Aktív

Segít vagy tönkretesz? – Igazságot a táplálékkiegészítőknek!

Mint mindenhol, a fitness világán belül is vannak megosztó témák. Ezen a területen az összeesküvés-elméletek melegágyát a különböző étrend-kiegészítők, illetve azok hatásai képezik. Míg sokan leteszik mellettük a nagyesküt, olyanok is akadnak, akik mesterséges izomnövesztőszerekként hivatkoznak rájuk. A mennyei manna, vagy a gyógyszerlobbi újabb eszköze? Mik is azok a színes dobozok az edzőtermek polcain? Íme az igazság a táplálékkiegészítőkről!

Manapság az edzőtermi kultúrához hozzátartozik a táplálékkiegészítők használata. Sokan el sem tudnák képzelni az edzésüket a zsírégető italuk, vagy a levezető fehérjeturmixuk nélkül. Vannak azonban olyanok is, akik óva intenek ezek használatától.

Meg sem tudnám számolni, hogy az évek során hány féltő szülő keresett meg kétségbeesetten

azzal, hogy a 16-18 év körüli fiát mindenáron beszéljem le az edzés utáni turmixról, hiszen az köztudottan

  • függőséget okoz
  • szteroidokat tartalmaz (!)
  • egészségtelen
  • terméketlenséghez vezet
  • károsítja a vesét
  • mesterségesen megnöveli az izmokat

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: ezek közül egy sem igaz. A táplálékkiegészítők nem veszélyesek, igenis helyük van a mindennapokban, edzés kiegészítőjeként pedig különösen hasznosak tudnak lenni. Fokozott fizikai igénybevétel mellett egy fehérjeturmixnak, egy aminosav-készítménynek vagy egy multivitamin-csomagnak számtalan jótékony hatása lehet. Emellett a hipermarketekben, táplálékkiegészítő cégek boltjaiban kapható termékeknek komoly szabályozásoknak kell megfelelniük minden esetben. Ezeket is éppúgy ellenőrzik, mint bármilyen élelmiszert, mielőtt bárki hozzájuthatna. Ebből is következik:

ésszerűen, az előírtak szerint alkalmazva egyáltalán nem veszélyesek az egészségre.

Azonban bizonyos szempontból sajnos tényleg van ok az aggodalomra. Léteznek ugyanis olyan kereskedők, akik hangzatos marketingszövegekkel kétes eredetű, az egészségre is veszélyes szereket reklámoznak, főként az interneten, többnyire noname külföldi webshopokon keresztül, akikre nem feltétlenül vonatkoznak a fent említett szigorú szabályozások. Az általuk kínált termékek általában zsírégető, vagy tesztoszteronfokozó készítmények, amik rövid idő alatt extrém fogyással, vagy izomtömeg gyarapodással kecsegtetnek – ezeknek nem szabad bedőlni. Ilyen helyekről sose vásároljunk! 

Viszont a megfelelő helyről beszerzett táplálékkiegészítők, mértékletes, ésszerű fogyasztása tényleg nem ördögtől való. Számos helyzetben okunk lehet rá, hogy ilyeneket szedjünk. Ilyenkor alapszabály, hogy jó forrástól származó, jól megválasztott terméket vegyünk magunkhoz, tehát csak olyan kiegészítőre adjunk ki pénzt, amire valóban szükségünk van! Egy 20 éves fiú például ne szedjen tesztoszteron-fokozókat, ahogy egy 50 kilós nő se nyúljon ultraerős termogén zsírégetőkhöz! Ha elbizonytalanodnánk, a mi testalkatunkhoz, életformánkhoz, edzésszokásainkhoz milyen szer illene – vagy egyáltalán szükségünk van-e rá –, inkább kérjünk tanácsot egy szakmabelitől, mintsem hogy összevissza kapkodni kezdjük a tabikat!

Ajánljuk még:

„HA MEGNYÚZNAK SE BÍROK MA EDZENI MENNI” – TANÁCSOK MOTIVÁCIÓMENTES NAPOKRA
MIT EDDZEN, AKI FOGYNI SZERETNE?
ELENGEDÉS ÉS MEGBOCSÁTÁS: ZÁRJUNK LE MINDEN ROSSZAT, HOGY JOBB LEHESSEN AZ ÚJÉV

 

Már követem az oldalt

X