Aktív

Emeletes (kaland)ágy, házi égbolt, vágódeszkából fogas – ezektől lett vidám az otthonunk!

Mindenkinek más a lakberendezési ízlése, abban viszont, azt hiszem, egyetértünk, hogy számunkra kedves színekkel, tárgyakkal és képekkel díszített lakásba jó érzés hazatérni. A lakóhely azáltal válik otthonná, hogy valaki belakja és a saját elképzelése szerint alakítja.

Vannak, akik a fehérre festett falat szeretik, mások a pasztell színekért rajonganak. Szerencsére ma a szivárvány színeinek ezer árnyalata közül válogathatunk, amikor festeni szeretnénk. Én azt vettem észre, hogy a képek mégis a legjobban egy fehér falfelületen mutatnak. Minket rengeteg kép vesz körül: szép emlékeket idéző fotók, bekeretezett puzzle kirakók, és persze édes gyermekeim gyönyörű alkotásai. Számunkra kedves képekkel körülvenni magunkat felér egy terápiával. Akárhányszor ezekre a képekre pillantok, csupa pozitív érzés tölt el. Nem tudom, mások is dekorálják-e otthonukat gyermekeik keze nyomával, én szívem szerint az összes rajzukat és festményüket felragasztanám a falra, ha lenne elég hely. Viszont ez kivitelezhetetlen, hiszen nálunk napi harminc rajz minimum készül. A legszebbeket kitesszük, és nap mint nap gyönyörködök az apró részletekben. 

Kidobás helyett örökdarab

Van egy jó pakolós, praktikus elrendezésű szekrénysorunk, viszont nagyon régi, egy igazi szocreál bútor. Néhány éve, épp harmadik kisbabámmal a pocakomban tört rám az érzés, hogy nem bírom tovább nézni ezt a robosztus, sötétbarna, kopottas szekrényt. Hosszas tervezgetés után azt találtuk ki a férjemmel, hogy lefestjük a kék szín négy árnyalatára. Napokon át dolgoztunk rajta, és a végeredmény fantasztikus lett. Mivel a bútor gesztenyebarna helyett világos színeket kapott, tágítja a teret és egyszerűen kellemes ránézni azóta. Harmonizál a falon elhelyezett, szintén kék árnyalatú képkeretekkel és nagy világtérképpel. A festés óta annyira megszerettem ezt a bútort, hogy soha nem válnék meg tőle.

 

 Újjászületett szekrénysor Fotó: Markolt Nina

Maga a festés mint tevékenység pedig nagyon relaxáló, megnyugtatja, kikapcsolja az embert. Mivel nem találtunk olyan színű fafestéket, amilyet kigondoltunk, végül falfestéket vettünk. Egy nagyobb vödör fehéret és négyféle kis tégelyes kéket. Majd átlátszó lakkal fixáltuk a színét. Strapabíró lett így a festés, egyáltalán nem sérülékeny. Három pici mellett, ez nagy előny. 

Emeletes (kaland)ágy a bolti ár tizedéért

Aki szülő, az tudja, ha a gyerekeink alvóhelyéről van szó, olykor kreatívnak kell lenni. A mieink elég nagy helyet igényelnek, gurulnak össze-vissza, mint három szem krumpli a kosár alján. Viszont az ágyaik majdnem négy négyzetmétert elvettek az amúgy sem óriási gyerekszobából. Amikor tavaly tavasszal berobbant a járvány, és hirtelen ránk szakadt a több héten át tartó „maradj otthon”, azonnal valami jó kis családi projekten kezdtünk ötletelni. Az jutott eszünkbe, hogy a már meglévő két ágyat (egy kétszemélyes és egy egyszemélyes) egymásra építjük, emeletes ágyat készítünk belőle. Miután a férjem mindent kiszámolt, rendeltünk gerendákat és léceket egy tüzépről.

Az egész család napokon keresztül munkavédelmi kesztyűben csiszolta a léceket, még a kétéves kisfiunk is.

Amikor már elég sima volt minden darab, összeszereltük az ágyat. A létra részét hajókötélből és bordásfal rúdból készítettük. Két négyzetméter felszabadult, így sokkal több helyük van a kicsiknek játszani. Ráadásul hatalmas élmény és kaland nekik az ágy emeleti részén könyvet nézegetni, hercegnőset, kalózosat játszani, vagy az alsó részen kuckózni. Az ágy felső része olyan erős, hogy az egész családot elbírja! Ilyen jellegű ágyat 300.000 forint alatt nem láttam az interneten. Mi nagyjából 20.000 forintot fizettünk a faanyagért a tüzépen, és persze sok munkát tettünk bele, de együtt csináltuk, csapatként és nagy örömünket leltünk benne. Fával dolgozni szerintem nagyon jó. Ahogy csiszolás közben egyre jobban megmutatja erezetét, mintáját, ez esetben a fenyőillatról nem is beszélve!

 
Markolt Nina
 

Felettünk az ég!

Nem tudom, ki hogy van vele, de mi rajongunk a foszforeszkálós dolgokért. A szobák mennyezetét, a gyerekek ágyának keretét, léceit kidíszítettük éjjel világító csillagképekkel és bolygókkal. A hálószobánk plafonjára az északi égbolt csillagtérképét raktuk ki. Hobbiboltból vettünk világítós festéket és a villanykapcsolókra mosolygós arcot festettünk. Nappal szinte nem is látszik, viszont nagyon mókás és hasznos, amikor az éjszaka közepén botorkálok ki a mosdóba és látom a vidám kapcsolókat. A gyerekeknek beszereztünk kisállat-kereskedésből, eredetileg kutyáknak szánt, jó minőségű, nem káros műanyagból készült gumilabdákat, amelyek foszforeszkálnak egész éjjel, ha alaposan feltöltjük őket előzőleg egy lámpa fényénél. A kicsiket megnyugtatják éjjel ezek a tenyérnyi fényforrások. Ajánlom minden kisgyerekes szülőnek ezt a technikát, nagyon kellemes tapintású, puha labdácska.

Vágódeszkából fogas

Kabátakasztóinkat is mi magunk készítettük. Szerettünk volna valami egyedit és vicceset. Két darab, fából készült vágódeszka és három darab kétágú akasztó felhasználásával sikerült megvalósítanunk ezt is. Az ötlet egy iskolai falfirkából jött. A fára csavarozott akasztó egy kis fantáziával egy kancsal polipnak is nézhető, ami készen áll a harcra. A gyerekek is kaptak saját akasztókat a nekik megfelelő magasságban. Nagy segítség, ha önállóan tudnak végrehajtani olyan apróságnak tűnő műveletet is, mint egy kiskabát felakasztása.

Érdemes időt és energiát áldoznunk arra, hogy otthonunkat kellemes környezetté alakítsuk, és a praktikusság sem egy elhanyagolható szempont. Életterünk magunkra formálása lélekemelő tevékenység és az a szép benne, hogy ezt ezerféleképpen tehetjük meg: van, aki művészeti alkotásokkal díszít, mások a botanikáért lelkesednek. Egy-két fénykép a falra, öreges, kopott bútorok átfestése, berendezéseink ésszerűsítése is feldobhatja a mindennapokat. Nagyszerű dolog, ha az ember igazán otthon érzi magát ott, ahol él. Íme néhány tipp hozzá! 

 

Már követem az oldalt

X