagított krémsajtok, lágy sajtok és parenyicák. Görögszénamagos sajt, grillsajt és fűszervajak, szép nagy, szabadon tartott és boldogan élő tyúkok tojásai mellett.

Fotó: Unsplash

Húsáruk

A piac húskészletének döntő többségét a mangalicakészítmények uralják: kolbászok és stifolderek, zsír, töpörtyű, szalonna és disznósajt kergeti az éhséget a húskedvelők gyomrába. Friss húsok esetében viszont a szárnyasok veszik át az uralmat: a gyöngytyúktól kezdve a kacsán át egészen a libáig, szinte bármihez hozzájuthatunk. És bár elsőnek drágának tűnik megvenni egy egész libát – ha okosan használjuk fel a részeit –, rájöhetünk, hogy valójában a bolti árnál sokkal kedvezőbben jövünk ki a végén. Egy szárnyasból ugyanis a levest és a főételt is megfőzhetjük, máját pedig külön étkezéshez készíthetjük el. A leves lémaradéka később szószok, mártások alapja lehet, de ha hús is maradt mellé, akkor felhasználhatjuk aszpikos szalámi készítéséhez is. A sütés során felfogott zsír még sokáig kiszolgál bennünket, és okos tervezéssel egy olyan apró darab sem marad, amit ne használnánk fel.

Lisztek, kenyerek, sütemények és egyebek

Öröm látni, hogy a termelői piacokon egyre több kovászos kenyeret és minőségi lisztből készült pékárut lehet megvásárolni – ezek garantáltan sokkal kiegyensúlyozottabbá tehetik étkezéseinket. Még nagyobb öröm, hogy egyre több minőségi liszthez is hozzájuthatunk, a házi morzsákról, darákról és a legkülönfélébb házi tojásos tésztákról már nem is beszélve.

Egyre gazdagabb az olaj- és ecetkínálat is: a hidegen sajtolt magolajok személyes kedvenceim. Hosszú ideig táplálhatjuk szervezetünket egy kis doboz tökmagkrémmel, de az egészség őreinek számító magliszteket is felfedezhetjük.

Fotó: Sina W. / Pixabay 

Sajttorták, puszedlik és a legkülönfélébb házi csemegék sorakoznak fel a standoknál – a kézzel sütött sajtostallérok pedig egy pillanat alatt elfogynak. Örömmel válogathatunk a leglelkiismeretesebb hazai méhészek mézei közül, és olyan szörp- illetve lekvárcsodákat kóstolhatunk meg, amikről talán még nem is hallottunk. Zöldségkrémek, pestók és magkrémek csábítanak bennünket egy kis felfedezőútra, de a házi ketchupnak sem igazán lehet ellenállni. A savanyúságos pultoknál a fermentált készítmények a kedvenceim – vannak olyan kimchik, amiket nem lehet abbahagyni.

A piac standjai között végigsétálva egyértelművé válik, hogy ez a piac már közel sem az a piac, amire hajdanán csak legyintettünk.

A minőségi és lelkiismerettel készített termékek eredményesen veszik fel a harcot a nagybanik árudömpingjével: jól átgondolt menütervezés mellett nincs olyan alapanyag, amihez ne juthatnánk hozzá.

Ráadásul a szezonhoz történő alkalmazkodás iránymutatóként is szolgál számunkra, mint egy segítő kéz az egészséges életmódért vívott küzdelemben.

Tapasztalataim szerint csodásan indult a tavasz a termelői piacokon is – érdemes vásárlási szokásainkat átalakítva ezekre korlátoznunk beszerző körútjainkat. De ha valamilyen okból kifolyólag nem szeretjük a nyüzsgő piaci pillanatokat, akkor sincs ok a csüggedésre: a helyi kosárközösségekben is mindent elérhetünk, ami szem-szájnak ingere. Fogjuk hát a kosarat és a vászonszütyőt, és kerekedjünk fel egészséges és értékes tápanyagokat tölteni beléjük – szervezetünk hálás lesz érte!

Ajánljuk még:

5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Április első hétvégéjén zárjuk a húsvéti ünnepkört, fehérvasárnappal. Sok család számára azonban az idei húsvétból már csak némi sonka- és tojásmaradék, esetleg egy falásnyi kalács maradt – az is inkább csak emlékeztetőül, hiszen a tavasz jócskán kínál új lehetőségeket kikapcsolódásra, szórakozásra. A széles hazai választékból néhány programot válogattunk mindazoknak, akik kedvük támad kimozdulni. Természetesen csakis olyanokat, amelyeken mi is szívesen részt vennénk.

 

Már követem az oldalt

X