Főzéspszichológiával az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozásért

Aktív

Főzéspszichológiával az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozásért

Az egészséges táplálkozásra nevelésnek és a fenntartható fogyasztási szokások átadásának nem kell megállnia a tantermek falain belül: ma már számos olyan program rendelkezésünkre áll, amely a hozzánk leginkább illő úton közelíti meg az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és helyes gyakorlatokat. Egyik ilyen a KonyhaKaland, amely a közös online főzés és a pszichológia szintézisével alapozza meg az izgalmas és kreatív fejlődési folyamatot.

A legfrissebb felmérések szerint a magyar lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztása az OECD országok között az utolsó helyeken áll: gyümölcsök terén sereghajtók vagyunk, zöldségek esetében pedig hátulról az ötödik helyen kullogunk. A Nemzeti Népegészségügyi Program 2023-2033 szakpolitikai stratégiájának adatai alapján még szomorúbb a kép:

a gyümölcsöt naponta fogyasztók aránya 11 éves kortól 15 éves korig folyamatosan csökken,

az utóbbiak körében fiúknál 24%, míg a lányoknál 27%, és hasonlótendenciákat figyelhetünk meg a zöldségfogyasztás esetében is. 

Young Woman Cooking in the kitchen. Healthy Food

Fotó: 123RF

Márpedig ez nem jó hír az egészségünk számára, hiszen a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szilárd alapja a kiegyensúlyozott és minőségi életnek, a megfelelő táplálék- és tápanyagbevitelnek, továbbá az immunrendszer védekezőképességének megőrzéséhez is nélkülözhetetlen. Emellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy

a zöldség- és gyümölcsfogyasztás a fenntarthatóságban is fontos szerepet játszik: elengedhetetlen egy élhető jövő megteremtéséhez.
Cook's hands preparing vegetable salad - closeup shot

Fotó: 123RF

A legújabb iránymutatások szerint a húsok és tejtermékek, illetve az ultrafeldolgozott élelmiszerek helyett az étrendünkben előtérbe kellene helyeznünk a növényi alapanyagokat – nemcsak az egészségmegőrzés érdekében, hanem a környezetvédelmi szempontokat mérlegelve is.  A globális üvegházhatású gáz kibocsátásának mintegy harmadát ugyanis az élelmiszerrendszereink adják, nem kevés terhet róva ezzel környezetünkre.

Nem kérdés tehát, hogy szükség van fogyasztási szokásaink megváltoztatására, aminek első lépcsőfoka otthonainkban kezdődik. Ebben igyekszik segédkezet nyújtani egy magyar pszichológus, Soós Viktória, aki egy innovatív konyhai programot alkotott meg-,a viselkedésváltoztatással a központban. Online főzőórák segítségével nyit új ajtókat a háziasszonyoknak és családjaiknak, akik saját otthonukban ismerhetik meg a fenntartható főzés, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szerteágazó lehetőségeit.

Young Woman Cooking in the kitchen. Healthy Food

Fotó: 123RF 

KonyhaKaland program online zajlik, és a résztvevők tapasztalt séf segítségével sajátíthatják el a növényi alapú ételek elkészítésének fortélyait.

Bár a program kizárólag a növényi alapanyagokra épít, a cél mégsem a vegánság népszerűsítése, hanem annak bemutatása, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket sokféleképpen lehet elkészíteni és fogyasztani.

Az otthon elkészített étel hozzátartozik az egészséges táplálkozáshoz, hiszen nincs tele tartósítószerekkel és egyéb, nemkívánatos vegyszerekkel. A közös online főzés ráadásul újszerű élményt nyújt, és nagyon motiváló is tud lenni. A program további vonzereje, hogy a főzést fenntarthatósággal kapcsolatos játékok és kvízek tarkítják, így a résztvevők olyan területeken szerezhetnek hasznos ismereteket, mint a szezonalitás vagy az egyes ételek öko- és vízlábnyoma, illetve a környezetbarát főzési szokásokban rejlő lehetőségek.

Set of vegetales for cooking gazpacho on white background.

Fotó: 123RF 

A főzéspszichológia szerint azt az ételt, amit magunk készítünk, nagyobb eséllyel meg is esszük, így a főzéssel egybekötött szemléletformálás rendívül hatékony tud lenni. A program tapasztalatai is ezt mutatják: a gyerekek és szüleik lelkesen várják az egyes alkalmakat és a legkisebbek olyan zöldségeket is megesznek, amelyeket azelőtt nem.

Az EIT Food által támogatott, négy országban (Magyarország, Lengyelország, Bulgária és Spanyolország) megvalósuló KonyhaKaland projekt célja tehát nem más, mint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésével elősegíteni az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozási szokások kialakulását.

cooking vegetables on the stone background top view

Fotó: 123RF 

A közös főzéseken és a kapcsolódó tanórákon keresztül a program játékos módon ösztönzi a résztvevőket az étrendi változtatásokra, amelyeknek eredményei már bizonyítást is nyertek,

az ELTE kutatása ugyanis kimutatta, hogy az online főzőórák képesek arra, hogy a résztvevőket egészségesebb élelmiszerválasztásra és több főzésre ösztönözzék – méghozzá hosszútávon.

2024-ben 480 fő vett részt a KonyhaKaland programban, a program három éve alatt pedig több ezer család tapasztalhatja meg, hogy a fenntarthatóbb táplálkozás nemcsak hasznos, hanem szórakoztató is lehet. És a történet nem ér véget: a most kedvet kapók is átélhetik az élményt. Ehhez nem kell mást tenni, mint jelezni részvételi szándékukat a jelentkezési űrlap kitöltésével.

Nyitókép: 123RF